Egmont-eide Media Direct Norge, som selger reklamevisninger på søsterselskapet Nordisk Films kinoer i Norge, vil aktivisere passive kinogjengere før filmen starter med den nye appen KinoSpill. 

- Vi vet at kino er et primærmedium hvor folk har fokus på skjermen. Nå ønsker vi å skape mer kommunikasjon og interaksjon. Kinoforestillingen skaper stadig nye merverdier, ikke bare selve filmen samt reklamen foran. Nå satser vi for fullt på spill, sier Ronny Lieblein, administrerende direktør i Media Direct Norge, som eies av Egmont.

KinoSpill skal fungere på den måten at publikum først må laste ned appen, deretter logge seg inn via Facebook og så konkurrere mot hverandre på det store lerretet. Hvert spill er sponset av en annonsør som også bidrar med premier til vinnerne.

Les også: Beste kinoåret på ti år

Bytter ut lokalreklame
Coca-Cola er den første annonsøren som satser på KinoSpill i Norge. Når spillet lanseres i oktober
skal publikum konkurrere om å samle flest Cola-kapsler i et Pacman-lignende spill.

- Vi i Coca-Cola har høye forventninger til at dette skal slå godt an hos kino-publikummet. Det har fungert svært bra i Danmark. Nå gleder vi oss til å prøve dette i Norge, sier Brand Manager Line Sjøthun i Coca-Cola.

Spillet opptar fire minutter av tiden som tidligere var forbeholdt lokalreklame. Det betyr at lokalannonsører får en mindre reklameflate på Nordisk Films kinoer.

- Det vil fortsatt være lokalreklame, men vi ser det som en fordel at vi får folk tidligere inn på kinoen, og det blir flere som ser den lokalreklamen som kommer etterpå. Det blir en vinn-vinn-situasjon, sier seniorrådgiver Gunnar Holm-Lintermann i MDN.

- Ikke bekymret for ukultur
- Dere er ikke redde for at publikum ikke skal legge fra seg mobilen etter at spillet er ferdig og filmen begynner?

- Jeg tenker «If you can’t beat them, join them». Det er et faktum at noen tar frem mobilen på kino, og her bruker vi teknologi til å engasjere og aktivere folk. Når spillet er ferdig minner vi folk om å skru av mobilen og nyte filmen, både på mobilen og på lerretet. Det kommer til å bli enda mer synlig enn noen gang før. Jeg har tro på at vi får en kultur der vi er enige om å ta frem mobilen når spillet begynner og legge den fra oss etterpå.

Konseptet er prøvd ut i Danmark der appen er lastet ned over 500.000 ganger. Det er samme teknologi som nå importeres til Norge.

- Det er blitt en del av kinoopplevelsen for danskene. Det skaper interaksjon og engasjement blant kinogjengerne. Og det er for lengst blitt et attraktivt produkt for annonsørene, sier Ronny Lieblein i MDN.

Kinoreklame i vekst
Kino er en av vinnerne i et reklamemarked som har krympet med 250 millioner kroner så langt i år. Per august i år er det solgt kinoreklame for 56 millioner kroner, opp 47 prosent fra samme periode i fjor.

- Vi er fornøyde med utviklingen i reklamemarkedet på kino. Stadig flere annonsører ser at kino fungerer som reklamebærer. Vi har hatt en pen vekst i antall solgte billetter i år – og vi har attraktive målgrupper og et oppmerksomt publikum. Med KinoSpill håper vi på en ytterligere vekst i reklamemarkedet, sier Ronny Lieblein.

Fra og med oktober vil KinoSpill bli lansert på 45 kinosaler i Oslo, Kristiansand, Tønsberg og i Drammen. Foran barnefilmer vil Cola-spillet byttes ut med en barnefilm-quiz, ettersom Coca-Cola ikke har lov til å rette reklame mot barn.