Det største mediebyrået i Dentsu Aegis-gruppen, Carat, har klatret voldsomt på omsetning de siste fire årene. I rene omsetningskroner har byrået til Pelle Stensson vokst med 650 millioner kroner etter å ha hanket inn store norske annonsører som kunde. Noen av kundene Carat jobber med i dag er Norgesgruppen, Telia Sonera, Elkjøp/Lefdal, Gresvig, Santander, NSB og Coca Cola.

Dentsu Aegis teller i tillegg til mediebyrået Carat også søsterbyrået Vizeum, søkeselskapet iProsepct og reklame- og kommunikasjonsbyrået Isobar.

Les også: Dramatisk kutt i Isobar (Abonnement)

Totalt så kjøpte Carat reklame for hele 1,7 milliarder kroner og det var en vekst på 20 prosent sammenlignet med 2014. Omsetningen er også all time high hva gjelder rene salgsinntekter for byrået som fikk en dipp i omsetningen i for en seks-syv år siden. Nå har imidlertid Carat igjen lagt beslag på tronen som Norges største reklamekjøper foran konkurrentene i WPP, Omnicom og Publicis.

- Det er selvfølgelig kult å være størst, men det viktigste for oss er uansett alltid å levere verdi til våre kunder. Vi må derfor arbeide hardt hver eneste dag for å levere fremtidsrettet rådgivning med høy og solid kvalitet, sier Stensson.

Carat-sjefen forklarer veksten på 20 prosent i fjor med mange store seiere på kundesiden.

- Veksten skyldes to forhold der det ene handler om at vi vant mange nye kunder og det andre at vi klarte å beholde mange av våre eksisterende kunder. Vi har dermed sluppet å dekke inn de tapene som tap av kunder gir, sier Stensson til Kampanje. 

Byråinntekten endte på 93 millioner kroner og det var også en pen vekst på 19,2 prosent sammenlignet med byråinntekten i 2014 på 78 millioner kroner.

- Vi har i 2015 hatt en fin vekst på alle nivåer. Både omsetning, inntekter, resultat og margin har utviklet seg i positiv retning, sier han,

Mer enn dobling på resultat
Driftsresultatet endte på 16,4 millioner kroner og det var en vekst på 132 prosent, noe som ga en driftsmargin på over 17 prosent.

- Det økonomiske rommet utnytter vi til å investere ytterligere i produkter til kundene våre. Det vil si at vi kontinuerlig arbeider for å utvikle relevante strategiske og taktiske tjenester og verktøy, samt knytter til oss ny og riktig kompetanse for fremtiden, forteller Stensson.

- Har bunnlinjen i Carat vært større før?

- Det jeg kan si er at aktivitetsnivået ikke vært større og at vi er veldig godt fornøyd med utviklingen de siste årene, sier Stensson.

Totalt så jobber det i dag 68 stykker i Carat, men da ligger alt av backoffice-funksjoner i Dentsu Aegis-konsernet. Ved inngangen til 2015 jobbet det 50 stykker i Carat. 

Gikk til topps:

Carat inntok for første gang førsteplassen i Kampanjes Byråprofil-kåring. - Det viser at vi også scorer høyt på kvalitet og omdømme, noe som er svært viktig i konkurransen med de andre dyktige aktørene i bransjen, sier Pelle Stensson.

- Ingen programmtic-effekt 
Kampanje har den siste måneden skrevet mye om den nye måten å kjøpe reklame på gjennom programmatiske annonsekjøp. Tall Kampanje har fått tilgang viser at så mye 30-40 prosent av mediekjøpene går bort til teknologikostnader og byråhonorarer. Men Stensson avviser at det er noen sammenheng mellom økt bruk av programmatisk og bunnlinjen i Carat.

Les også: Slik spiser programmatic opp reklamebudsjettet ditt  (Abonnement)

- Nei. Veksten skyldes først og fremst at vi har vunnet mange nye kunder og at det er vekst i viktige strategiske tjenester som innsikt, analyse og strategisk rådgivning. Vi har også en vekst innenfor området CRM-rådgivning som ikke så mange andre mediebyråer kan tilby. En skal også huske på at programmatiske kjøp fortsatt var ganske ubetydelig i store deler av 2015. I fjor var det først og fremst store investeringer knyttet til oppbygging av programmatiske systemer og kompetanse så det er ikke det som påvirker resultatet til å bli så positivt i 2015.

Tall fra Mediebyråforeningen viser at programmatisk i 2016 kommer til å doble seg inneværende år og vil nærme seg én milliard kroner. Her bruker Carat gjennom Dentsu en teknologisk løsning som heter Amnet.

- Så da blir det resultatet enda bedre i 2016?

- Selv om 2016 har startet bra for vår del, så er det en stagnasjon og kanskje til og med en tilbakegang i markedet i år. Så når det gjelder å spå om inneværende år så må jeg være moderat. Vi vet ikke hvordan markedet vil utvikle seg og om det vil stoppe opp. I tillegg er det også en økende konkurranse i markedet, men farten og inntektsgrunnlaget ser i hvert fall bra ut for oss i Carat så langt, sier han.

- Stadig tøffere konkurranse
Kampanje skrev blant i forrige uke om de store konsulentselskapene som Deloitte, Accenture og PwC som alle har kastet sine øyne på kommunikasjonsmarkedet og markedsdirektøren for dermed ta opp kampen med også mediebyråene.

Les også: Accenture sier watch out til norske byråer (Abonnement)

- Vi ser, som alle andre, en stadig tøffere konkurranse i markedet, men vi er likevel optimistiske. Vi har alltid investert mye i, og har en god posisjon innenfor, områdene innsikt, data, effektmåling og digitale tjenester. Dette er noe vi er helt sikre på vil være viktige konkurranseelementer også i tiden som kommer, sier byrålederen.

- Kommer dere til å tjene mer penger ettersom mer av reklamekjøpene blir programmatiske?

- Programmatisk kunnskap og gode fremtidsrettede systemer er en nødvendighet for å gi våre kunder de beste digitale mulighetene i fremtiden. Men hvorvidt vi tjener penger på dette avhenger av hvilke resultater vi klarer å skape for kundene. Det er eksempelvis ikke gitt at de velger Dentsu sin programmatiske løsning. Vi må hele tiden velge den beste løsningen for den spesifikke kunden, sier Stensson.

Til topps på «Byråprofil»
Den gode utviklingen har gjenspeilet seg på flere arenaer. I november 2015 kunne Carat glede seg over å for første gang klatre helt opp på førsteplass i Kampanjes store omdømmeundersøkelse «Byråprofil» for første gang. Carat delte plasseringen med Starcom. 

- Vi er stolte over førsteplassen. De viser at vi, som Norges største byrå, også scorer høyt på kvalitet og omdømme, noe som er svært viktig i konkurransen med de andre dyktige aktørene i bransjen.

Her ser du regnskapstallene til Carat for 2015. Alle tall i millioner kroner. 

Carat 2015 2014 Endring
Omsetning 1.698,74 1.376,41 + 20%
Driftsresultat 16,43 7,0 + 132%
Resultat før skatt 13,16 5,68 + 131%