Forrige uke ble det satt et foreløpig punktum for tre uker med kreativ dugnad på Westerdals der oppgaven har vært å komme med forslag til hvordan Barneombudet kunne kommunisere barns rettigheter på en måte som barn og unge kan forstå.
- Vi møter alt for mange barn som ikke kjenner til rettighetene sine, eller vet hvordan de skal benytte seg av dem. Det er viktig for oss å nå fram med dette til barn, sier barneombud Anne Lindboe.
I alt var det 23 tverrfaglige grupper som la frem sine ideer forrige uke – fra bachelor-programmene Tekst og skribent, Art Direction, Grafisk Design og Retail Design.
I salen satt blant annet medstudenter, veiledere, representanter fra Barneombudet og reklamebyråene DDB og SMFB.
Hos Barneombudet forteller kommunikasjonssjef Tone Foss Aspevoll at de var spente på presentasjonene.
- Westerdalselever er kjent for å være kreative hoder, så vi var veldig spente på hva de kom til å legge fram. Vi kan vel si at vi hadde store forventninger, og de ble absolutt innfridd. Det var veldig gøy å se hvor veldig ulike ideer og løsninger de hadde kommet fram til, sier Foss Aspevoll til Kampanje.
Artikkelen fortsetter etter bildet.
Her er et av Westerdals-teamene i ferd med å presentere sine tanker rundt hvordan Barneombudet kunne få barn og unge til å forstå sine rettigheter. Foto: Barneombudet
- Tar med innspillene videre
Det var Barneombudet som kontaktet Westerdals for å høre om et slikt prosjekt var gjennomførbart – og det endte opp med fire studieretninger som jobbet i tre uker med saken.
- Hvordan vil dere bruke det dere har fått inn?
- Det har vært veldig nyttig for oss å bli analysert så grundig av studentene. Innspillene til kampanjer, undervisningsopplegg og bruk av sosiale medier er blant det vi tar med oss videre. Flere nevner at vi burde samarbeide med aktører som for eksempel Tines skolemelk. Det er en veldig interessant tanke, sier hun.
Neste skritt vil være å invitere noen av teamene til Barneombudets kontor.
- Nå inviterer vi noen av studentene til å presentere oppgaven sin for hele kontoret vårt. Så vil vi diskutere nærmere om vi ønsker å sette noe av forslagene deres ut i livet, og hvordan vi kan få det til, sier Foss Aspevoll.
Flere etablerte, kreative miljøer har også stilt opp for Barneombudet. Blant annet DDB, BTF Innsikt, SMFB, Opinion og Trigger. Fra DDB har Fanny Vaager deltatt og hun er positivt overrasket.
- Det er alltid spennende å få bli kjent med studentene på Westerdals, og å se hvem som er ivrige og engasjerte. Jeg er positivt overrasket over hvor grundige og solid arbeidet fra studentene har vært, så det er tydelig at skolen legger til rette for at studentene får fordype seg i prosessen. Jeg er rett og slett imponert, og føler at disse unge menneskene er hakket proffere enn jeg kan huske at vi var da jeg selv sto der og presenterte. På toppen av dette, er det veldig givende å få bidra for Barneombudet, et viktig organ som fortjener mer oppmerksomhet enn de får, sier hun.
- Krevende og lærerik øvelse
På Westerdals er det høyskolelektor Annette Kriszat som har holdt sin hånd over prosjektet. Hun forteller at det er et av skolens mål at studentene skal bli kjent med hverandres faglighet i tverrfaglige prosjekter som dette.
- Det kommer de til å nyte godt av når de kommer ut i arbeidslivet. Westerdals har alltid vært opptatt av bransjenærhet og høyskolens pedagogikk er lagt opp til at studentene mange ganger gjennom studieløpet skal få arbeide med reelle prosjekter gitt av eksterne oppdragsgivere, og få tilbakemelding og veiledning fra dem. Det har vært en krevende og lærerik øvelse for studentene å jobbe med denne spennende oppgaven for Barneombudet, sier Kriszat.
At Barneombudet valgte å gå ut med en slik «kreativ dugnad», forklarer Sveinung Arnestad - tidligere SMFB-kreatør, nå kommunikasjonsrådgiver hos Barneombudet, slik;
- Vi bruker byrå på enkelte oppgaver i løpet av året, men det er sjelden vi har ressurser til å gjennomføre «frie» prosjekter som dette. Det er lett å bli litt fanget i gamle tanker, og da kan det være veldig nyttig å bli utfordret av 120 studenter som ikke ser de samme begrensningene som oss. Jeg husket «Strategi- og sammfunnsprosjektet» fra min egen tid på Westerdal, og tenkte at vi her kunne vi få til noe spennende sammen. Det kunne være interessant for elevene å forsøke seg på målgruppen barn, med noe så «vanskelig» som rettigheter, mens det kunne være nyttig for oss å få deres perspektiv på utfordringen, sier han til Kampanje.
Og hun skynder seg å legge til;
- Studentene eier selvfølgelig idéene sine selv, og hvis vi går videre med noe gjør vi det i samarbeid med de involverte gruppene, sier Arnestad.
Kommentér