Anfos Annonsørrapport viser at tillitskrisen (for å bruke Anfos ord) i kjølvannet av av fjorårets debatt rundt programmatisk er på vei forbi. Medieoppslag er erstattet med dialog, kundene har økt sin kompetanse og gjennomgått byråenes praksis, og Anfo retter sitt skyts også mot andre saker. 

Starcom og Zeniths bidrag har vært å investere masse tid med våre kunder rundt dette, og vi har på Anfo- og INMA-seminarer redegjort i detalj for hvordan vi jobber med programmatiske annonsekjøp.

Samtidig legger Mediebyråforeningen frem sin egen omdømmeundersøkelse, som viser samme positive trend som Anfos «Annonsørrapport.» Men dette gjør Mediebyråforeningen altså uten å dele tallgrunnlaget. Premisset for en god og konstruktiv debatt er deling av dokumenterte fakta, og det burde Mediebyråforeningen som meningsbærer i bransjedebatten vite. Mediebyråforeningens rolle er å bidra til å oppklare, og forhåpentligvis drive diskusjonen fremover. Her undervurderer man isteden mottageren, og bidrar til å sette alle mediebyråer i et merkelig lys.  

Anfo på sin side, sier takk for lissepasningen og fyrer løs, uten hensyn til at egne medlemmer er klare i talen i Anfos egen undersøkelse. Rapporten slår på side 51 fast: «Ser vi på utviklingen over tid, er det liten tvil om at mediebyråene har tatt posisjonen som annonsørenes viktigste partner innenfor kommunikasjon og markedsføring.» På lik linje med Mediebyråforeningen har Anfo et stort ansvar for å oppklare og drive diskusjonen fremover, ikke bare skape overskrifter.

Det er fint at Mediebyråforeningen nå inviterer Anfo til en gjennomgang av undersøkelsen. Det burde skjedd for lenge siden. Mens vi venter, opplever jeg at kundene og vi som jobber med dette hver eneste dag har kommet videre, og at alle aktører er blitt mer bevisst på utfordringene et alt mer digitalt medielandskap fører med seg.

For ordens skyld, Starcom og Zenith er ikke medlem av Mediebyråforeningen eller Anfo, men våre kunder har hatt anledning til å ta del i begge undersøkelsene det refereres til over.