Søndag kveld samlet markedssjef i Høyre, Dag Terje Solvang, både statsminister Erna Solberg og statssekretær, Sigbjørn Aanes, for å spille inn noen helt nye radioreklamer. Sammen med reklamebyrået Morgenstern ble det rigget opp et lite studio i Høyres hovedkvarter der statsministeren effektivt kunne lese inn de nye radiospottene som skal gå på P4, Radio Norge og noen nærradioer. 

Partiledelsen tror Høyre to uker før valget har klart å mobilisere rundt 70 prosent av de rundt 800.000 som stemmer Høyre, i hvert fall om en legger stemmetallet sist gang til grunn. 

Les også: Unge dropper valgkamp på tv (abonnement)

Erna: - Betalt reklame avgjør ikke
- Vi når veldig bredt med radio og i den perioden vi går inn i nå er det veldig viktig å engasjere og å mobilisere velgerne. Det er et mobiliseringsvalg. Vi må vinne dem som sitter på gjerdet, sier Solvang.

Når statsministeren først kommer, er hun effektiv. Erna Solberg leser inn ti nye radiospotter på under 15 minutter.

- Jeg tror valg avgjøres av summen av inntrykk du som velger får, og det å gjenta budskap på ulike måter har derfor betydning. Jeg tror ikke betalt reklame i seg selv avgjør hva folk stemmer, men det er mulig å minne om noen viktige temaer og områder som vi mener er gode saker for oss, sier statsminister Erna Solberg til Kampanje.

Klar med ny radiokampanje
De siste ukene har trenden vært klar, om en ser på snittet i de meningsmålingene som gjøres, og med et valgkampbudsjett på rundt 20 millioner kroner, skal Høyre fortsette å dunke løs med mer betalt reklame – først på radio før utendørskampanjen starter den siste uken av valgkampen. Til sammenligning bruker Arbeiderpartiet over 30 millioner kroner på sine aktiviteter.

- Vi vet at ti prosent av velgerne bestemmer seg inne i valglokalet og det er for vår del nesten 80.000 stemmer. Vi må kommunisere til de som tenker «Erna er det trygge valget» og som valgte Høyre sist, sier han.

Mest penger bruker Høyre på digitalt, men ikke tradisjonell bannerannonsering eller programmatisk. Solvang har erfaring fra kommunikasjonsbransjen og ledet Stavanger-byrået Melvær&Lien i mange år før han begynte i Høyre. 

- Det største budsjettet bruker vi på sosiale medier på Facebook, Instagram og Snapchat. Så legger vi noe på radio og utendørs. Digital annonsering har vi nesten kuttet helt bort. Vi gjør nesten ingen ting.

- Hvorfor? 

- Man har jo noen forestillinger om hva som fungerer og ikke, sier markedssjefen til Høyre.

Her og her kan du høre to av de nye radioreklamene til Høyre og Erna Solberg. 

Kampanjegjengen til Høyre:

Markedssjef i Høyre, Dag Terje Solvang sammen med Morgensterns Ole Kristian Hustad og Anders Muurman Holm i forbindelse med innspillingen av de nye radioreklamene til Høyre. Helt til høyre står generalsekretær i Høyre John Ragnar Aarseth. Foto: Knut Kristian Hauger.

Morgenstern står bak
Radiospottene er utviklet i samarbeid med det nye reklamebyrået til Ole Kristian Hustad, Morgenstern, som begynte å jobbe med Høyre tidligere i år. Det er det kreative teamet Anders Muurman Holm og Sebastian Prestø som står bak tekstene som blir produsert opp for radio av Sagveien Resort. 

Les også: Erna Solberg lurer familie trill rundt på Facebook

- Har statsministeren en behagelig radiostemme?

- Ja, jeg synes det, sier tekstforfatter og Morgenstern-partner Anders Muurman Holm.

Han sier radiospottene forsøker å overbevise lytterne om at man ikke nødvendigvis er enig i alt som et politisk parti står for.

- Vi er inspirert av valgomatene og det at ingen opplever å få 100 prosent på ett parti på disse testene. Det finnes ikke et parti hvor du er enig i absolutt alt og det er litt av det kreative uttaket på lydspottene. Du trenger ikke være enig i absolutt alt, men hvis du synes disse sakene er viktige så bør du stemme Høyre, sier Muurman Holm.

- Han var cocky nok til å komme fra Try
Det er første gang Høyre jobber med reklamebyrået til den tidligere Try- og Apt-rådgiveren Ole Kristian Hustad.  Hustad forlot dermed et byrå som jobbet tett med Arbeiderpartiet for å jobbe med reklame for Høyre i sitt nystartede byrå. 

Les også: - Jeg er nok alene i Morgenstern om å heie på Høyre

- Det er Oles fortjeneste at vi jobber sammen. Han var cocky nok til å komme fra Try, ringe til oss å si at han ville treffe oss og jobbe med oss. Jeg var i bil på vei til Bamle da han ringte, og tenkte «det var cocky» men på en trivelig måte, sier Solvang.

Solvang sier han er blitt en stor fan av Morgenstern etter at planen var å gjøre alt selv i forbindelse med Høyres valgkamp. 

- Vi hadde egentlig tenkt å gjøre alt inhouse. Det er jo politikk det handler om og da vil vi gjerne gjøre det meste selv. Det er nok litt frustrerende for et byrå når vi er så hands-on og pirkete på budskap. Men jeg er veldig stor fan av Morgenstern. De har virkelig levert og vi har en gjensidig respekt for hverandre, sier han og legger spøkefullt til.

- Vinner vi valget, blir Morgenstern genierklært, taper vi er det bare deres skyld. Ha, ha.