Etter flere år med milliontap, krymper underskuddet i reklamebyrået McCann. I årene 2012 til 2015 tapte byrået nærmere 40 millioner kroner. I fjor endte McCann med et underskudd på 1,1 millioner kroner, mot minus 4,3 millioner året før.

- Vi er konstant i beta
McCann-sjef Linda Nordheim beskriver fjoråret slik:

- Det var et helt vanvittig arbeidsår, jeg tror de aller fleste av oss kan skilte med mer enn 100 prosent stilling. Vi vant veldig mange nye kunder i 2015, og 2016 handlet om å kunne håndtere oppdragene. Vi jobbet mye med omstrukturering og få på plass rett bemanning. Prosessen har lært oss at vi er i konstant beta, at vi hele tiden må være være fremoverlente og aldri tro at vi er ferdig med endringene. I løpet av året fikk en ny eier, som vi alle var spente på hvordan ville påvirke hverdagen, forteller Nordheim til Kampanje.

Var skeptisk til ny eier
For like etter sommeren 2016 ble det kjent at den serbiske investoren, musikkartisten og reklamemannen Srdjan Sapers kjøper de nordiske McCann-byråene.

- Dette var ikke noe nyhet for meg da det ble kjent. Jeg er kjempepositiv, men må innrømme at jeg var litt skeptisk helt i starten. Men da jeg fant ut at han har drevet og eid reklamebyråer i 16 år, samt at han kommer med et åpent sinn og sier «hva er ideen med McCann i Norge» og lover at vi får beholde overskuddet vi genererer, ble jeg beroliget, sa Nordheim til Kampanje i fjor.

Les også: Reklamegigant selger McCann til tidligere serbisk rockestjerne

35 ansatte jobbet med Æ
McCann økte omsetningen med 74 prosent i fjor. Én viktig årsak til omsetningsvekst og økt bemanning i fjor var jobbingen for Rema 1000. McCann vant dagligvarekjempen som ny kunde i 2015. I fjor jobbet byråfolkene sent og tidlig med lanseringen av appen Æ og den påfølgende kampanjen. 35 ansatte i McCann var involvert i arbeidet.

- Rema 1000 har selvsagt hatt en stor del av nye ansettelser og oppdragsmengde i McCann. Rema er en utrolig spennende kunde å jobbe med, som krever at man har en konstant rigg på plass for å levere til dem på best mulig måte, sier Nordheim til Kampanje.

Les også: McCann: - Har jobbet døgnet rundt med Æ

Les også: Bryter med DDB - går til McCann

Kraftig kostnadsvekst
Samtidig steg også kostnadene betydelig, opp 40 prosent til 148,5 millioner kroner. Grunnen var nyansettelser, økt  kundeaktivitet, produktinvesteringer, nytt eierskap og ikke minst flyttingen fra Sandakerveien i Oslo til Aker Brygge.

- 2016 ga oss ekstra kostnader i forbindelse med flyttingen, og kostnader knyttet til ny eierstruktur. Så 2016 viste at vi er klare for å levere i pluss. Det er viktig å poengtere at vi fortsatt er i en prosess hvor vi skal bygge og ikke minst legge premissene for å skape fremtidens byrå. Vi må hele tiden være villige til å investere i folk, tørre å ta tøffe valg når det gjelder struktur på selskapet. Dette koster. Heldigvis har vi en eier som investerer og som er villig til å stå bak den strategien vi har satt for de nærmeste årene, sier Nordheim til Kampanje.

- Måtte ryddde opp
Hun mener byrået helt klart er på rett vei etter flere år med betydelige underskudd.

- Vi hadde en formidabel jobb i 2015 med new biz, som først begynte å gi resultater i 2016. McCann hadde levert store minusresultater før jeg kom inn, og vi hadde en skikkelig jobb med å rydde opp. Så selv om vi har hatt en stor vekst i 2016, har vi også hatt en jobb med å rydde opp i kostnader og få på plass strukturer som gjør at vi er mer effektive for våre kunder. Det er også viktig å påpeke at vi også investerer, blant annnet i Live, som er ledet av Tone Angsund. Vi ser at dette området bare vokser og vokser, sier Nordheim.

Les også: Linda Kling: - Konkurranseinstinktet er nesten en sykdom

- Veldig imponert over Kjetil Try
Bemanningen og lønnskostnadene økte med nærmere 40 prosent i fjor.

- Ja, vi satser! Målet er å være blant topp tre byråer i Norge, sier Nordheim, som dermed gjentar ambisjonen hun uttalte til Kampanje i 2015.

Selv om McCann nå snuser på plusstall, er McCann-sjefen forberedt på både opp-  og nedturer i årene fremover. 

- Det er viktig å presisere at vi lever i en byråverden hvor oppdragsmengder går opp og ned. Det er vel kun et byrå som virkelig står i det fra år til år og det er Try. Jeg må innrømme at jeg er veldig imponert over Kjetil sin evne til å vokse hele veien og samtidig utvikle selskapet. Men det som Try har, som vi andre sliter med, er muligheten til å tåle tap. For oss andre er tapet av en kunde ofte likhetstegn med å måtte bemanne ned eller gjøre justeringer eller evig jakte nye kunder, sier Nordheim.

Les også: Rekordoverskudd for Try - 60 millioner i pluss

Hun skyter inn:              

- Jeg må arrestere meg selv, det er et annet byrå også - Schjærven. Det er et byrå som vi alle har en tendens til å glemme. De har funnet sin nisje og leverer veldig godt i denne. Det som har vært gøy det siste året er at det dukker opp nye spennende byråer som utfordrer oss alle, som Morgenstern eller Oslo Company. Det gjør at vi alle må tenke nytt, sier Nordheim.

Tapte Norsk Tipping etter anbudsbom
I mai kunne Kampanje fortelle at McCann må se langt etter million-kontoen til Norsk Tipping etter at byrået bommet på anbudsfristen. menneskelig svikt hadde ført til at tilbudsdokumentet ble levert ett døgn for sent. 

- Den triste og kjipe historien er at vi gjorde en skikkelig feil når det kom til innleveringen av dokumentet. Vi leverte rett og slett inn på gal dag, altså fredag istedenfor torsdag. Rett i etterkant forsøkte vi å finne løsninger på hvordan vi kunne redde dette inn – men offentlig anbud er offentlig anbud. Det er veldig strenge regler man skal forholde seg til. Vi hadde selvsagt en dialog med Norsk Tipping rundt dette, sa Nordheim til Kampanje.

Hvordan tapet av Norsk Tipping vil slå inn på regnskapene fremover er foreløpig uklart.

Les mer: Kjempebrøler fra McCann - ute av Norsk Tipping-konkurranse

Les også: McCann-sjefen må fortsatt vente på overskuddet

Her ser du tallene til McCann for 2016. Alle tall i MNOK. 

McCann
2016 2015 Endring i prosent
Omsetning  147,37  84,73  + 73,9
Driftsresultat  - 1,15    -4,37           -
Resultat før skatt   - 1,10       -4,29      -