I går presenterte Mediebedriftenes Landsforening (MBL) de rykende ferske lesertallene for mediehusene, avisene og magasinene, kjent som Kantar TNS (tidligere TNS Gallup) sin Forbruker & Media-undersøkelse. Det var dobbelt opp med dårlige nyheter for en rekke av landets største mediehus. For ikke bare viste de ferske lesertallene fra MBL en fortsatt nedgang i lesertallene, men også en justering i målingen til Kantar TNS barberer ytterligere av lesertallet for aviser som Aftenposten og Dagens Næringsliv.

Ber mediene kutte prisene
Fra og med i år vektlegger målingen for avisene også i større utdanning som en faktor for mediebruk. Det gjør at flere aviser med høyt utdannede lesere opplever et kraftigere fall enn de normalt ville gjort.

Forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Dentsu Aegis, en av landets største og mektigste reklamekjøpere, mener de nye lesertallene viser at listeprisene mediene opererer med må nedjusteres.

- Det vi som reklamekjøpere er opptatt av er at listeprisene har stått mer eller mindre stille de siste årene. Prisene har ikke økt, men de har ikke fulgt samme takten som leserfallet, tross vedvarende nedgang for magasinene og avisene. Dette er noe som vil stå høyt oppe på agendaen i årsforhandlingene med mediene i høst, slik det har gjort tidligere også. Det er dårlig nytt for mediehusene, fordi de taper inntekter og våre krav kommer på toppen av spareprogrammene, sa Eide-Fredriksen til Kampanje.

Les mer: Krever priskutt i mediene etter nye lesertall

Senere på dagen slo Schibsted overfor Kampanje fast at reklamekjøperne vil bli hørt. Annonsedirektør for Schibsteds regionaviser, André Walle, uttalte til Kampanje at de vil forsøke å etterkomme kravet fra mediebyråene.

- Vi kommer til å gjøre noe med listeprisene sett i lys av lesertallene som kom i dag, slik at vi går inn i forhandlingene med riktig CPT-nivå (pris per tusen, red. anm.), sa Walle til Kampanje.

Han er annonsedirektør for Schibsted Norges regionaviser Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad, Fedrelandsvennen og storbysamkjøringen.

Les mer: Schibsted varsler priskutt etter fall i lesertall

Norges desidert største utgiver av magasiner og ukeblader, Egmont Publishing, tar også kravet fra reklamekjøperne alvorlig. Nå vil bladkjempen vurdere å senke bruttoprisene.

Mener prisene er nedjustert
- Ja, det gjør vi løpende og vi vil også vurdere listepriser i forhold til utviklingen. Når det er sagt, så er vår opplevelse at annonsørene har vært opptatt av kontaktprisen man betaler over tid og ikke nødvendigvis brutto prisliste, så jeg deler ikke Harald Eide-Fredriksens syn på at priser ikke har fulgt utviklingen over tid. Til syvende og sist handler det om å skape «Return on Investment» for våre felles kunder, det er jeg trygg på at vi skal få til fremover også, sier kommersiell direktør Ole Kristian Ullereng i Egmont Publishing til Kampanje.

Harald Eide-Fredriksen sa også til Kampanje tirsdag at han tror det bare er et tidsspørsmål før det kommer flere nedleggelser.

- Jeg vil ikke blinke ut noen blader, men forlagene er nok godt kjent med at de har en del titler i en del markeder hvor det er behov for en konsolidering, sa han-

Egmont-direktør Ole Kristian Ullereng mener Eide-Fredriksen har flere gode poenger.

- Jeg tror vi vil se titler som går inn, frekvensendringer og nysatsninger dersom det viser seg å være en effektiv måte å treffe målgruppen. Vi fokuserer på godt innhold til tydelige målgrupper – i alle kanaler. Det vil vi fortsette med og vi ser at print kan og vil spille en viktig rolle for en rekke målgrupper og situasjoner i overskuelig fremtid, sier han.