Tidligere denne måneden ropte norsk Cannes-representant Espen Strand Henriksen et solid varsko til norsk reklamebransje. Fordi stadig dårligere uttelling i Cannes Lions fører til færre norske jurymedlemmer i kreativitetskonkurransen som finner sted på den franske rivieraen juni hvert år.

- En ting er at Cannes Lions minst har doblet seg på alle områder siden 2004, men utfordringen oppstår når ikke Norge følger denne utviklingen og dermed utgjør en stadig mindre del av Cannes Lions. Selv om kvalitet og kreativitet ikke nødvendigvis handler om tall og markedsandeler, så er det ingen tvil om at vi marginaliseres mot resten av den kreative verden. Vi trenger sikkert ikke legge oss ned for å dø, men det er på høy tid å sende en bekymringsmelding. Men til hvem, sa Strand Henriksen til Kampanje da.  

Les også: - På høy tid med en bekymringsmelding

Men nå har tilfeldigheter gjort at Norge likevel har fått et tredje jurymedlem i årets Cannes Lions. For det åpnet seg en ledig juryplass i radio-juryen og puslespillet med de store nettverkene har gjort at norske Fanny Vaager fra Saatchi & Saatchi i Norge kan booke billetten til Cannes. For det er nemlig et jurymedlem fra Saatchi-konsernet som plutselig måtte melde forfall til radiojuryen, og for ikke å lage krøll i juryplassene fordelt på de store reklamenettverkene, fikk Vaager juryplassen.

Fanny Vaager satt i fjor høst i juryen for «Film and Print and Print & Poster Craft» i Eurobest når dette gikk av stabelen i Antwerpen, og det var på denne bakgrunn at hun ble valgt ut, forteller Espen Strand Henriksen.

- Dette beviser viktigheten av å sende de gode og riktige jurymedlemmene, og at selve nominerings-prosessen er viktig, sier norsk Cannes Lions representant Espen Strand Henriksen til Kampanje.

Les også: De skal representere Norge

- Håper på påfyll
Til Kampanje sier Fanny Vaager at hun gleder seg stort over oppgaven.

- Jeg synes selvsagt at det er veldig gøy å få denne muligheten! Uka på Eurobest var spennende og ekstremt lærerik, så personlig håper jeg på å få det samme påfyllet denne gangen. Også er det kult å høre reklame som jeg aldri ville funnet ellers. I Cannes blir det enda flere corny bidrag fra fjerne land enn i Eurobest, så det gleder jeg meg til, sier hun til Kampanje.

Vaager forteller at noe av det morsomst med slik jurytjeneste, er det faglige fellesskapet og muligheten til å se eller høre masse reklame.

- Å sitte i samme rom som virkelig gode kreatører i dagevis og diskutere jobber er alltid veldig gøy. Og å se jobber du ellers ville oversett, og å få høre noen synspunkter som endrer synet ditt på jobben. Det er jo det som gjør det så moro å juryere.

- Har du forventninger til norske arbeider i radiokategorien?

- Det var frustrerende å sitte i Antwerpen og se at svært få norske jobber nådde opp, så jeg har som alle andre håp om at vi klarer å gjøre det bedre i Cannes, sier hun.