Navn: Torgeir Vierdal

Alder: 40 år

Stilling: Daglig leder i reklamebyrået Anorak

Aktuell: Jobbet sammen med skuespilleren Kristoffer Joner med å samle inn penger til organisasjonen NOAS.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Selv om Norsk Juleindeks kan melde at omlag åtte av ti vestlendinger spiser pinnekjøtt på julaften, så blir det ribbe på meg. Med juleøl, akevitt og alt som hører til. Gleder meg! (Informerer for ordens skyld om at Norsk Juleindeks er utviklet i samarbeid med MatPrat, som er kunde i Anorak.)

- Er du enig i påstanden om at Joner-stuntet er det beste dere har laget siden Hjerteknuser?

- Jeg er enig i at det var en utrolig vellykket innsamlingsaksjon. Men jeg synes 2016 generelt har vært et svært bra år for både kundene våre og Anorak - både kreativt og resultatmessig. Anorak skal alltid etterstrebe det uventa.  Joner-stuntet føyer seg inn i en god rekke med jobber som har skapt engasjement og oppmerksomhet de siste årene. Det er ikke alt som får like mye oppmerksomhet - av naturlige årsaker, men det viktigste er at vi skal nå målene vi setter sammen med kundene våre. Hvem som liker hvilken løsning best, overlater jeg til andre å synse på.

- Hvis du skal oppsummere medie- og kommunikasjonsåret 2016 med et ord eller en setning, hva sier du da?

- Det må bli at 2016 var året da gigantene Facebook og Google utfordret ytringsfriheten og inntektsstrømmen for pressen på en problematisk måte, uten at en har funnet den rette motgiften enda.

- Hva slags lærdom kan vi trekke av Kristoffer Joners Facebook-stunt for NOAS?

- Jeg vet at det er mange meninger om dette der ute. Personlig står jeg fjellstøtt på at man må være tydelig på avsender i all kommunikasjon. Også når man forener privatpersoner med ideelle eller kommersielle interesser. Det var Joner i sitt NOAS-engasjement. Jeg håper først og fremst at Sylvi Listhaug og hennes rådgivere har tatt til seg essensen i bråket og debatten som har fulgt i kjølvannet av innsamlingsaksjonen. At det er mange i dette landet som synes måten statsråden snakker om medmenneskers tragiske skjebner, ikke er ok.

- Gleder eller gruer du deg til at Donald Trump blir president i USA?

- Det er ingen grunn til å glede seg. Jeg tror ikke Donald Trump innerst inne gleder seg så veldig han heller.

- Hvem er Medie-Norges tre mektigste personer (gjerne i rangert rekkefølge)?

- Google/Jan Grønbech (det skjer mye i korridorene og på mange fronter som utfordrer rollen mediene har i dag), Facebook/Den hemmelige/ikke-eksisterende redaktøren og NRK/Thor Gjermund Eriksen – kanskje beviset på at kvalitet trenger statsstøtte? På utfordrerplass er det fristende å nevne Knut Olav Åmås, som i mars neste år skal legge frem sin rapport til regjeringen etter Mediemangfoldsutvalgets arbeid. Utvalget skal da ha vurdert hvordan statens økonomiske virkemidler best kan innrettes for å legge til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale, og stimulere til et mangfoldig medietilbud. Det vil jeg si er makt - til å påvirke medienes fremtid.

- Bildesensur og falske nyheter. Bør Facebook ta et større redaktøransvar?

- Hvis ikke Facebook - som praktisk talt er portalen til internett for mange - begynner å ta sitt publisistiske ansvar, er i verste fall hele det vestlige demokratiet og dets prinsipper truet. Jeg synes det er på tide at Zuckerberg begynner å ta ansvar for den makten han besitter som innholdsleverandør til milliarder av mennesker. Noen har foreslått at Facebook burde ha ansvarlige utgivere. Kanskje er det en god idé. De bør i alle fall gjøre det enklere og tydeligere for brukerne å bli oppmerksomme på om innhold kommer fra troverdige kilder eller ikke.

- Uber eller taxi hjem fra julebordet?

- Den som dukker opp når jeg trenger den som mest. Gjerne Uber, siden jeg irriterer meg grenseløst over at ikke Oslo Taxi klarer å forbedre sitt produkt med en bedre digital tjeneste som har fokus på brukerne. Alt ligger jo til rette, og vi heier på dem. Men de må følge med i timen.

- Brukerbetaling, annonser eller statsstøtte. Hva blir viktigst for mediene fremover?

- Jeg tror først og fremst at mediene trenger en supersolid standard i et medielandskap hvor redaksjonelt og betalt innhold flyter over i hverandre, så publikum ikke mister respekten for publikasjoner der det betalte innholdet publiseres. Vi må ha tydelige og krevende retningslinjer for utgiverne, og annonsører som respekterer redaksjonell integritet. Men aller viktigst; en offentlighet som forventer begge deler. Her har vi en vei å gå. Så lenge folk forventer gratis nyheter og motsetter seg abonnementskostnader, må vi velge mellom stadig mer annonsørstyrt innhold i medienes flater, eller lene oss på statsstøtte gjennom skatten vi betaler. Derfor er jeg som sagt spent på hva Åmås og Mediemangfoldsutvalget foreslår i mars neste år.

- Hvem i bransjen synes du fortjener en ekstra oppmerksomhet før jul?

- Det er flere som fortjener en klapp på skulderen i desember, men jeg har lyst til å gi én spesielt til Ingebrigt Steen Jensen: For å stå opp for sitt eget standpunkt, og for de 99,97 prosentene som hadde gitt penger til NOAS og ikke følte seg lurt. For at han med sitt fantastiske engasjement stakk hodet frem i mediestormen, og med det hjalp NOAS å få debatten tilbake dit den burde være: På sak.