Tidligere i dag skrev Kampanje at Ari Behn spiller hovedrollen i Folkeautomatens nye reklamefilm. Dermed kaster også den profilerte, tidligere prinsegemalen seg inn i det kontroversielle markedet for bettingreklamen. 

Les mer: Ari Behn stiller i betting-reklame

- Jeg er en enkel kar fra Moss som har utfordret janteloven og tatt noen store sjanser i livet. Det har ikke alltid endt med jackpot, men jeg slutter aldri å heie på alle folkeheltene som tar hverdagsutfordringene på strak arm, sier Behn i reklamefilmen.

Bak Folkeautomaten står ComeOn, en av de virkelige store, internasjonale bettingaktørene som er med på å drive opp markedet for bettingreklame. De har hatt filmer med blant andre stjerner som John Carew på lufta. Ferske tall viser at spillselskapene fortsetter å øke reklametrykket på tv, og det med over 20 prosent.

Les også: Sterk vekst i betting-reklame - bruker over 700 millioner kroner

- Dette er trist nok
Hoffreporter og kongehusekspert Kjell Arne Totland sier han er både «trist og skuffet» over at Behn medvirker i reklamefilmen til Folkeautomaten.

Et av de mest brukte markedsføringsgrepene til de store bettingselskapene er bruken av kjendiser i reklamen noe som har fått Lotteritilsynet til å reagere både overfor reklamebyråene bak filmene og spillambassadørene selv. 

Les også på Kampanje Premium: Her er byråene som jobber for de omstridte spillgigantene (Abonnement)

- Selv om både hans portrett og biografi sist uke ble fjernet fra kongehusets nettside og han formelt ikke lenger er del av kongefamilien, er han jo fortsatt far til prinsessens barn og kongeparets barnebarn, sier Totland til Kampanje.

- Kan dette påvirke kongefamiliens omdømme?

- Ari Behn er nå ute av kongefamilien - og det han gjør i dag reflekterer mest på ham selv. Men det er trist nok. Personlig skulle jeg ønske at han ville bruke sine krefter på det han virkelig kan; å skrive bøker.

Carl-Erik Grimstad, førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, mener at Behns reklameopptreden ikke påvirker kongehuset.

- Slik jeg har forstått det, er Behn nå helt frakoblet kongehuset med unntak av at han er far til kongens barnebarn. Helt fra han kom inn i kongehuset har han valgt å spille en veldig selvstendig rolle, jeg tror ting han har gjort i kapasitet av å være kongens svigersønn har vært mer problematisk.  

Her kan du se den nye reklamefilmen «Folkehelten» til Folkeautomaten og med Ari Behn i hovedrollen:

Refset pressen
Forrige uke vakte kronprinsesse Mette-Marit oppsikt med et brev til pressen der hun kritiserte mediedekningen av sønnen Marius Borg Høiby. Brevet ble møtt med undring fra pressen, som både etterlyste konkrete eksempler på hvilke overtramp kronprinsessen mener pressen har begått og påpekte at Marius Borg Høiby selv har oppsøkt offentligheten, blant annet gjennom en statistrolle i NRK-suksessen «Skam» og gjennom sin tilstedeværelse i sosiale medier.

Les mer her: Se og Hør og TV 2 topper Marius-omtale - vil ikke trappe ned dekningen

Den siste tiden har også Märtha Louise fått oppmerksomhet for sin nye Facebook-side «Født Sensitiv» - en side om en bok hun og Elisabeth Nordeng har skrevet. I en video på siden forteller de to forfatterinnene om sitt liv som høysensitive. Det fikk blant annet Aftenpostens Ingeborg Senneset til å reagere. I et innlegg mot videoen skriver hun:

«Det er de sensitive, eller de høysensitive, som skal sykeliggjøres – så de kan kjøpe en bok og bli bedre. Dette er ikke en uvanlig taktikk. Mange dyktige selgere gjør det samme».

- Kan slå begge veier
Grimstad mener sakene samlet kan føre til alminneliggjøring av monarkiet.

- Disse sakene har med alminneliggjøring av monarkiet å gjøre, og det kan slå begge veier. Det kan både føre til en generell svekking av autoritet og tillit, men vi har også eksempler på at alminneliggjøring i kongehuset har blitt betraktet som et folkelig element som er positivt, det blir derfor vanskelig å svare generelt.

Grimstad mener Mette-Marits brev til pressen er den mest kritiske av de tre hendelsene.

- Jeg tror at det brevet fra Mette-Marit er en farlig vei å gå, og jeg har uttalt meg kritisk til det brevet og det holder jeg fast ved, fordi det er uttrykk for en ganske forfeilet oppfatning av pressens rolle og oppgave. Det er også en forfeilet opplevelse at kongehuset er under samme press i Norge som i andre europeiske land som for eksempel England. Norsk presse har oppført seg meget pent stort sett. 

Totland tror kongehuset står stødig.

- Kongehuset står sterkt i Norge. Kong Harald og dronning Sonja nyter en enorm respekt i folket for jobben de gjør for vårt land. Det så vi i jubileumsåret som ligger bak oss - og det vil vi få se i forbindelse med deres 80-årsdager i 2017. Men det er klart at folks inntrykk av de unge i familien også farger mange nordmenns generelle oppfatning av kongehuset som institusjon. Til tider kan det virke som den yngre garde kongelige - og da kanskje særlig prinsessen, har vært mest opptatt av å bruke sin spesielle rolle og posisjon til å realisere seg selv, mener Totland.  

- Jeg vet også at mange i vårt politiske miljø av respekt for kongeparet også til tider lar være å kritisere den yngre garde i kongefamilien for deres ulike utspill og valg, avslutter han.