Mediebyrået Idium har lagt noen røffe år bak seg og ser fremover sammen med nettbutikkleverandøren 24Nettbutikk for å gjøre det enklere å sette opp en nettbutikk for små- og mellomstore bedrifter.

Nylig viste en undersøkelse omtalt av Aftenposten at norske, fysiske butikker trues av netthandel fordi hele 85 prosent av den norske befolkning handler på nett.

- Tendensen viser at butikkene er nødt til å omstille seg, uttalte Patrik Müller i Dibs Payment Service til Aftenposten. Han mener 9000 norske butikker står i fare for å måtte lukke dørene for godt det neste året på grunn av den digitale konkurransen.

- En ny strategi
Slike prognoser har helt klart vært medvirkende til det nye samarbeidet mellom Idium og 24Nettbutikk.

- Behovet for en digital salgskanal har aldri vært større, og vi er veldig stolte av å bidra til denne prosessen med Idium. Dette er et nytt strategisk valg for oss, målet er å nå ut til enda flere butikkeiere og vi tror at kundeporteføljen og den unike posisjonen Idium har i markedet kan hjelpe oss med nettopp dette., sier daglig leder Fredrik Green i 24Nettbutikk.

- Men dere mener at alle små og mellomstore bedrifter må ha en nettbutikk?

- Vi tror det å kunne tilby produkter i tilgjengelige og relevante kanaler som nettbutikk er en del av digitaliseringen av norsk SMB. For mange kan dette være en god måte å øke omsettingen, men det betyr nok ikke at dette er riktig vei å gå for alle. En rørlegger som kun utfører rørleggertjenester vil naturlig nok ikke ha så stort utbytte. Men en rørlegger som i tillegg til tjenestene også har agentur på servanter, badekar og armaturer, vil en nettbutikk kunne gi bedriften et helt nytt ben å stå på, sier salgsdirektør Abtin Rahmanian i Idium til Kampanje.

- Tøff reise
I 2015 ønsket Eniro å kjøpe Idium, men planene måtte skrinlegges. Og salgsdirektør Abtin Rahmanian forklarer at dette medførte at det gikk litt tid før man «fant seg selv igjen».

- Reisen vi har vært gjennom etter Eniro avtalen havarerte, begynte veldig tøft. Det var en større påkjenning å først bli kjøpt opp, for å så ikke bli kjøpt opp. Vi brukte noen måneder på å finne retningen vi ønsket å gå, og siden har vi økt bunnlinjen kraftig. Og i år ser det ut som vi kan doble 2016-resultatet, sier Rahmanian til Kampanje.

Les også: Eniro rydder i Kvasir-rester

For nå er Idium-organisasjonen optimistisk, skal vi tro Rahmanian.

- Selv med en stor omorganisering, peker salgstallene i riktig retning. Økt fokus på rådgiving har vært avgjørende for denne utviklingen. I dag kommer rundt 60 prosent av omsetningen fra byråvirksomhet, mot rundt 20 prosent i 2014, sier han.

Totalt sysselsetter Idium AS 68 mennesker og majoritetseier er daglig leder og styreleder Henning Buck Edwardsen, som kontrollerer 53,29 prosent av aksjene. I 2016 ble lønnsomheten i selskapet drastisk endret, og én million kroner forsvant fra bunnlinjen. Resultat før skatt falt fra 3 millioner kroner i 2015 til 2 millioner kroner i 2016.

På kundelisten til Idium står rundt 4000 norske små- og mellomstore bedrifter. Årlig kjøper mediebyrået Google-annonser for rundt 10 millioner kroner i året, og i tillegg display og programmatisk samt Facebook-annonser for rundt 4 millioner kroner.