TV 2 og Egmont Publishing samler kreftene i kampen om de programmatiske inntektene.  Det skjer på en tid der flere medietopper har tatt til orde for et sterkere samarbeid i mediebransjen for bedre å møte konkurransen fra de store amerikanske teknologiplattformene.

Under Kampanjes store mediekonferanse «Media Business» ble problemstilling adressert av blant annet de to nordiske tv-toppene, Olav Sandnes og Casten Almqvist, i TV 2 og TV4.

Les mer om de nordiske tv-sjefenes syn på allianser her: - Den høye og mørke TV 2 er erklært død

- Det er fornuftig med økt grad av samarbeid og det har vært etterspurt på tvers av bransjen. Nå starter vi i hvert fall med et samarbeid på tvers av Egmont, sier kommersiell direktør Ole Kristian Ullereng i Egmont Publishing til Kampanje.

Det er den heleide Egmont-kanalen TV 2 som skal være ressurssenter for satsingen på det programmatiske. Avdelingen skal ledes av TV 2s egen digitale salgsdirektør, Jørgen Dønnum.

- TV 2 og Egmont Publishing har jobbet tett med Google siden 2008 og vi har lykkes svært godt med overgangen til programmatiske kjøp av vårt varelager på TV2.no, sier Dønnum.

Det digitale reklamemarkedet er inne i en voldsom endring der tradisjonelle bannersalget har flyttet seg over på automatiserte børser for kjøp og salg av reklame. Ifølge tall fra mediebyråene er det programmatiske salget nå like stort som det tradisjonelle displaysalget.

- Vi skal ligge i front
Til sammen har Egmont i overkant av 200 millioner kroner i digitale reklameinntekter etter det Kampanje kjenner til og sammen med TV 2 rigger nå Egmont seg nå også for en fremtid der salget av digtale tv-spotter eller videoannonser vil bli kjøpt og solgt programmatisk.  I dag selges rundt 80-85 prosent av videoannonsene på TV 2 direkte.

- Vi skal bruke et samlet miljø til å posisjonere Egmont inn mot et voksende marked for programmatisk video. Vi merker at annonsører og byråer i økende grad etterspør video og bilder som kommunikasjonsform i digitale kanaler og tror dette vil vokse betydelig på bekostning av display i årene som kommer, fortsetter Dønnum.

Satsingen kommer som en følge av at stadig mer av tv-konsumet flytter seg over på nett og TV 2 har også varslet en storstilt opptrapping av sitt nett-tv-produkt, TV 2 Sumo.

- Målet er å ligge i front av utviklingen og benytte TV 2s sterke posisjon på Sumo til å skape nye og mer spennende reklameprodukter for våre samarbeidspartnere , sier Dønnum.

Les også: - TV 2 har ganske høye ambisjoner for Sumo

 Også på det internasjonale tv-markedet ser man konturene av økt samarbeid. I Tyskland har flere av kringkasterne gått sammen om å bygge opp en felles log in for brukerne og flere av de europeiske tv-husene som Mediaset i Italia, TF1 i Frankrike og ProSiebenSat 1 i Tyskland har også gått sammen om å selge digitale videoannonser for å kunne tilby annonsørene enda bedre data og innsikt om målgruppene.

Les også: Vil ha mer samarbeid - foreslår nyhetssøk og felles innlogging

Les også: - Annonsørene heier på norske medier

Speisaltilpasset tv-reklame
I praksis vil dette bety at tv-seerne kan få mer spesialtilpasset tv-reklame når det konsumeres Sumo-innhold.  

- En kan for eksempel tenke seg geospesifiserte og adferdsstyrt tv-reklame. Skal en dagligvarekjede selge rimelige poteter på Lillestrøm, kan vi levere reklamen til seere som er i det aktuelle område.

Også i Egmont Publishing skal man nå i gang med programmatisk salg av reklame men i forlagsdivisjonen vil en ha et større fokus på nisjer og målgrupper og ikke minst satsingen mot influencere.

Det betyr at Egmont Publishing flytter sitt varelager over til Google og kutter sin samarbeidspartner. Ullereng sier det ikke var et alternativ å se seg om etter andre løsninger som for eksempel Schibsteds konkurrerende løsning.

- Nei, vi vurderte ikke Schibsted denne gangen. Nå var det viktigere med en harmonisering internt i Egmont og slik at vi får en felles teknologi og ett felles kompetansesenter på tvers av Egmont.  Vi samler alt av annonsevisninger og får et felles varelager på en og samme plattform. Det vil gjøre at vi fremstår som et tydeligere alternativ til de andre mediehusene overfor mediebyråer og annonsører, sier Ullereng.

Les også: Google-allianse knuser Schibsted i nytt digitalmarked

Vil selge rimeligere abonnement
Denne uken ble det også kjent at danske TV2 åpner opp for mer reklamefinansiert innhold på sin strømmetjeneste TV2 Play og vil tilby nye tv-reklameprodukter på nett. .

- Når vi lanserer TV2 Play med reklame, er det etter et meget omfattende analysearbeid hvor vi ser at det er et marked med nye brukere som gjerne vil kjøpe et billigere abonnement med reklame og ikke minst annonsører som ser verdien i å målretting av kampanjer til helt spesifikke  segmenter, sier betal-tv-sjefen i danske TV2, Stig Møller Christensen , i en melding onsdag ettermidadg.

Danske TV2 har store forventninger til det nye reklameproduktet.

- Målretting av reklame eller addressable tv som det også kalles er fremtidens tv-reklame.  Hvis dette markedet utvikler seg som vi tror vil forretningsområde på sikt utgjøre en stor andel av våres samlede reklameomsetning og formodentlig en tresifret millionvirksomhet i løpet av noen år, heter det fra danske TV2.