På tamppen av forrige uke kunne Kampanje melde at Norsk Tipping er i gang med en gigantisk pitsj til en totalverdi på rundt 200 millioner kroner. Fire av dagens fem reklamebyråforbindelser må søke på nytt, noe som betyr at McCann, Try, Isobar og Siste Skrik må spisse anbuds-blyanten hvis de fortsatt vil ha spillgiganten på kundelisten.

Til Kampanje forteller daglig leder Elizabeth Hartmann i Siste Skrik at de ikke kommer til å søke. Byrået har hatt ansvaret for kontoen knyttet til spillet Nabolaget.

- Nei, vi kommer ikke til å søke, bekrefter hun.

- Hvorfor ikke det?

- Det handler i første rekke om anbudsinvitasjonen. De føringene som ligger der og de kravene de stiller til størrelse og kompetanse, gjør at vi opplever dette som en utlysning der de allerede har bestemt seg for hvilke byråmiljøer som kan være aktuelle for reklamekontoen, sier Hartmann.

For hun forteller at det i utlysningen stilles strenge krav om byråenes størrelse, som begrenser sterkt hva slags byråer som kan vinne pitsjen.

- Mindre byråer kan heller ikke gå sammen med andre, fordi det er spesifisert at byråkonstellasjoner skal være basert på fast samarbeid. Slik vi leser teksten i anbudet, ligger det så sterke føringer der - at vi har konkludert med at det er bortkastet tid for å si det rett ut. Da bruker vi heller tiden på eksisterende kunder, sier hun til Kampanje.

Les også: Norsk Tipping setter 200 reklame-millioner i spill

For mange partnere:

Forrige uke kunne leder for markedskommunikasjon i Norsk Tipping, Kristin Røe, fortelle at de har bestemt seg for å gå ned på antall samarbeidspartnere. - Vi ønsker færre samarbeidspartnere med ulik kompetanseprofil som kan utfylle hverandre, sier hun. Foto: Norsk Tipping.

- Jeg synes det er spesielt
Hartmann reagerer også på Norsk Tipping gjør seg såpass sårbar at de kun skal ha to byråer som samarbeidspartnere.

- Jeg synes det er spesielt, det må jeg si. Det er jo litt vågalt det de gjør – siden de gjør seg selv så avhengige av to miljøer, for deres skyld håper jeg de lykkes. Hvis det var jeg som var oppdragsgiver ville jeg aldri satt meg i den situasjonen – de legger alle eggene i én kurv. Jeg ville nok gitt meg selv større spillerom, sier hun.

At Norsk Tipping ikke ønsker å bruke flere byråer i samarbeid, er noe Hartmann ikke forstår.

- Vi har avtaler med mange store kunder der det er en rammeavtale, og det er stort sett veldig positivt, selv om man av og til skulle ønske at man ikke har konkurrenter på samme kunde. Det brty at man hele tiden må prestere og være på alerten. Konkurranse er sunt! Man vet jo at det å kreere og skape handler mye om god kjemi, man er prisgitt at samarbeidet funker – ikke bare praktisk, men også medmenneskelig. Slik det er nå, blir Norsk Tipping ganske låst, sier hun.

Hva det økonomiske tapet til Siste Skrik blir når Norsk Tipping om noen måneder ikke lenger er på kundelisten til byrået, vil hun ikke si, men forteller at de ikke er en stor kunde.  

- Det er synd å ikke skulle jobbe med Norsk Tipping mer. Vi har hatt et godt samarbeid. Men faglig og sosialt er tapet større enn det økonomiske. De har ikke vært en stor kunde, forteller hun.

- Men det er vel litt prestisje å ha Norsk Tipping på kundelisten? Det er vel en referansekunde?

- Ja, det er klart det. Og vi har hatt morsomme oppgaver for Norsk Tipping. Det skal bli veldig spennende å se hvordan dette går, avslutter hun.

«Dette handler bare om å bevise at vi fortjener ny tillit.» Linda Nordheim, McCann

Kan kuppe alt
Et byrå som kan ha sjangs til å kuppe hele den attraktive kontoen, er Try, som i dag jobber med mormerket Norsk Tipping, Oddsen og Flax.

Og i Try er det ingen tvil om de skal melde seg på i pitsjen eller ikke.

- Vi kommer definitivt til å melde oss på i denne pitsjen. Ikke først og fremst fordi den er stor, men fordi Norsk Tipping er hyggelige, flinke mennesker, populære spill og spennede utfordringer fremover, en perfekt kunde for et reklamebyrå som Try, sier Try-sjef Kjetil Try til Kampanje.

- Er dere redde for å tape kontoene til andre byråer?

- Vi tenker veldig sjelden at vi skal tape en kunde når vi er med i en pitsj. Vi planlegger alltid for suksess, så får vi heller tåle å gå på en smell av og til, sier han.

McCann: - Eneste riktige av Norsk Tipping å gjøre
Et av dagens hovedbyråer - McCann, har kun fått jobbe i to år med Norsk Tipping. Til Kampanje understreker byråleder Linda Nordheim at det ikke er en følelse av mistillit i McCanns lokaler.

- Dette er det det eneste riktige av Norsk Tipping å gjøre. Det er mange produkter og merkevarer som skal posisjoneres rett og som av og til ligger tett opp til hverandre. Da er det en fordel å kunne forvalte alle deler av porteføljen, sier hun til Kampanje på sms fra Miami og reklamefilmopptak.

Og det er ingen tvil om at de kommer til å melde seg på kampen om den enorme kontoen.

- Vi kommer til å delta. Klart at to år er kort tid med en kunde, og man begynner først nå å kjenne kunden. Men dette handler bare om å bevise at vi fortjener ny tillit. Vi jobber hele tiden med å justere McCann for fremtiden og se på hvilke type kunder som passer oss, avslutter hun.

Ser bare muligheter:

Isobar kommer til å søke om å bli contentbyrået til Norsk Tipping, bekrefter daglig leder Lars Kristiansen.

Isobar melder seg på
Til Kampanje bekrefter byråleder Lars Kristiansen i Isobar at de kommer til å delta i anbudsprosessen. Og det er i første rekke tjenesteområde to med innholdsmarkedsføring, som er aktuelt for Isobar.

- Norsk Tipping er ikke en stor kunde hos Isobar per i dag, så her ser vi bare muligheter. Vi ser på denne pitsjen som en god mulighet til å få jobbe enda mer med stor og spennende kunde, sier Kristiansen.

Isobar har gjort et par jobber for Norsk Tipping det siste året, blant annet lanseringen av Norsk Tippings nettbingo, Bingoria på mobil.