I kveld kunne hoppende glade prisvinnere fra reklamebyrået Schjærven, produksjonsselskapet Tangrystan og representanter for organisasjonen Care entre scenen på Festivalpalasset i Cannes.

For kampanjen og den virale filmsuksessen «Kjære pappa» som byrået har laget for Care, vant gull i Film craft. Denne kampanjen vant også sølv i filmkategorien, så alle på scenen hadde dobbelt grunn til å feire.

Dette er første gang et norsk bidrag vinner løve i denne kategorien, bekrefter Cannes Lions overfor Kampanje.

Les også: Nok en vinnersjanse til Schjærven 

Kommunikasjondirektør Ditlef Jacobsen i Schjærven har hatt noen spennende dager i Cannes denne uka, og nå er han bare veldig glad.

- Det er en lett uvirkelig følelse. Dette er jo VM i reklame og det er klart at dette er fryktelig hyggelig for Schjærven reklamebyrå. Vi har jobbet mye gratis for Care for få til filmen og få ut budskapet, sier Jacobsen til Kampanje.

Det er teksten i filmen som sikret gullet.

- Det er en sterk tekst som sikret gullet, sier han. 

Schjærven har ingen stor historie for å sende inn reklamejobber til konkurranser. Reklamebyrået, som er ett av Norges eldste, har et uttalt mål om ikke å konkurrere om priser og er svært sjelden å se på toppen av konkurranselistene.

- Betyr dette at Schjærven kommer til å starte med å delta i kreative konkurranser?

- He, he, det kommer ikke til å endre seg. Vi er med i konkurranser dersom kunden synes det er viktig. Men vi må likevel få lov til å være superstolte og glade i dag, sier Ditlef Jacobsen til Kampanje.

- Har truffet en nerve
Filmen har spredt seg viralt verden over siden den ble vist første gang. Den har blitt vist over 200 millioner ganger.

- Filmen tar opp en problemstilling som er kanskje mer relevant i andre steder av verden enn Norge, men det har vist seg at den har kraft som kan gi den en lang levetid. Det er interessant at den blant annet har blitt brukt i skoler og i fengsler. Da har Gry og vi truffet en nerve. Vi er veldig stolte på vegne av teamet og kunden, fortsetter Jacobsen.

Selv om Schjærven ikke har til vane for å delta i konkurranser, har Care-filmen vunnet flere priser tidligere. Nå sist fikk den Grand Prize i New York Festivals i mai.

Les også: Reklamefilmen «Kjære pappa» til topps i New York

- Vi elsker filmen
Juryleder for Film Craft juryen var britiske Laura Gregory, som er grunnlegger og byråleder i byrået Great Guns. Under formiddagens pressekonferanse som var den aller siste under Cannes Lions 2016, kommenterte hun «Kjære Pappa»-filmen etter spørsmål fra Kampanje:

- Vi elsket Dear Daddy. Dere som ikke har sett den, kan glede dere til å se den i kveld, sa Gregory.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Pressekonferanse: Lørdag formiddag forklarte juryformennene og -kvinnen hvorfor de hadde valgt årets vinnerne. Fra venstre; Sir John Hegarty (juryleder Titanium/Integrated), Phillip Thomas (Cannes Lions), Laura Gregory (juryleder Film Craft) og Joe Alexander (juryleder Film). Foto: Hilde Nyman

Hun trakk også frem at kjønnsspørsmål og rettigheter for alle har vært en tematikk som har gått igjen i mange bidrag i denne kategorien under årets Cannes Lions.

Det er Gry Sagvolden som har skrevet teksten som bærer filmen, mens Jens Gundersen har vært Art Director. Prosjektleder har vært Mari Kristina Skaar Gjeldstad, konsulent har vært Knut Røse. Produksjonsbyrå har vært Tangrystan.

- Jeg begynte å gråte
Egil Pay har i år sittet i filmjuryen, hvor altså «Kjære pappa» vant et sølv i år. Han forteller at også filmjuryen hadde stor sans for Care-filmen.

- Begge de to norske filmene kom greit gjennom til bronse, og så skulle vi bestemme hvilke som kunne gå videre til sølv. Før «Kjære pappa» skulle vises igjen, tok det australske jurymedlemmet ordet og snakket varmt om filmen og jeg hadde bestemt meg for å ta ordet etter filmen for å snakke den opp. Så skrudde de av lyset og filmen kom på. Også ble jeg så rørt av filmen at jeg begynte å gråte. Tårene rant. Da filmen var slutt, dirret haka mi fremdeles, forteller Pay.

For det var ingen tvil om at juryen ble påvirket av filmens sterke budskap. Pay forteller at det ikke bare var ham som gråt under avspillingen av «Kjære pappa», tårene rant hos flere jurymedlemmer. Men han fikk samlet seg og tok til orde for at effekt og det at en så sterk film tar av viralt, måtte spille inn.

- Det var en rar opplevelse. Jeg tror alle som er foreldre blir berørt av denne filmen. Det var veldig sterkt, forteller han.

Volkswagen gjennom nåløyet
Trys jobb for Volkswagen «The Reversed Trailer» kunne i dag innkassere en bronseløve i film. Kampanjen er derfor den mestvinnende kampanjen i år, siden den har vunnet ett gull (i Promo & Actication) og to sølv-løver (i PR og utendørs). Jurymedlem Egil Pay var naturlig nok inhabil da det Volkswagen-filmen ble diskutert.

- Jeg måtte jo gå ut av rommet da de diskuterte akkurat den filmen, og hørte etterpå at den var veldig nærme sølv. Av 3000 filmer er det jo bare 70 som får metall, og nåløyet er trangt. Men den har jo vunnet gull og sølv i andre kategorier, så de blir forhåpentligvis ikke altfor skuffa, sier han til Kampanje.

Norske byråer sendte inn 41 filmer til filmjuryen i år, noe som er fem filmer mer enn i fjor. Totalt ble det sendt inn 2801 filmer til Cannes Lions’ filmjury i år. Dette er noe ned fra i fjor, da det ble sendt inn 3070 filmer. I fjor vant Norge ett sølv i film, og det var Try som vant med «Silver Hand» for Canal Digital.

Les også: Her er de norske filmhåpene

Verdens beste reklamefilmer
Totalt sendte norske byråer inn 8 bidrag i Film Craft i år, dette er ned fra antall innsendte bidrag i 2014 på 14.

Det var en film for sportutstyrs-leverandøren Under Armour som vant Grand Prix i Film Craft i år. Byrået bak er amerikanske Droga5.

Se den her (artikkelen fortsetter etter filmen):

 

Det var den britiske Harvey Nichols-kampanjen «Shoplifters» som vant Grand Prix i film i kveld. Byrået bak er britiske Adam & Eve DDB London.

Se den her (artikkelen fortsetter etter filmen):

 

De to siste kategoriene som det ble delt ut løver for i dag, var Titanium og Integrated. Norge hadde ikke bidrag videre på shortlist i disse kategoriene. Svenske Ingo vant en Titanium løve for suksess-jobben «The Swedish number».

Fasiten for norske løver i Cannes Lions i år er altså to gull, tre sølv og én bronse.