Onsdag kom en foreløpig sluttstrek i tvisten mellom de nærmere 500 tidligere Westerdals-elevene som over flere år hadde betalt for mye i skolepenger, da studentene vant over skolen i Oslo Tingrett.

Les også: Ny Westerdals-eier: - Det som har skjedd er trist og leit

Gruppens talsperson, Erling Løken Andersen forteller til Kampanje at de aller helst skulle ønsket at det var den tidligere eieren, Anthon B. Nilsen Utdanning, som sto som motpart i rettssaken.

- Det er viktig for oss å få frem at denne saken ikke har stått mellom elevene og Westerdals, men reelt sett mellom elevene og den tidligere ledelsen ved Anthon B. Nilsen. Det er disse enkeltpersonene som er ansvarlige for at vi havnet i denne situasjonen. Dagens eiere, rektor og lærere er helt uforvarende og høyst urettferdig havnet opp i en bitter rettstvist, sier han.

Tidligere eier: - Forstår ikke logikken
Erling Løken Andersen kommer med sviende kritikk av vårens salg av Westerdals fra Anthon B. Nilsen Utdanning til Høyskolen Kristiania;

- Vi konstaterer at den tidligere ledelsen solgte skolen på billigsalg for å kvitte seg med en brysom sak. Det syntes vi er synd, fordi vi gjerne skulle møtt dem i retten, sier Løken Andersen.

Denne påstanden møtes med undring hos den tidligere eieren av Westerdals Oslo ACT - Anthon B. Nilsen Utdanning;

- Det er noe vanskelig å forstå Løken Andersens logikk.  Han har jo nettopp møtt Westerdals Oslo ACT, som er parten i saken, i retten, sier kommunikasjonsdirektør Trond Andresen i Anthon B. Nilsen Utdanning i en ordknapp kommentar til Kampanje. 

- Fornøyd, men skulle gjerne vært foruten
De tidligere elevene er godt fornøyd med konklusjonen som kom frem i Oslo Tingrett onsdag denne uken, men Erling Løken Andersen legger ikke skjul på at hele saken har vært slitsom.

- Seireren føles veldig godt. Det har vært en lang og utmattende sak for elevene, som gjerne skulle ha vært foruten dette. Vi er veldig fornøyde med at dommeren gjorde en såpass grundig gjennomgang av faktum i saken, og at han i det store og hele ga elevene rett i jussen, sier Løken Andersen, som selv er advokatfullmektig i firmaet Berngaard/Sandbek.

Det endelige beløpet som Westerdals kan ende med å betale til de tidligere studentene, er 30 millioner i tilbakebetaling, 3,4 millioner i saksomkostninger samt mellom sju og åtte millioner kroner i renter. Totalt ender beløpet på rundt 40 millioner kroner.

- Har det vært verdt det?

- Det er klart man alltid spør seg selv om det er verdt å ta opp kampen. Men i tilfellet med Westerdals var det så mange ting som ikke stemte at vi ikke hadde noe valg: skolen tok ulovlig overpris og manglet offentlige godkjenninger, samtidig som eierne gjorde interntransaksjoner som tappet skolen for 100 millioner kroner. Sånn skal vi rett og slett ikke ha det i Norge. For elevene handlet dette like mye om det prinsipielle som det økonomiske, sier han til Kampanje.

Studentene ikke helt ferdig med saken
Westerdals har ikke avgjort om de vil anke dommen fra Oslo Tingrett, men heller ikke fra de tidligere studentene er det helt sikkert at saken er lagt død.

- Det er viktig å bemerke at vi ikke nødvendigvis er helt ferdige med denne saken. På vegne av cirka 480 elever vurderer vi å påklage Økokrim sin henleggelse i saken. Vi syntes det er helt hårreisende at Kunnskapsdepartementet først krever 85 millioner tilbake fra Westerdals; og at de så inngår forlik ved at Westerdals tilbakebetaler 42. I kjølvannet av dette velger altså Økokrim å henlegge saken. Det finner ikke vi oss nødvendigvis i - enten så har man gjort noe galt, eller så har man ingenting å frykte.

Om en uke går fristen for å klage på Økokrims henleggelse ut.

- De dagene skal vi bruke til å finlese dommen og vurdere en klage på henleggelsen, sier han avslutningsvis.