I løpet av romjula og første uken av 2017 presenteres de ti personene som Kampanjes redaksjon mener er verdige kandidater til tittelen «Årets Medienavn 2016».

Les mer: Disse kan bli Årets Medienavn

Hvem mener du bør vinne? Stem her!

Innen reklame er det liten tvil om at reklamefilmen «Kjære pappa» er blant årets norske suksesser. Filmen, som er laget for Care Norge, har vunnet stort i internasjonale og nasjonale konkurranser, blant annet gull i Film Craft i Cannes Lions og sølv og bronse i samme kategori i Euobest. Også London International Awards og Cresta har drysset priser over filmen, som har blitt vist over 11 millioner ganger på Youtube. Mesteparten av visningene har imidlertid vært på Facebook, der filmen er vist mer enn 300 millioner ganger, ifølge Schjærven Reklamebyrå.

Filmen er tekstbasert og handler om menns holdninger til kvinner. Og teksten – den er det Schjærvens tekstforfatter Gry Sagvolden som står bak.

- Hvordan fikk du ideen til denne teksten?

- Som så mange andre samfunnsutfordringer er vold mot kvinner noe de fleste av oss tenker bare skjer «de andre» eller «annerledes». For oss ble det derfor viktig å bringe volden mye nærmere, og vise at det kan skje hvem som helst, sannsynligvis også noen som er deg nær - uavhengig av hvor selvsikker, morsom og velutdannet hun er, sier Sagvolden til Kampanje.

Les også: To Cresta-Grand Prix til «Kjære pappa»

Les også: Nytt gull til Norge i reklame-VM

Ville skape endringer
Det ble tidlig åpenbart at de ønsket å lage en kampanje for Care Norge som jobbet med holdninger som kanskje kunne bidra til å skape varige endringer. Da ble egne erfaringer som jente og historier til kvinner som har opplevd vold, ble inspirasjonskilder.

- Noen gode samtaler sammen med litt selvransakelse gjorde det tydelig at vold ikke eksisterer i et vakuum, men er noe vi som samfunn lar vokse frem. For hvis vi bare skal le av nedverdigende vitser og kameratslige klaps på baken på ungdomsskolen, når skal vi da lære hvor grensen til overgrep egentlig går? Og hvordan skal de av gutta som alltid liker å tøye strikken litt ekstra lære det? Alt er jo nesten alltid «bare for gøy», sånn egentlig. Det er i alle fall mest behagelig å tenke det, sier hun.

At Sagvolden i dette arbeidet ventet barn, bidro til løsningen som ble valgt.

- Også ble jeg jo gravid da. Ikke med en datter riktignok, men med en fantastisk sønn. Og da fikk jeg selv kjenne på kroppen hvordan man er villig til å ofre alt for barnet sitt, fordi man elsker det så uendelig mye, sier hun.

- Veldig kult
Hun innrømmer at det var en gledelig overraskelse å få beskjed om at hun er nominer til «Årets medienavn».

- Hva tenker du om å være nominert til Årets Medienavn 2016?

- Ganske overraskende og veldig kult! Fjeset mitt har jo egentlig ikke vært så mye i media. Men det viser at budskapet vårt har kommet frem, også her i Norge, og det er jeg innmari glad for og stolt av. For igjen: én av fem norske kvinner blir utsatt for vold i et parforhold, og én av trepå verdensbasis. Det er ikke en sånn verden vi ønsker å slippe kidsa våre ut i, så det er sannelig på tide at vi tar grep. Dessuten er det jo herlig for en tekstforfatter å få bekreftet at god historiefortelling fortsatt rocker, sier Sagvolden fornøyd.

- Hva vil du huske best fra 2016?

- At sønnen min ble født! Og hvor lite vi brydde oss om mennesker på flukt; mennesker som døde som fluer mens de desperat prøvde å få oss til å ta i mot hånden deres. Det tror og håper jeg vi kommer til å skamme oss veldig over om noen år. 

For årets som akkurat har startet, har hun følgende mål;

- Fortsette å lære og utvikle meg som kreatør, skape arbeider jeg er stolt av og forhåpentligvis sprenge et par grenser. Også henge så mye med sønnen min som absolutt mulig da selvfølgelig, for kulere fyr har jeg aldri møtt, sier hun. 

Les også Kampanjes saker om de andre nominerte:

Kristoffer Joner: - Sylvi Listhaug burde bli «Årets Medienavn»

Rune Garborg: Har fått 2.000.000 nordmenn til å vippse

Julie Andem: - Vi er sjokkskadet over mottakelsen

Malin («Makeupmalin») Nesvoll Vangsnes: - Tror mange tenker at det jeg har fått til har kommet gratis

Maria Aas-Eng: - Veldig stort for meg som leder og for alle i Red

Are Stoktad: - Samarbeider godt med både Schibsted og Google

Jon Almaas: - Har hatt det trygt og godt altfor lenge

Espen Egil Hansen: - Facebook mistet kontrollen over sin egen historie-fortelling