Lyd og bilde er ikke lenger nok. Nå skal kinopublikummet kjenne filmen på kroppen i form av vind, regn, lyn, lukter og seter i bevegelse. 4DX er navnet på det nye formatet, som får premiere på Ringen Kino i Oslo fredag 10. mars.

- Kino som reklamebærer er en mediekanal i kraftig utvikling. Kino er en primærvirksomhet for målgruppen og vi får stadig bedre research. Folk strømmer til kinoen for å se gode filmer, fordi kino-opplevelsen stadig blir bedre. Det gjelder også effekten for annonsøren. Det er all grunn til å tro på videre vekst i kinoreklame-markedet, sier administrerende direktør Ronny Lieblein i Media Direct Norge (MDN).

Infinitum, som eier og drifter pantesystemet, er Nordens første annonsør på 4DX-lerrettet.

- Det er utrolig gøy for oss å være først ute i Norge med reklamefilm på et helt nytt format. Filmen vi viser har et viktig budskap, og vi håper det nye formatet gir et ekstra inntrykk på folk i kinosalen. Vi gleder oss til å følge utviklingen, sier Randi Haavik Varberg, direktør for informasjon og marked i Infinitum.

Reklamefilmen til Infinitum som gjøres om til 4DX-format kan du se her. Det er Geelmuyden Kiese, Anti og OMD som har vært Infinitums byråer på jobben.

Les også: Tomflaskene tar hevn i nye reklamefilmer

Kino utgjør kun 1 prosent av mediebyråenes reklameomsetning, men kanalen gjorde et sterkt år i fjor med en omsetningsvekst på 46 prosent, fra 63,0 millioner kroner til 92,2 millioner kroner.

Les mer: Her er reklamevinnerne i 2016

Hvorvidt det nye reklameformatet kan bidra til ytterligere vekst, er for tidlig å si, mener Lieblein.

- På sikt kan dette reklameformatet bli stort og viktig, men det vil tiden vise. For oss er det viktig å ligge langt fremme når det gjelder innovasjon og muligheter. Så vil vi se hva som virkelig tar av, og hva som ikke tar helt av. Slikt er vanskelig å spå, sier Ronny Lieblein.