Helsedirektoratet starter denne uken en kampanje om helserisiko ved røyking, med særlig fokus på lungekreft, som er den kreftformen flest i Norge dør av.

3019 personer fikk lungekreft i Norge i 2014, og 8 av 10 tilfeller skyldes røyking. Dette er det høyeste antallet tilfeller Kreftregisteret noen gang har registrert, melder Helsedirektoratet.

En del av kampanjen er filmen «Når røyking fører til lungekreft». I filmen hoster en mann stygt før han dekker deler av vasken med blod fra lungene.

Se filmen her (saken fortsetter etter videoen):

Filmen er utviklet av Bandujo for New York City Department of Health and Mental Hygiene, og tilrettelagt for norsk av Saatchi & Saatchi.

- En del vil nok synes at den nye kampanjen er skremmende. Det har vi forståelse for. Men det filmen viser, er dessverre virkelighet for altfor mange. Målet med filmen er å motivere til å slutte, vise at det finnes hjelp til å slutte og dermed spare mange mennesker for unødig lidelse og en altfor tidlig død, sier helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

- Vi ønsker selvsagt ikke å legge sten til byrden for dem som har lungekreft og deres pårørende. Men dersom antall lungekrefttilfeller skal synke raskt, haster det med røykeslutt for enda flere av dem som har passert 40, 50 og 60 år. Derfor er vi nå så tydelige i budskapet.

Helsedirektoratet melder at over 2000 mennesker dør av kreftformen hvert år.