Redd Barna lanserer torsdag en helt ny film i sosiale medier hvor Marlon Langeland (18), som spilte Jonas i NRK-serien «Skam», stiller opp for å gi stemmen til en ung gutt som flyktet alene fra Afghanistan til Norge. Langeland forteller historien om en fortvilet gutt som har fått avslag på sin søknad om oppholdstillatelse, og som holder på å flykte videre til et sted han ikke blir funnet. Men så ringer vergen hans.

Gutten i filmen er bare litt yngre enn Marlon Langeland selv. Den helt nye Redd Barna-filmen er tatt opp på Oslo S, hvor den afghanske gutten pleide å henge, og der han sto da han tenkte at han måtte dra langt vekk.

«Ovenfra ser alle mennesker like ut. De ser ut som små kryp. På morgenen er det mange mennesker her. Mennesker som skal på jobb, på ferie eller ungdommer som bare henger her. Sånne som meg. Jeg vet ikke hvor jeg skal, men jeg må dra et sted langt borte. Til et land hvor jeg bare kan forsvinne», sier gutten i filmen.

Se filmen her:

 

- Barn er barn
Marlon Langeland stiller opp i filmen fordi han ønsker at flere skal bry seg om barn på flukt.

- Jeg valgte å bli med på denne videoen fordi jeg synes det er viktig å sette fokus på at barn er barn. Uansett hvor de kommer fra. Min far var politisk flyktning og kom til Norge i 1973. Hadde det ikke vært for at Norge hadde et åpent flyktning-program, så hadde ikke jeg vært født. Jeg har selv vokst opp i bydel Gamle Oslo og allerede i barnehagen hadde jeg venner fra 48 forskjellige land. Min oppvekst har vært super og jeg vil gjerne at flere i Norge, og verden for øvrig, skal ha muligheten til å bli kjent med mennesker fra alle land. Jeg kjenner sterkt på budskapet til Redd Barna om at barn først og fremst er barn, også på flukt, sier Langeland.

- Handler ikke om flaks eller uflaks
Han er glad for å kunne bruke sin status som «Skam»-stjerne til å få denne filmen og budskapet spredd:

- Mens jeg leste til eksamen tidligere i år, så planla denne gutten å rømme fra Norge. Hvis jeg hadde blitt født og oppvokst på samme sted som ham, så kunne dette vært meg. Jeg har alltid fått høre at vi i Norge har trukket vinnerloddet, og har flaks som bor i et av verdens beste land. Men dette handler ikke om flaks eller uflaks, dette handler om respekt og medmenneskelighet. Jeg vil at denne gutten skal bli tatt godt vare på og ha et vanlig ungdomsliv, akkurat som alle andre. Akkurat som meg. Derfor vil jeg si ifra og bruke min stemme.

Basert på intervjuer med barn
Filmen med Marlon Langeland er den siste i en rekke av fire filmer der kjente personer gir stemmen sin til barn som har kommet på flukt til Norge.  Rapperen Don Martin, Siri Skjeggedal fra NRK-serien Snøfall, og skuespiller Rolf Kristian Larsen.

De fire filmatiserte historiene baserer seg på intervjuer med barn som har flyktet til Norge, og er anonymisert og bearbeidet av manusforfatter Helena Nielsen. Filmene er regissert av Johan Kaos og Harald Mæle Jr. på oppdrag fra Redd Barna.