Reklamebyrået Kitchen leverer ett av sine beste år, noensinne. Det mener byråleder Haakon Dahl i det franskeide Publicis-byrået, som på stående fot i hvert fall ikke kommer på et bedre Kitchen-resultat. Han sier det gode resultat kommer som en fin jubileumsgave for reklamebyrået som har 15 år bak seg i norsk reklamebransje.

I tillegg har også Kitchen og Haakon Dahl kostet på seg helt nye lokaler i Oslo Sentrum, ikke langt fra konkurrentene i Try og SMFB.

- Det er ikke alle 15-åringer som kan skryte på seg følgende: Å fylle 15 år i en bransje som endrer ser raskt, å levere et resultat-år som står som ett av byråets beste noensinne, og å flytte inn i nye lokaler i Nedre Slottsgate. Det kan vi i Kitchen, sier Haakon Dahl i Kampanje.

Se videointervju med Kitchen-sjefen her: 


- Fornød med resultatet

Med 9,4 millioner kroner i overskudd på driften i 2016 snur Kitchen et underskudd på snaue tre millioner kroner i 2015 til et solid pluss.  Dermed legger Kitchen bak seg noen ruglete år der resultatene har svingt ganske mye, og med et foreløpig bunnpunkt 2013 da underskuddet var på nesten ni millioner kroner. 

- Vi brukte 2015 til å legge grunnlaget for et godt 2016. Farten ut av 2015 viste at vi var på rett vei. Samtidig er vi ydmyke i forhold til at vi er i en bransje hvor hverdagen til kundene våre er i stadig endring, med behov som endres nesten fra dag til dag. Det krever at vi holder oss på tærne, og at vi har både vilje og evne til å investere, sier Dahl.

Byråinntekten til Kitchen på nesten 52 millioner kroner gir reklamebyrået en margin på drøye 18 prosent, noe Dahl er meget tilfreds med.

- Jeg har alltid ment at et reklamebyrå bør ligge på rundt 15 prosent margin. Vi er veldig fornøyd med dette resultatet, sier han.

Trygt med Publicis
Kitchen har med årene blitt det eneste reklamebyrået til franske Publicis i Norge. Franskmennene, som er et av verdens største kommunikasjonskonsern, har i tillegg også PR-byrået MS&L og mediebyrået Starcom i porteføljen. Dahl sier en internasjonal eier som Publicis gir byrået både «kompetanse gjennom nettverket» og «finansiell trygghet til å satse».

- Vi har hatt noen år hvor det har gått dårlig og da er det godt å ha noen eiere som har full tillit til kompetansen i selskapet og som tror på oss selv om vi mister en stor kunde som Norwegian, sier Dahl.

Tapet av Norwegian kom etter flere pitsjerunder der Norwegian først var en tur i Sverige før de landet på Try i 2015. Kitchen har imidlertid klart å hente inn tapte byråinntekter og jobbet opp omsetningen til gamle høyder. Inntektsveksten var i 2016 på 22 prosent sammenlignet med 2015.

- Har det vært en snuoperasjon?

- Jeg vet ikke om jeg vil bruke det ordet. Først og fremst handler det om å holde hodet kaldt i tøffe tider og ikke kutte under det jeg kaller kritisk masse. Men på en annen side så har du etableringen av Shift som har vært en endring i måten vi jobber på, men som vi også har fått betalt for gjennom å være et attraktivt byrå som får nye kunder.

Les også: Try får Norwegian

Mer «redaksjonell» jobbing
I dag jobber det rundt 12 mennesker i Kitchens digitalavdeling eller perfomance-miljø og avdelingen drifter blant annet kunden Menys contentsatsing og Norgesgruppens satsing som mediehus eller «redaksjonell tilnærming til kundene», som Dahl kaller det.  

- Når Meny skal ha biffuker så er det vi som skriver alle oppskriftene, innholdet som skal ut til kundene og tar bildene. Vi tar hånd om dette og sitter som en redaksjon og jobber, sier han.

I tillegg har Kitchen også Sparebank 1 som en av sine største kunder. Av nye kunder i 2016 kom blant Comfort, Bufdir., Selvaag Eiendom og og Retail Payment.

- Vi velger å tro at dette til dels skyldes skyldes vårt nye set-up, men mest av alt tror vi det skyldes vårt totale kreative produkt. 

Han sier byrået nå sikter seg mot en byråinntekt på 60 millioner kroner inneværende år.

- Vi går inn i 2017 som optimister. Årets første måned vitner om god fart inn. Så gjelder det og fortsatt holde seg på tærne også fremover. 2017 kommer til å bety mange endringer, og klarer man ikke holde tritt, smeller det før man aner. Det nytter ikke å hvile på laurbærene. Slik har bransjen blitt, sier han. 

Her ser du resultatene til Kitchen Reklamebyrå for 2016. Alle tall i MNOK. 

Kitchen 2016 2015 Endring i prosent
Omsetning 86,3 67,5 + 27,8
Driftsresultat 9,4 - 2,8 -
Byråinntekt 51,7 42,5 + 21,6
Resultat før skatt 9,35 - 3,1 -

PS: Kampanje har selvfølgelig tatt seg bryet med å teste hukommelsen til Haakon Dahl når det gjelder rekordresultater og reklamesjefen husker ganske bra. Resultat er et av de beste noensinne. Men Dahl burde nok også ha husket 2008-resultatet på 12 millioner som fortsatt er det aller beste resultatet Kitchen har levert.