I begynnelsen av juli lanserte XXL en politisk reklamefilm med den brasilianske fotballspilleren Ronaldinho i hovedrollen. Temaet i filmen er konfliktene rundt gatebarn og politi i Brasil, hvor sommer-OL braker løs om snaue to uker. Filmen kan kalles et «brassespark til OL-arrangøren».

- Selv om det er en pågående konflikt mellom politi og gatebarn i Rio er det én ting som forener mer enn noe annet og det er sport.  I en hverdag som for mange barn både er krevende og farlig gir sporten håp. Barna i favelaene ser opp til sine idrettshelter, fordi de ser at sport kan være en vei ut av fattigdommen, i tillegg til all glede og moro sport er, sa Tom Erik Kjønø, markedsdirektør i XXL, til Kampanje da filmen ble sluppet.

Les mer her: Brassespark fra XXL - klar med OL-film med ny politisk brodd

Filmen kan du se her (saken fortsetter etter videoen):

Forventet oppmerksomhet
Nå har reklamefilmen fått over 20 millioner visninger.

 - Vi forventet en respons når vi laget denne filmen, og vi er godt fornøyd med mottakelsen den har fått både i Norge og internasjonalt. Det viktigste for oss var å frem at sport forener, fordi alle kan delta, alle kan ha drømmer, og alle kan bli bedre på noe ved å gjøre en innsats – med XXL som avsender. Det vi tar som en selvfølge i Norge, er ikke nødvendigvis det i andre land. Og i Brasil så er konflikten mellom politi og barn et sårt tema, og da blir selvfølgelig denne filmen delt og snakket om, sier Ben Christensen, byråleder i Empefire.

- Hvor mange avspillinger trodde dere at dere skulle få?

- Vi forventet at denne filmen ville få enda større oppmerksomhet enn filmen «Airport Love» som vi laget til de olympiske lekene i Sotchi, Russland – og det klarte vi på en uke.

Les mer her:  XXL med Putin-stikk

Har skapt debatt
I tillegg til deling i XXLs kanaler og eksponering på tv, har filmen blitt skrevet om i flere brasilianske medier, og blitt delt av fotballspiller Ronaldinho i hans kanaler. Det har skapt debatt. 

- Det å bli omtalt i brasilianske medier var som forventet og er med på å få budskapet «Sport Unites All» enda mer frem. Det er noen få som ikke liker filmen fordi de mener vi gjør narr av politiet, og at vi lærer barn at de ikke skal respektere politiet, noe som absolutt ikke er meningen. At gutten gjør en gest til politiet handler om at han er redd, og frykter å bli misforstått og om man kjenner til konflikten mellom barn og politiet i Rio, så forstår i hvert fall mange brasilianere hvorfor vi har gjort dette grepet.  

Han utdyper:

- Mange har omtalt filmen som viktig og den har startet debatter i flere brasilianske medier. Det settes pris på at vi viser mer enn bare samba, flotte strender og sport – men at man også får vist en side ved Brasil ikke alle kjenner til.

Filmen er produsert av det svenske produksjonsselskapet Camp David i samarbeid med Empefire Film ved byråprodusent Bruno Kvae og bak står reklamebyrået Empefire. Regissører har vært Måns Mårlind og Bjørn Stein, kjent fra blant annet store Hollywood-produksjoner og musikken til filmen er skrevet av den franske komponisten Nathaniel Méchaly, som blant annet har skrevet musikken til «Taken»-filmene med Liam Neeson i hovedrollen.

XXL har laget en dokumentar i tre deler om hvorfor de dro til akkurat Brasil. Episodene kan du se her, her og her.