Navn: Sondre Selbæk.

Alder: 25

Stilling: Grunnlegger og daglig leder i Railway

Aktuell:  Skrev i et debattinnlegg på Kampanje.com at reklamebransjen viser total mangel på selvinnsikt.

- Hva spiser og drikker du julaften? 

- Jeg drar fortsatt hjem til mamma og pappa i jula. De er ikke helt enige i hva som er julaften-mat, så det varierer mellom lutefisk, fiskesuppe, ribbe, eller en salig blanding av alt sammen. Den mest tradisjonsrike drikken er mammas juleøl og ellers er jeg en sucker for akevitt.

- Du skrev følgende i en kommentar på Kampanje.com: «Når reklame-, PR- og kommunikasjonsbransjen skriver om seg selv eller hverandre, går det kaldt nedover ryggen på meg». Har du brygget på denne irritasjonen lenge?

- Haha, ja. Og selv om ordene var mine, skrev jeg på vegne av hele Railway-gjengen. Vi konkurrerer internt om hvem som finner den beste adblockeren. Jeg tror at grunnen til at vi føler så sterkt om dette er at vi selv gikk inn i bransjen med et naivt mål om å lage «bra reklame». Heldigvis kom vi oss ut før det var for sent, og for et halvt år siden ringte vi alle kundene våre og sa at vi ikke lenger kunne gjøre reklameprosjekter for de. Da mista vi 80 prosent av kundeporteføljen vår og måtte nærmest starte fra scratch. Det var det verdt.

- Hvis du skal oppsummere medie- og kommunikasjonsåret 2016 med et ord eller en setning, hva sier du da?

- Store ord og lite handling. Det synes jeg egentlig er en grei oppsummering. Buzzwords er noe som alltid har vært rundt oss, men jeg opplever at det buzzer mer enn det har gjort på veldig mange år. Noen roper fortsatt høyt om native, content og programmatisk, mens andre roper om lean og design thinking. Det som er bra er bevisstheten om at endring er eneste løsning. Så får vi håpe handlinger følger.

- Hva slags lærdom kan vi trekke av Kristoffer Joners Facebook-stunt for NOAS?

- Med sirkus og spetakkel satt til side er det viktigste for meg påminnelsen om at mennesker ikke kan behandles som tall i Excelark. Dette gjelder ikke bare for politikere. Som designere, kreatører og innovatører har vi et ansvar for å huske å behandle mennesker som mennesker.

- Gleder eller gruer du deg til at Donald Trump blir president i USA?

- Jeg gruer meg. Jeg tror egentlig ikke at han får gjort så mye, men jeg er veldig redd for legitimeringen av det jeg mener er forferdelig stygge holdninger. Dette gjør meg oppriktig lei meg.

- Hvem er Medie-Norges tre mektigste personer? 

- Det har jeg ingen formening om. Jeg har dog en formening om hvem som burde ha makten. Brukerne - menneskene vi lager for.

- Bildesensur og falske nyheter. Bør Facebook ta et større redaktøransvar?

- Facebook har seg plassert komfortabelt med en fot i hver leir. De fremstår som en åpen, brukerstyrt platform, men tar i aller høyeste grad kontroll over hva vi blir eksponert for, og hvor mye. Facebook har mistet min tillit, og jeg vil ikke ha de som min redaktør.

- Uber eller taxi hjem fra julebordet? 

- Uber er et knallfint produkt, men jeg har et problem med måten de forholder seg til skatt. På den andre siden er ikke taxi særlig fristende når man har prøvd Uber. Heldigvis er jeg glad i å gå. 

- Brukerbetaling, annonser eller statsstøtte. Hva blir viktigst for mediene fremover?

- I hvert fall ikke annonser.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Brukerne. Blanke annonseflater på julaften. En liten unnskyldning for all forstyrrelsen resten av året. Det hadde gjort seg.