For to år siden gikk det en stor byråkonkurranse av stabelen i Norden, og det var flyselskapet SAS som så over sine byråforbindelser etter å ha vært hos reklamebyrået DDB i mange år. Byråkonkurransen endte med at SAS valgte seg byråer i Sverige og Danmark. Alle byråene var en del av North Alliance-nettverket til Thomas Høgebøl – men med ett unntak.

I Norge ville SAS samarbeide med Los & Co. Dermed manglet den siste destinasjonen i Høgebøls nordiske North Alliance-visjon. Nå tar han grep og kjøper ut SAS-kontoen fra Los & Co. I en melding heter det at Høgebøl selv tok initiativet til avtalen og som dermed gir North Alliance-byrået Anorak i Norge en avtale som vil bli høyt verdsatt.

- Har flere nordiske kunder
Selv om Los kan benyttes ved behov, innebærer endringen at det nå er Anorak som har ansvaret for SAS i Norge.

- Jeg vil takke Los & Co for den imponerende innsatsen og de solide resultatene de har levert i arbeidet med SAS. Fra North Alliance sin side har det imidlertid vært et ønske om å samordne SAS-kontoen innenfor vårt system, og vi har derfor gitt dem et tilbud om økonomisk kompensasjon for å løse Los & Co fra kontrakten, sier Høgebøl.

Høgebøl avviser at SAS blir den første kunden som fullt ut jobber med North Allianc-byråer i alle markeder og at det således har vært viktig for ham å få plass dette. 

- Hvor viktig for deg har det vært å få til dette med tanke på hele etableringen av North Alliance som et stort nordisk prosjekt? 

Vi har per i dag 15 kunder som jobber med to eller flere North Alliance-byråer og flere som jobber med på tvers av landegrenser, sier han. 

Kommersiell direktør i SAS, Eivind Roald, avviser at det er misnøye med byrået de har jobbet med de siste par årene. Los & Co har gitt flyselskapet priser i både Cannes, Gullblyanten, Gulltaggen og prisen som Årets reiselivsmarkedsfører.

- Vi er svært godt fornøyd med den jobben Los & Co har gjort for oss og for merkevaren SAS, og vi gir byrået våre beste referanser. Los & Co har vist både faglig tyngde og kjapphet som vi har satt pris på i disse årene. Da North Alliance ønsket å konsolidere arbeidet mot SAS innenfor gruppen, har vi sett synergier i arbeidet på tvers av landene - som for oss er viktig i arbeidet med vårt byrå, sier Eivin Roald.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Taper SAS:

Gjennom avtalen med North Alliance sier han at tapet av kunden derfor ikke får noen effekt på tallene for 2016. - Ja, vi føler vi er blitt god kompensert, sier Fosseidbråten.

- Vemodig 
Daglig leder i Los & Co, Jan Christian Fosseidbråten, sier «det er vemodig å miste en kunde som SAS».

- Det har vært veldig inspirerende og givende å jobbe med SAS i disse årene. Vi har jobbet med hele spekteret av fagdisipliner, og på alt fra overordnet strategisk nivå til det helt nære og operative. Sammen med SAS har vi skapt solide resultater og levert kommunikasjon som har hentet hjem en rekke høythengende priser. Det blir vemodig å levere stafettpinnen videre, men vi ønsker SAS all mulig lykke til og fortsatt fremgang, sier han. 

Han vil ikke kommentere beløpene han nå mottar for tapte arbeidsinntekter. Heller ikke kontraktens opprinnelige lengde.

 - Hvordan priser man noe sånt?

 - Det kan jeg ikke kommentere, men det er en kompensasjon for frafall av inntekt.

- Er det trist å miste å miste en så synlig kunde som SAS?

- Ja, det har vært en kunde vi har hatt mye moro med. SAS er en av de kundene som har markert seg og som vi har vunnet mye med de siste to årene.

- Viser dette at det er krevende å stå alene og ikke være med i et større nettverk?

- De siste to årene viser at vi har klart å jobbe sammen med et nettverk med SAS og vi jobber både med North Alliance og Forsman & Bodendfors på flere kunder. Så langt har vi funnet konstellasjoner som er effektive for oss som et uavhengig og lokalt eiet byrå. På den andre siden har vi også kunder som vi håndterer globalt gjennom vårt nettverk som for eksempel Hurtigruten, sier Fosseidbråten til Kampanje.