Et av funnene i «Den store annonsørrapporten» er at stadig flere annonsører vil gjøre oppgaver knyttet til markedsføringen internt. Kampanje omtalte saken fredag i forrige uke.

Les også: Dårlig nytt for byråene – annonsørene vil gjøre jobben selv

- Når vi spør annonsørene om å se tre år frem i tid tror 40 prosent at de kommer til å gjøre alle oppgaver – markedsføringsoppgaver – inhouse. Uansett om man har en partner eller ikke på kommunikasjonssiden, er det ingen tvil om at annonsørene har fokus på å bygge opp egen kompetanse, sa Henrik Berger Jørgensen i konsulentselskapet Fightingeverydayboredom til Kampanje.

Syv av ti annonsører sier de allerede gjør design og produksjon av digital reklame helt eller delvis selv.

- Helt nødvendig
- Det er ingen stor overraskelse at mange norske annonsører kommer til å gjøre mer av dagens markedsføringsoppgaver inhouse i framtiden, sier sier styreleder i reklamebyråforeningen Kreativt Forum og partner og konsulent i digitalbyrået Good Morning, Eldar Skylstad.

- Vi snakker tross alt om en verden hvor det er helt nødvendig for bedrifter å ta større kontroll over verdikjeden, ettersom bredden i markedsføringsoppgavene har blitt mye større og mer forretningskritiske, fortsetter han.

Selv om Good Morning er et byrå som jobber mye med det digitale og produksjon av digitale reklameformater, er ikke Skylstad bekymret.

- Nei, jeg ser ingen grunn til å sove spesielt urolig om natten av den grunn, verken på vegne av bransjen eller Good Morning. At man utfører flere av oppgavene inhouse betyr ikke at behovet for eksterne samarbeidspartnere blir borte, sier han.

Skylstad tror «teknologiskiftene vil skape behov for nye tjenester.»

- Samtidig er bredden i kompetanse og behovet for spesialister som er nødvendig for å lykkes, allerede stort.  Dermed vil det for de aller fleste annonsører lønne seg å kjøpe mange tjenester eksternt framfor å bemanne opp internt. Ikke minst gjelder det på områder hvor kreativitet og nytenkning er viktig. Men, bevares, byråene må være enda mer endringsorienterte og skjerpa framover for å skape verdier for annonsørene, sier han.

Les også: Derfor er norske annonsører mer usikre enn noen gang (abonnement)

Mindre tradisjonelt
Også i de andre bransjeforeningene er man forberedt på at behovet for tradisjonelle tjenester vil falle. Styreleder i PR-byråenes interesseforening Komm, Stian Lyberg tror det blir «noe mindre av det tradisjonelle og mer av det nye.»

- Kompetansebehov endrer seg over tid, sier Stian Lyberg.

Administrerende direktør i byråkonsernet Dentsu Aegis Network, Paal Fure, og Carat-sjef Pelle Stensson er av samme oppfatning.

- Dyktige og krevende kunder er bra. Det tvinger oss å utvikle vår rådgivning, sier Stensson.