En gruppe amerikanske reklamefolk har sett seg lei på mannsdominansen i reklamebransjen og har opprettet en falsk prisutdeling for å sette fokus på dette. Adweek omtalte først saken, som også har stått på trykk i Resumé. Prisutdelingen og kampanjen går under navnet «The Handy Awards», der man på et mobilnettsted skal bevege mobilen raskt for å etterligne onani på prisstatuettene som er formet som peniser med en hånd rundt. Jo raskere bevegelser, jo edlere metall gjør man seg fortjent til.  

Til Kampanje sier den prisbelønte tekstforfatteren Janne Brenda Lysø i Pol, at hun ikke tror en «runke-pris» er veien å gå dersom man ønsker fokus på likestilling i bransjen.

- Meta-ideen om å hylle en bransje som digger seg selv, med en pris der man «runker seg selv til topps» er jo i og for seg flireverdig, men jeg synes egentlig hele denne «kampanjen» bærer preg av å være en nachspiel-ide. Og så har man liksom slengt seg på dette med at bransjen også domineres av menn, for å gi det hele et snev av alvor, sier hun.

Hun mener kampanjen går litt over stokk og stein, og ikke er veldig relevant for det norske markedet.

- Ja, det er muligens fortsatt færre kvinnelige kreatører i Norge, men fordelingen blir jevnere og jevnere. Og det er stor forskjell på bransjen i år 2000 og nå.  I de tre siste byråene jeg har jobbet i, var det aldri sånn at det å være kvinne var unikt. Og når vi ser mapper til team og kreatører er det like mange jenter som gutter. Når jeg sitter i internasjonale juryer, blir jeg derimot minnet på at det ikke er sånn overalt. I Cannes-juryen var vi to kvinner og 20 menn, i Eurobest var vi tre kvinner og ni menn. Men en runke-pris er nok ikke veien å gå dersom man ønsker en seriøs debatt rundt likestilling i bransjen, sier Brenda Lysø til Kampanje.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Oppfordringen i kampanjen er; «Gjør mer enn å klappe deg selv på skulderen».

«The Handys er verdens første bransjegalla der du kan belønne deg selv med en pris hjemme i din leilighet eller i ditt byrås åpne kontorlandskap. Alt uten å behøve å sende inn kampanjer eller tvinges til å sitte og se gjennom noen andres casefilm», står det på «prisenes» hjemmesider.

Til Adweek kommenterer initiativtakerne kampanjen anonymt;

- Det er åpenbart at prisutdelinger og showene har tatt helt av, så vi ønsket å gjøre narr av dem. Men hensikten med The Handys er også å fokusere på hvor mannsdominert reklamebransjen er. Det faktum at kun tre prosent av kreative direktører er kvinner, burde være en wake-up call for alle i industrien, sier vedkommende til Adweek.

Slik ser «prisenes» nettsted på mobil ut.