I dag er Epica-juryen i full gang med sitt arbeid i den tyske hovedstaden Berlin. Og antall innsendte bidrag til årets konkurranse har falt med rundt 500 bidrag fra fjorårets rundt 4000 innsendte til årets rundt 3500 bidrag. Det er blant annet Publicis-systemets ett års pause fra kreative konkurranser som bidrar til dette.

- Det er klart at vi ble skuffet over at valget som Publicis tok om konkurranser også fikk en effekt for Epica, men vi opplever samtidig en 50 prosent vekst av bidrag som kommer fra uavhengige byråer. Faktisk har vi enkelte Publicis-bidrag i konkurransen, men det er da kunden selv som har sendt inn jobben, forteller Mark Tungate som er daglig leder i Epica.

Også WPP bremser opp
Man har også merket en nedgang i antall innsendte bidrag fra det andre store kommunikasjonskonsernet WPP.

- Jeg var i møte med WPP-byrået JWT i London og fikk bekreftet at Martin Sorrell hadde lagt press på konsernets byråer – spesielt med tanke på Eurobest. Men siden Epica er juryert på en annen måte – av journalister – ønsket blant annet JWT å sende inn til oss likevel, forteller Tungate til Kampanje.

Totalt sendte 13 norske byråer inn nærmere 70 bidrag til årets Epica, og av disse gikk 11 videre til shortlist.

Les også: Skal finne de beste reklamejobbene i verden - her er årets Epica-nominerte

Ønsker seg norske Try-utfordrere
- Hva kan du si om årets norske bidrag?

- Vel, vi får alltid veldig gode bidrag fra Try, og vi er på konstant jakt etter bidrag fra norske byråer som kan utfordre Trys posisjon, sier han.

Han bemerker kvaliteten på årets bidrag har vært generelt god, men at print og utendørs har vist seg å være mer utfordrende kategorier.

- Dessverre har vi fått inn mye færre veldig gode jobber i print-kategorien i år, det reflekterer nok stemningen i bransjen – at dette satses mindre på enn før. Men vi har noen sterke bidrag i utendørs-kategorien, som «Fearless girl».

Dette er det 31. året som Epica arrangeres, og Kampanje har hatt en plass i juryen siden 1988. Totalt er det 24 jurymedlemmer i Epica-juryen, og alle er journalister som jobber i reklame- og markedsføringspublikasjoner eller nettsteder. Mye av juryeringen skjer under en pre-selection som juryeres på nett, og her har også andre journalister eller redaksjonelle ansatte i publikasjonene/nettstedene fått anledning til å delta.

Nytt av året i Epica, er at medlemmer av Epica-juryen får mulighet til å offentliggjøre eventuelle gullvinnere fra sitt land ved gitte tidspunkt.