I kveld var det klart for ukens første prisutdeling i Cannes Lions. Try og SMFB hadde på forhånd tre vinnersjanser hver i kveld. Trys vinnersjanser var for Volkswagen og Telenor, mens SMFB stilte med tre shortlistplasseringer for The Diadora Delivery. Det var til slutt kun Try som ble ropt opp på podiet for sitt ryggestunt for Volkswagen, men det var til gjengjeld for å hente en gulløve, som er den nest gjeveste utmerkelsen man kan få i Cannes, etter Grand Prix.

Foruten Anti Bergens Grand Prix i Design i 2014, må vi faktisk helt tilbake til 2013 for å finne et norsk gull fra Cannes Lions.

The Reversed Trailer vant frem i kategorien Promo & Activation. Samme jobb har også vekket oppmerksomheten til andre juryer i Cannes. Tidligere i dag ble det klart at Try også er shortlistet i PR og Outdoor. Vinnerne i disse kategoriene offentliggjøres først i morgen.

Les også: Sveriges telefonnummer tok Cannes med storm

Halvorsen og Lund står bak
Det er Try som står bak ideen og som har laget filmen sammen med produksjonsselskapet Bacon OSL. Og på den kreative siden har blant annet duoen Øystein Halvorsen og Karin Lund vært med. Også de to Try-teamene Eirik Sørensen og Finn Knudsen samt Preben Moan, Camilla Bjørnhaug og Morten Berger Karlsen, samt konsulent Morten Polmar, har bidratt på gulljobben.

Les mer: Try og Volkswagen rygger inn i Cannes

Try står imidlertid ikke for årets første norske pris i Cannes. Den norske prisfangsten ble tjuvstartet av et Young Lions-team fra Gambit tidligere i dag.

Les mer: Jubelbrøl for norske PR-talenter

Norsk alibi i juryen
Promo & Activation-juryen ble ledet av McCann Worldgroups kreative leder Rob Reilly, men juryen hadde også et «skjult» norsk innslag. Karin Onsager-Birch er kreativ direktør i FCB West i San Francisco og har nesten hele sin CV fra USA, men hun er født og oppvokst i Oslo.

Hun forteller at juryen var samstemte da Trys Volskwagen-film kom på bordet.

- Det var lite debatt om den. Folk bare, unnskyld meg, «it was just fucking hilarious», sier Onsager-Birch til Kampanje etter pressekonferansen der vinnerne ble offentliggjort i dag.

- Og det var så utrolig mye arbeid som var veldig seriøst, og som Rob nevnte (jurylederen, red. anm) er det mye arbeid som er laget for veldedigheter, som er utrolig viktig at vår bransje kan hjelpe til med. Men The Reversed Trailer var overraskende og fornøyelig. Det var så herlig å se noe som fikk alle til å le.

Artikkelen fortsetter etter bildet.Juryerte til gull: Karin Onsager-Birch satt i juryen som premierte Try med gulløve i Promo & Activation. Hun har røtter i Norge, men har aldri jobbet i den norske bransjen. Foto: Dag Robert Jerijervi.

- Bilreklame hersker i bransjen

I filmen til Try og Volkswagen ser det ut som om en sjåfør rygger med tilhenger i vanvittig fart, mens det i virkeligheten er Volkswagen som har bygget en spesialtilhenger med motor som faktisk drar bilen etter seg.

- Jeg har jobbet mye med biler, og én av de tingene jeg synes var så bra med det arbeidet var at de har funnet en ny måte å demonstrere en bilegenskap. Bilreklame hersker i reklamebransjen. Det er der pengene er og alt har allerede blitt gjort, men de fant en ny vri. Den var bare utrolig sjarmerende. Alle brøt ut i latter. Den var likende og elskbar, sier hun.

Se filmen her:


Les også: Kampanje på plass i Cannes


Black Friday-kampanje til topps
Likevel gikk den ikke helt til topps og var aldri oppe og luktet på Grand Prix. Juryleder Rob Reilly fortalte pressen at det i hovedsak var to jobber som kjempet om den gjeveste prisen. De var kampanjen #optoutside for den amerikanske handelskjeden REI, som valgte å stenge dørene på Black Friday og oppfordret kundene til å tilbringe den i naturen, og Brewtroleum for DB Breweries, som hadde funnet en måte å lage drivstoff av restene fra ølbrygging. Det var REI og reklamebyrået deres Venables Bell & Partners som trakk det lengste strået og fikk Grand Prix.

- I USA er Black Friday et helt utrolig vilt kapitalistisk fenomen. Det er den ene feriedagen mange har og tanken på at man skal tilbringe den inne på et kjøpesenter er så deprimerende. REIs kampanje er så utrolig pur og fantastisk, sier Onsager-Birch.

Se film her:

 

Det ble delt ut 107 løver i denne kategorien av totalt 3458 innsendte bidrag.