Saken er blitt oppdatert med nye kommentarer.

Markedssjef Dag Terje Solvang bekreftet fredag overfor Kampanje at Høyre har valgt det nystartede reklamebyrået Morgenstern som ny byråforbindelse.

- Ja, det stemmer at vi har byttet reklamebyrå for denne valgkampanjen. Vi har alltid jobbet med reklamebyrå. Siden Arbeiderpartiet har jobbet med Try i mange år, var det ekstra moro å velge et byrå med utbrytere derfra, humrer Solvang på telefonen.

Try vært den faste byråforbindelsen til Arbeiderpartiet i mange år, og har blant annet stått bak det omdiskuterte og prisvinnende konseptet «Taxi-Jens». I tillegg har Kjetil Try fungert som personlig rådgiver for tidligere Ap-leder Jens Stoltenberg siden 1990-tallet.

I september startet sju tidligere ansatte i Try byrået Morgenstern. Fem av de sju kom direkte fra Try reklamebyrå og de to siste hadde sluttet i Try for to år siden.

Hos Try Reklamebyrå er det uproblematisk at det er tidligere medarbeidere som nå skal lage Høyre-reklame.

- At Høyre bytter fra Mcann til Morgenstern er udramatisk for Try og sikkert også for Arbeiderpartiet. Det er flinke folk de nå skal jobbe med, men de har ikke jobbet for Arbeiderpartiets kampanjer da de jobbet hos oss, sier konsulent Sindre Fossum Beyer i Try til Kampanje.

Les også: Try-utbrytere starter eget reklamebyrå

Ut med McCann - inn med Morgenstern
Ved forrige valgkamp var det McCann som laget Høyre-reklamen.

Solvang avviser at de var misfornøyde med innsatsen til McCann.

- Det var aldri tanken at vi kun skulle samarbeide med ett byrå. Vi har ofte byttet ved hver valgkamp. Linda og gjengen i McCann er veldig flinke folk, det er ingenting å si på det. Jeg tror det er bra for dem å bytte litt også, det er nok slitsomt å ha de samme kundene lenge også, tror han.

Les også: McCann tar opp (valg)kampen med Try

Og nå er det altså nystartede Morgenstern som skal stå for reklame og markedsføring.

- De har en bra trackrecord og virker flinke. De er sultne, og de er på. Det har vært utrolig gøy så langt, i alle fall, sier han.

- Hva blir det første resultatet av samarbeidet?

- Ja, det er vi veldig spent på, vi også. Det kommer nok ikke til å ta så lang tid. Vi har noe som kan materialisere seg relativt raskt.

Ifølge Dagens Næringsliv har Morgenstern allerede utviklet et nytt slagord; «Vi tror på Norge».

Les også: Finn kutter Try - går til utbrytere (abonnement)

- Vi har blitt enige om å jobbe sammen og tatt hverandre i hånden på det. Vi skal hjelpe Høyre å vinne valget neste år, forteller byråleder Ole Hustad i Morgenstern til Kampanje.

Høyre om for Morgenstern
Ifølge Hustad skal Morgenstern gjøre all reklame – digital og analog for partiet.

- Er det noe dere kan ta med dere fra Try – inn i arbeidet  med Høyre?

- Jeg er nok alene i Morgenstern om å heie på Høyre, men det er som Dag Terje i Høyre sier, de må ha partnere som gir dem motstand, og det gjør vi, sier han.

- Så dere har ingen inside tips fra Try?

- Nei, det er ingen av teamene som har jobbet direkte med Arbeiderpartiet, sier han.

Skal bruke opptil 20 mill.
Høyres kampanjebudsjett sett under ett er på mellom 15 og 20 millioner kroner.

- Vi har vært åpne om kampanjebudsjettet før, og ser for oss noe mellom 15 og 20 millioner kroner. Vi må jo skaffe litt funding også, forteller Solvang til Kampanje. Men dette skal dekke alt fra byråkostnader til kjøp av annonseplass og andre markedsføringsutgifter.

- Vi vet jo hvordan LO finansierer venstresidens valgkamp, og vi har tenkt å vinne denne valgkampen, for å si det sånn, sier han.

For Høyre er det vært viktig å ha en sparringspartner som kan hjelpe partiet å se ting med nye øyne.

- Verdien av å ha et reklamebyrå er at noen ser deg utenfra og inn. De evner å stille spørsmål. Det er lett å ta det for gitt at alle forstår det vi sier, men så kan det hende at vi bruker ord folk ikke forstår, her kan et reklamebyrå bidra. Og alle er like opptatt av effekten, avslutter han.

Kampanjes valgkampjury har kåret Høyre til valgkampvinneren to ganger - i 2009 og 2011.

Får nytt byrå:

Partileder Erna Solberg i Høyre får et nytt reklamebyrå i ryggen når hun tar fatt på neste års valgkamp. Her feirer hun valgseieren etter Kommune- og fylkestingsvalget i 2011. Foto: Heiko Junge / Scanpix