I Oslo sentrum i ettermiddag, var det folksomt på kontorene til Try. For de nordiske toppsjefene fra de tre byrånettverkene Grey, Young & Rubicam og Ogilvy&Mather er samlet rundt bordet hos Try Reklamebyrå og bordet fylles med marsipankake og champagne.

De nordiske lederne har kommet til Oslo for å skrive under på en samarbeidsavtale som knytter det norske, uavhengige reklamebyrået Try sammen med den internasjonale byråkjempen WPP. Også Pol inkluderes i samarbeidet.

- Dette føles bra, sier Kjetil Try når den oransje kulepennen settes mot arket. Han er snar med å understreke at dette er en gledens dag, ikke gravøl.

- Nei, tvert imot. Dette er starten på en spennende reise, som alle sier i pressemeldinger.

Les også: Try: - Har fått tilbud fra utenlandske kjeder

Tredje nivå
Kjetil Try kaller avtalen mellom Try og de tre WPP-byrånettverkene en «nivå tre»-avtale, der heleid og deleid er de to første nivåene. Tredje nivå er en affiliate-avtale som kun er samarbeid uten oppkjøp.

- Dette er den samme type samarbeidsavtale som McCann Norge har med McCann nå. Vi blir et affiliate-byrå. Nå føler jeg at vi har fått i stand en avtale som gjør at vi kan hegne om Try men samtidig få impulser utenfra og kunne jobbe nordisk og internasjonalt, sier han.

- Hvorfor gjør du dette nå etter alle disse årene?

- Dette gir oss tilgang til tre store, globale nettverk. Jeg kjenner ikke til andre som har slike avtaler. Og WPP får tilgang til det som i mine øyne er de to beste byråene i Norge, så det er klart at det for dem er kjempeinteressant, sier Try ubeskjedent.

- Vi kommer til å få tilgang til ekstremt mye informasjon og kompetanse. Vi vil også få tilgang på ressurser dersom vi skulle i nordiske pitsjer. I stedet for å stille med nytt lag hver gang, har vi ikke bare én internasjonal samarbeidspartner, men tre, sier han.

Alle samlet:

Glade herrer har signert samarbeidsavtale. Fra venstre: styreleder Knut Brundtland i Try reklamebyrå, Håkan Karlsvärd fra Ingo, Kjetil Try fra Try Reklamebyrå, Rolf Bach Christensen fra grey Group Danmark, Mads Winther fra Grey Group og partner Morten Polmar i Try Reklamebyrå. Foto: Eivor Eriksen

- Ikke salg
- Er dette første skritt på vei til et salg?

- Nei. Men hvis vi noen gang skal selge, blir det som om hvis vi skal gifte oss. Da er det er greit å kjenne den vi gifter oss med. Jeg sier ikke at det er sånn vi tenker, men hvis det noen gang skulle bli aktuelt, er det nærliggende å tenke på noen man kjenner godt. Men vi er ikke der nå. Dette er først og fremst et spennende samarbeid.

WPP-toppsjef Sir Martin Sorrell tidligere har kalt det skandinaviske reklamemarkedet for en kirkegård for de internasjonale byrånettverkene. Men her har tydeligvis nettverket endret mening.

Les også: - Skandinavia har alltid vært vanskelig

- Try har alltid vært der som et spennende byrå. Jeg tror at dette gjør oss store nok til å kunne løse oppgaver i Norge, Sverige og Danmark. Husk at dette er flere sterke, kreative byråer i samtlige land, sier administrerende direktør Håkan Karlsvärd i Ingo Stockholm.

Ingo er en joint-venture mellom Grey og Ogilvy og representerer også Y&R i Sverige, og Karlsvärd sier at det har vært et savn å ikke ha et norsk byrå å samarbeide med.

- Vi trenger en sterk partner i Norge. For Norge som marked er viktig. Vi har mange kunder som ønsker kampanjer i alle skandinaviske land, sier han.

På spørsmål om oppkjøp av Try har vært et tema i samarbeids-diskusjonen, avviser Mads Winther, som er regional CFO for Grey Group Norden dette kategorisk.

- Det har ikke vært en del av diskusjonene. Det er heller ikke aktuelt nå, sier han.

Kan være verdt 300 millioner
Reklamebyrået Try/Apt har de siste årene ligget på et resulat i størrelsesorden 30-40 millioner kroner, noe som med en tilsvarende multippel burde tilsi en pris på opp mot 300 millioner kroner. Da et av Sveriges største og mestvinnende reklamebyråer Forsman & Bodenfors ble kjøpt opp av det internasjonale byrånettverket MDC Partner i juni, ble selskapet verdsatt til over 500 millioner svenske kroner. Det amerikanske nettverket har betalt en multippel på rundt åtte ganger resultat. En tilsvarende multippel for Try burde tilsi en pris på opp mot 300 millioner kroner.

Det er det neppe noen norske investorer som betaler for et reklamebyrå. Dermed seiler en aktør som WPP opp som en sannsynlig kjøper.

Les også: - Selger Sveriges største reklamebyrå

Les også: Try: - Har fått tilbud fra utenlandske kjeder