Arbeidet for Ruter har gitt McCann priser og internasjonal annerkjennelse, men nå er det slutt. Ansvarlig for markedskommunikasjon i Ruter, Yvonne Waage skifter nå ut McCann med SMFB.

- SMFB traff oss både i hjertet og hodet med måten de løste oppgaven på. De tok oss stilsikkert og med en trygg hånd inn i nye og spennende territorier. Både debrief og uttak viste innsikt og engasjement som på en god måte reflekterer utviklingen vi ønsker for merkevaren Ruter, sier Yvonne Waage.

Avtalen med SMFB gjelder for to år, med mulighet for ytterligere to års forlengelse. Den årlig rammen er på 10 millioner kroner.

McCann: - Takker for reisen
Waage roser McCann for arbeiet de har gjort for dem.

- Vi er veldig fornøyd med jobben McCann har gjort for oss. De har løftet Ruter, men som offentlig aktør har vi tidsbegrensede avtaler og må nullstille oss når avtaleperiodene er over, sier hun.

I McCann synes de det er trist å ha mistet Ruter som kunde.

- McCann har mye å takke Ruter for, og vi håper Ruter har mye å takke oss for. Av Ruter har vi som byrå fått mulighet til å utfolde oss kreativt og hatt tillit til å være med å forme en distinkt og kjennbar merkevare. Vi har omsatt tilliten og bidratt til at Ruter har fått et styrket omdømme de siste fire årene. Ruter ble blant annet «Årets klatrer» i 2015 på Apelands omdømmemåling RepTrak. Vi takker for reisen og ønsker Ruter lykke til videre, sier Linda Nordheim, administrerende direktør.

Avtalen med SMFB gjelder for to år, med mulighet for ytterligere to års forlengelse. Den årlig rammen er på 10 millioner kroner.

- Skal snakke direkte til hjertet
I løpet av anbudsprosessen, som ble avsluttet i september, leverte SMFB på Ruters ambisjoner om å styrke merkevaren og skape økt tillit hos folk.

- Vi ønsker kampanjer som snakker direkte til hjertet, og viser at vi bryr oss om folkene som bor og ferdes i hovedstadsområdet. Det utfordret vi på i anbudskonkurransen og det følte vi SFMB forsto, sier Waage.

Ruter skal treffe hele befolkningen i Oslo og Akershus, men spisser reklamebudskapet mot særlig to målgrupper.

- Vi må treffe ambassadørene våre, de som reiser mye kollektivt. I tillegg må vi nå den gruppen som reiser litt, men som kunne reist mer. Denne kunden bor gjerne i Akershus, sitter i tidsklemma, men reiser kollektivt i fast mønstre, som til og fra jobb. Når de skal reise utenfor det vante mønsteret setter de seg fort i bilen. Vi tror flere i den gruppen kan reise mer kollektivt.

- Drømmekunde
Sammen med det nye byrået, ønsker Ruter å bidra til at folk blir enda gladere i byen sin. De vil i større grad vise hvor mye de bryr seg – både om byen og folkene som bor og ferdes der.

- Ruter er mer enn bare en leverandør av et kollektivtilbud. De er en samfunnsaktør som har stor betydning for alle som bor i Oslo og Akershus. Dette er en utfordrende rolle, samtidig som den har store muligheter, sier Lasse Polmar, konsulent i SMFB.

I tillegg til å inspirere folk til å ta i bruk kollektivtrafikk på nye og spennende måter, ønsker Ruter å være en positiv bidragsyter for alle de tusen som hver dag møtes gjennom deres tjenester.

– Det er ingen tvil om at dette er en drømmekunde. Ruter er en levende og dynamisk merkevare som er i konstant kontakt med målgruppen. Vi gleder oss til å være med på å utvikle det potensialet sammen med dem, sier Thomas Askim, en av kreatørene som skal ha ansvar for Ruter.

Les også: Ruter jakter nytt mediebyrå

Mediebyråvalg
For et par uker siden gikk fristen ut for å delta i prekvalifiseringspitsjen for å bli Ruters nye mediebyrå ut. Etter to år med IUM som mediebyråforbindelse, har Ruter valgt ikke å forlenge denne kontrakten. Men valg av SMFB som reklamebyrå, får ingen betydning for valg av mediebyrå bedyrer Waage.

- Nei, dette er to separate prosesser som ikke påvirker hverandre. Vi har valgt ikke å legge alle eggene i en kurv og utlyse alt i en avtale. Når vi skiller prosessene får  vi det beste fra begge verdener. Vi får det beste reklamebyrået og det beste mediebyrået. Vi vet det kan være mer krevende, men vi tror likevel det blir bedre, sier Waage.