Onsdag var både annonsører, mediebyråer og medier samlet på The Mini Bottle Gallery i Oslo Sentrum for å rense luften etter denne vårens høylytte diskusjoner om det nye reklamefenomenet programmatic.

Der kunne for første gang styreleder i Annonsørforeningen (ANFO), Runar Pahr Andresen, kommentere undersøkelsen som har skapte så mye oppstyr og overskrifter og ikke minst oppvaskmøtet som man i dag hadde kalt inn til.

Les også: Klart for oppvaskmøte i mediebransjen

- Det var et etterlengtet møte som tok tak i diskusjonene som har båret preg av temperatur de siste ukene. Men når vi samles i rommet er det godt å se at det raskt er enighet om hva vi ønsker å oppnå, sier Pahr Andresen.

Se byråtoppene ankomme møtet her:


- For dårlig kompetanse

Pahr Andresen understreker at det er «full enighet om at programmatisk er komplisert» samtidig som han på vegne av annonsørene tok kritikk på at annonsørene har for dårlig kompetanse på område og har et stort stykke arbeid foran seg når det gjelder å løfte kunnskapen på det programmatiske området.

Han er imidlertid ikke enig i at undersøkelsen kan tolkes som et utrykk for mistillit til mediebyråene fra annonsørene.

Men da ANFO selv slapp deler av undersøkelsen på Kampanje mandag i forrige uke, kom det frem at norske annonsører både er bekymret og mistroiske til sine mediebyråer med tanke på manglende åpenhet og skjulte inntekter.

- Svært mange annonsører nærer en økende grad av mistro til sine mediebyråer, skrev Jan Morten Drange, som slapp flere tall fra «Den store annonsørundersøkelsen 2016».

Les hele innlegget her: - Programmatisk rekyl

- Det er en bekymring
Hele syv av ti av de største annonsørene sier ifølge undersøkelsen at de tror «mediebyråene har skjulte inntekter fra mediekjøp» og at så mange som åtte av ti av de største annonsørene «er bekymret for manglende åpenhet om inntjening på digital annonsering.»

- Gikk man litt langt i denne undersøkelsen?

- Det er vanskelig for meg å si. Undersøkelsen er en undersøkelse og hva folk opplever når de svarer på undersøkelsen, er det de svarer. Så at det er en bekymring, det taler tallene for seg selv. Men å gjøre dette om til at det er en generell mistillit blir feil. Det var ikke det som var svaret. Svaret var at man ikke forstår og er usikker på hva som skjer, sier styreleder Runar Pahr Andresen til KampanjeTV.

ANFO-styrelederen fremholder at bekymringen og «den økende mistroen» ble uttalt på møte.

- Det var på bordet. Det er et faktum at en stor del av annonsørene uttrykker bekymring, sier han.

Samlet byråtoppene
Tilstede på dagens møte var flere av styretoppene i Annonsørforeningen til stede. Foruten Pahr Andresen selv, som til daglig er markedsdirektør i Orkla, var også kommunikasjonsdirektør i Mercedes-Benz, Christoffer Nøkleby og Anders T. Wilhelmsen fra Mondelez i tillegg til ANFO-direktør Jan Morten Drange.

Blant mediebyrålederen var det representanter fra både Group M og deres mediebyråer Mediacom og MEC,

Starcom og Dentsu Aegis.  Men det var også byråer som ikke var til stede som Omnicom og Red Media Consulting.

I tillegg var også mediene representert med blant annet Schibsteds annonsedirektør Per Håkon Fasting og TV 2s salgsdirektør Bjørn Gunnar Rosvoll. 

Diskusjon og bakgrunnen for møte var undersøkelsen som altså viste at norske annonsører både er bekymret og mistroiske til sine mediebyråer med tanke på både manglende åpenhet og skjulte inntekter.