Da fristen for å melde seg i kampen om å bli reklamebyrået til Norsk Tipping gikk ut torsdag 27. april i år, kunne Norsk Tipping melde om storstilt interesse fra norske byråer. Pitsjen var todelt; stor-annonsøren jaktet både på reklamebyrå og content marketing-byrå og totalverdien er på rundt 200 millioner kroner.

- Generelt kan jeg si at det har vært en stor interesse rundt pitsjen. Vi er veldig fornøyd, sier leder for markedskommunikasjon Kristin Røe i Norsk Tipping til Kampanje.

Men hos McCann på Aker Brygge ble stemningen etter hvert dyster da det ble klart at menneskelig svikt hadde ført til at tilbudsdokumentet ble levert ett døgn for sent. Det er en trist byråleder Linda Nordheim som meddeler Kampanje at byrået dessverre ikke er med i finalekampen om å være Norsk Tippings reklamebyrå i årene fremover.

- Den triste og kjipe historien er at vi gjorde en skikkelig feil når det kom til innleveringen av dokumentet. Vi leverte rett og slett inn på gal dag, altså fredag istedenfor torsdag. Rett i etterkant forsøkte vi å finne løsninger på hvordan vi kunne redde dette inn – men offentlig anbud er offentlig anbud. Det er veldig strenge regler man skal forholde seg til. Vi hadde selvsagt en dialog med Norsk Tipping rundt dette, sier hun.

- Hvordan går det an?

- Nei, det går jo ikke an. Det er en kjempebommert. Men jeg har sagt hele tiden at dette her skal vi ikke juge om.  Vi kunne sagt at vi valgte å ikke bli med, men jeg mener at både som byrå og person skal vi være ærlige.

Jakter ett byrå
Det var i mars at Kampanje kunne melde at Norsk Tipping hadde lyst ut en gigant-pitsj for både reklamebyrå og content marketing-byrå. Etter kun to år med McCann som reklamebyråforbindelse, valgte altså spillgiganten som er lokalisert på Hamar, å samle mange av sine produkter i én pott og jakte på ett byrå som kan lage reklame for alle.

Les også: Norsk Tipping setter 200 reklame-millioner i spill

Norsk Tippings anbud er delt i to; tjenesteområde 1 er reklamebyråtjenester, og dette området har en ramme på 70-140 millioner kroner over fire år, mens tjenesteområde 2 er innholdsmarkedsføring og produksjon med en ramme på 20-60 millioner kroner – begge beløp eksklusive mva. og kun veiledende.

- Regler er regler
For anbudsrunder i det offentlige er ekstremt strenge. Så selv om Norsk Tipping var forståelsesfulle for situasjonen som hadde oppstått, var det ingenting å gjøre.

- Vi har hatt vår sorg rundt dette og hatt fine prater med Norsk Tipping. Dette er kjedelig, men regler er regler. Sånn er det med offentlige anbud, det må man respektere og forstå, sier hun.

- Hvor mye taper dere på dette?

- Det vet jeg ikke og det er også vanskelig å si. Vi har jo bare hatt en liten del av kontoen, men dette var pitsj på en langt større konto enn vi har hatt. Vi sto jo overfor faren om å miste kontoen uansett, sier hun.

- En sorgprosess
Linda Nordheim forteller at byrået har vært sterkt preget av hendelsen siden den inntraff i slutten av april.

- Tro meg, jeg skulle gjerne at dette hadde vært en annen historie. Vi har i ukene i etterkant vært igjennom vår sorgprosess. Og er egentlig på rebound nå.

Byrålederen understreker at McCann skal være et byrå der det er rom for å gjøre feil, så det var aldri aktuelt med oppsigelse i forbindelse med tabben.

- Nei, overhodet ikke. Vi er et team og alle er ansvarlige. Det skal være takhøyde for å gjøre feil. Vi passer på laget vårt.  Ja, dette er en alvorlig feil, og de som har vært involvert har selvsagt ikke hatt det bra med den situasjonen som har oppstått. Nå er jobben å støtte og sammen gå videre. Jeg vil ikke lede noe byrå som gjøre noe annet, sier hun.

Nå forsøker de å legge dette bak seg.

- Vi skal fullføre de siste jobbene med stil. Det er det eneste vi kan gjøre. Så må vi lære av dette, og en annen gang sørge for at alle dobbeltsjekker, avslutter hun. 

Saken fortsetter etter bildet.

Vil ha mer:

Try Reklamebyrå hatt Norsk Tipping på kundelisten i mange år allerede. Men vil veldig gjerne lage mer reklame for spillkonsernet. - Selvfølgelig er vi veldig interessert i å få mer, sier byråleder Kjetil Try til Kampanje. Foto: Eivor Eriksen

Disse er med videre
Med McCann ute, er det følgende byråer som skal kjempe i finalen. Kampanje har gravd frem fire av fem mulige byrånavn som skal kjempe om å bli Norsk Tippings reklamebyrå i fremtiden. Disse fire er:

  • Try
  • Kitchen
  • Dinamo
  • Saatchi & Saatchi

Hvem det femte og siste byrået er så langt ikke kjent, men det som er helt sikkert er at dette byrået ikke kan ha en internasjonal bettingaktør som kunde, noe som utelukker et byrå som DDB for eksempel.  

Det er et stort oppdrag som det skal konkurrreres om og det er heller ikke mange byråer som har størrelsen Norsk Tipping jakter etter. Den store kontoen og konkurransen er av flere Kampanje har snakket med beskrevet som «skreddersydd for Try», og byråleder Kjetil Try i Try reklamebyrå sier til Kampanje at de er glade for å være videre i finalerunden.

- Vi er med. Vi har hatt Norsk Tipping som kunde i Try i nesten 16 år og har flere spill fra dem i dag også, blant annet Flax og Oddsen. Selvfølgelig er vi veldig interessert i å få mer. Norsk Tipping er en fantastisk spennende kunde å jobbe med, sier han til Kampanje.

SMFB og Pol droppet pitsjen
Et byrå som av mange er tippet som mulig finalekandidat – SMFB, har valgt å ikke delta i pitsjen, kan byråleder Kristian Kristiansen fortelle til Kampanje.

- Vi har en stor mengde spennende prosjekter på gang med både innkommende og eksisterende kunder om dagen, og har fullt fokus på disse. Derfor besluttet vi å prioritere oppdragene vi har og takke pent nei til Norsk Tipping sin pitsj og leverte ikke tilbud denne gangen, sier han.

Try-datteren Pol har ikke sendt inn tilbud i denne pitsjen, kan byråleder Monika Augustsson fortelle.

- Try deltar i konkurransen på vegne av selskapene i konsernet og er som du vet fra Kjetil Try videre i finalen. Dersom vi skulle være så heldige at Try går av med seieren, så kan det bli naturlig at Pol får en av oppgavene fra Norsk Tipping, sier hun til Kampanje.

Heller ikke Anorak har deltatt i pitsjen, kan byråleder Torgeir Vierdal opplyse.

Det kan også være at det kun er fire byråer med i finalen. Norsk Tipping har tidligere formidlet til Kampanje at det skal være «inntil fem byråer» i finalen.

Planen er at Norsk Tipping skal være klar med nytt reklamebyrå og content marketing-byrå innen sommerferien.