Denne helgen kastet reklameguru Ingebrigt Steen Jensen seg inn i flyktningedebatten for fullt. Etter å ha sett et innslag på TV 2-nyhetene fredag der innvandringsminister Sylvi Listhaug var med en politipatrulje på jakt etter ulovlige innvandrere en sen nattetime på Lillestrøm utenfor Oslo, reagerte den erfarne reklamemannen.
- En historisk grense ble nådd og krysset på fredag, da en minister for første gang i norsk politisk historie ble med politiet på menneskejakt med media på slep. Saken blir om mulig enda verre av at Listhaug ikke er politietatens statsråd, men altså tok seg inn på Anders Anundsens ansvarsområde. Så kan man lure på hvorfor hun har forholdt seg helt taus siden reaksjonene haglet inn fredag kveld. Mitt tips er at hun har fått en reprimande hun aldri kommer til å glemme av statsminister Erna Solberg. Bare tanken på Erna i samme rolle som Listhaug er så absurd at man umiddelbart innser hva innvandringsministeren faktisk har gjort.
- Listhaug skaper avstand og konflikt
For Steen Jensen kunne ønske seg en minister som benytter en litt annen retorikk og bygger bro.
- Jeg har stilt store spørsmåltegn ved retorikken til Listhaug i over et år. Vi har en statsråd som tilsynelatende liker å skape krangler, så splid og skape uro, slik at det blir et klima som er hatsk fra alle fronter. Når Sylvi Listhaug velger å bruke ord som gullstol, ankerbarn, godhetstyranner og hylekor vet hun at det skaper raseri hos folk som står på en annen side i innvandringsdebatten. Dermed får Listhaug tilbake med samme mynt, så hun kan klage sin nød over at ”den politisk korrekte venstresiden” angriper henne. Det er en måte å kommunisere på som skaper avstand og konflikt, sier Steen Jensen til Kampanje.
10.000 «underskrifter»
På sin Facebook-profil har til nå rundt 10.000 «skrevet under» et opprop på Steen Jensens profil. Oppropet protesterer mot Listhaug og hennes fremgangsmåte i flyktningedebatten.
- I bunn og grunn synes jeg det er fantastisk at snart 10.000 har skrevet under på et opprop på en av verdens dårligste, tekniske løsninger. Jeg har engasjert meg i innvandringsdebatten i litt over et år, ut i fra en opplevelse av at dette er en av de viktigste sakene vi står overfor vi i Norge nå. Jeg burde kanskje hatt hjelp av et reklamebyrå, men dette har jeg gjort på egen hånd, og det syns, ler han.
- Tar medansvar
For i sin første Facebook-post skriver Ingebrigt Steen Jensen:
«Selv klarte jeg ikke la være å tenke på Warszawa-ghettoen og på den delen av politiet i Norge som hjalp tyskerne å finne jøder omtrent på samme vis under krigen. Bank-bank midt på natta! Vis oss papirene! Heraus! Til en leir langt borte, der det er natt og tåke. Er dette greit, eller krysset Listhaug i går en grense vi ikke har vært i nærheten her i landet på over sytti år?»
Overfor Kampanje innrømmer han at han kan ha bidratt til en polarisering av debatten med sin sammenlikning av Sylvi Listhaugs flyktningestunt med jødeforfølgelsen under andre verdenskrig.
- Jeg opplever at etter EU-konflikten på 70-tallet, er dette det temaet som mer enn noe splitter folket omtrent på midten, og jeg påtar meg et medansvar for dette. Jeg har ved flere anledninger vært skarp og kanskje sleivete. Kunne jeg skrevet ”Lillestrøm-saken” på nytt ville jeg ikke tatt med assosiasjonene til Warszawaghettoen og jødeforfølgelsene. Jeg står for det jeg har sagt, at galskapen på Lillestrøm vekket vonde minner, men ordbruken min hjalp meningsmotstanderne til å avspore debatten, selv om jeg selvsagt aldri har kalt Listhaug en nazist, sier han.
Og Steen Jensen mener Kristoffer Joner var utsatt for samme tye avsporing.
- Kristoffer Joners aksjon ble avsporet av at han fikk hjelp av et reklamebyrå, debatten om Sylvis menneskejakt på Lillestrøm forsøkes avsporet med manglende respekt for jødene og de som ble tatt av tyskerne under krigen. Så fort det er mulig å spore av temaet, blir det gjort, sier Steen Jensen.
Les også: Joner til Facebook-angrep på Sylvi Listhaug
- Gjør ikke dette som reklamemann
Han tror ikke reklamebransjen er en gruppe som er mer engasjert enn andre i denne saken.
- Jeg tror det er tilfeldig at Anorak og deretter jeg har vist engasjement. Alle er opptatt av denne saken og hva dette kan bety for Norge som nasjon. Men det kan være at reklamefolk engasjerer seg mer i denne saken fordi det ikke bare handler om politikk, men også retorikk, sier han til Kampanje.
Han understreker at han har initiert denne aksjonen som privatperson.
- Jeg gjør ikke dette som reklamemann. Dette bryr jeg meg om og synes det er et viktig spørsmål, sier han.
- Har denne saken gjort det mer aktuelt for deg å lage reklame/kommunikasjon for politiske partier?
- Nei, jeg har ikke jobbet for noe politisk parti siden Gro var statsminister. Jeg har alltid vært opptatt av politikk, sist for to år siden og aksjonen «Nei til salg av Norge», som tok av i minst like stor grad som denne, sier han til Kampanje.
Kommentér