I NSBs nye reklamefilmer fremstilles det å stå på toget som en fordel fremfor å sitte. Det reagerer flere på, melder VG.

- Hvor skal jeg begynne? Disse reklamene er bare tullete. Det blir for dumt å bruke penger på idiotiske reklame når NSB ikke klarer å oppgradere hverken vogner eller toglinjer. Selv har jeg sluttet å kjøre tog, da de aldri holder tiden. Kanskje bedre å bruke pengene på å fikse de problemene?, sier en NSB-kunde til VG.

- Dette er tydeligvis en film som ikke har truffet mange av oss som kjører tog hver dag. Det er merkelig at NSB lage humor av et så betent tema, og rart de ikke forutså at det ville komme reaksjoner, sier BI-professor Cecilie Staude til avisen.

- Vi tror på å være ærlige
Enkelte reagerer også på reklamebyrået.

- Hva slags jalla-byrå har laget disse reklamefilmene?, skriver en kunde under en av filmene som er lagt ut på Facebook.

Det er Pol som har laget reklamefilmene.

- Det er helt sikkert en del som syns at man ikke skal tulle med at folk ikke får sitteplass i rushtiden. Men vi tror mer på å være ærlige og tørre å lage reklame som pirker borti noe som er sant, men som kanskje ikke er så vanlig å si høyt. Vi var forberedt på at noen ville bli provosert, men filmene ble testet før de ble vist, og vi visste derfor at de mange likte dem godt, sier Monika Augustsson, daglig leder i Pol til Kampanje.

Hun utdyper:

- Vi må tåle at noen blir provosert, mens andre vil se humoren i det og syns at dette er ok. Ofte er tog fremstilt som en reise i fred og ro, og det er jo mange togturer også, men dette er ikke alltid den opplevelsen folk har når de bruker tog til og fra jobb i rushtiden. Vi synes det er viktig å vise at vi er klar over at mange også opplever toget på en annen måte. Hvis man ser denne reklamen den dagen man irriterer seg over fulle tog, så er det nok fristende å legge ut en melding. Det må folk få lov til og det er greit. Men de fleste kommentarene er faktisk positive.

Her er en av reklamefilmene (saken fortsetter etter videoen):

- Vil vise at vi kjenner og skjønner problemstillingen
- Hva tenkte dere å formidle med reklamene?

- Kampanjen handler jo om å bruke tiden på toget. Her tar NSB for seg hva man kan bruke tiden til på vei til og fra jobb, og forsøker å ta opp det mange opplever på en måte som viser at vi kjenner og skjønner problemstillingen, samtidig som vi gjør det med en humoristisk vri.

- Hva tenker du om uttalelsen til Staude?

- Det er helt ok, men hun har ikke helt rett i at vi ikke tenkte at det ville komme reaksjoner. Det lever vi godt med, for vi vil jo at folk skal bry seg om kommunikasjonen vi lager. Filmene var som sagt testet på forhånd, så vi visste var trygge på at det også var mange som likte dem veldig godt. 

NSB: - Mange hadde reagert om vi tegnet et annet bilde enn realiteten
- Reklamefilmene har skapt mye positivt engasjement, vi opplever at vi får støtteerklæringer i kommentarfeltene på VG-saken, og kunder som har sendt oss positive tilbakemeldinger. Vi har valgt å kommunisere ærlig rundt realiteten. Mange hadde reagert om vi prøvde å tegne et helt annet bilde av togtilbudet enn det kundene opplever, sier Gina Scholz, kommunikasjonsrådgiver i NSB.

- Vi vet at det er utfordringer med fulle tog i rushtiden og at det ikke er sitteplass til alle. Kritikken som kommer i denne runden av filmene kan være farget av at kundene flere ganger den siste tiden dessverre har opplevd at togene står når infrastrukturen ikke fungerer. Så er vi også forberedt på at ikke alle liker reklamene våre, det er vanskelig å snakke på en måte som treffer alle.

- Har dere fått flere negative kommentarer på denne kampanjen enn dere har fått på kampanjer tidligere?

- Nei, vi har ikke fått flere negative kommentarer på denne kampanjen, som startet allerede i april. Vi har flere filmer som handler om hvordan det er mulig å bruke tiden på toget. I den forbindelse har vi filmer om damevesker, dating, det å drikke brus og det å synge inni seg. Da har vi også laget disse to filmene som vi har kalt «NSB overdramatiserer» hvor vi på en annerledes måte tar opp reelle problemstillinger for de som tar toget.