Det nye erstatningskravet kommer fordi departementet mener feil informasjon fra skolen har ført til at elever har fått støtte fra Lånekassen som de ikke hadde krav på.

- Vi ser svært alvorlig på dette. Bare elever som går på godkjente studietilbud, kan få støtte fra Lånekassen. Westerdals har aktivt medvirket til at elever som gikk på ikke-godkjente studietilbud, fikk utdanningsstøtte, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Forholdet gjelder forløperen til dagens Westerdal Høyskole, Westerdals School of Communications (WsoC), og ble først avdekket av Dagens Næringsliv.

- Staten har tapt penger, og det er disse pengene vi nå varsler at vi vil ha erstatning for, sier Isaksen.

Departementet har tidligere varslet krav om 35 millioner kroner fra skolen fordi de mener den har mottatt uberettiget statstilskudd. Dette forholdet er anmeldt til Økokrim.

Dagens Westerdals-rektor Tine Widerøe sier departementet tidligere har varslet at kravet ville komme, og sier hun er glad for at skolen nå får oversikt over de totale kravene slik at de kan rydde opp og se framover.

- Det er også veldig viktig at vi balanserer ansvaret vi har for å rydde opp i tidligere feil som er begått, opp mot ansvaret vi har for å ivareta våre nåværende og fremtidige studenter og driften av høyskolen i årene som kommer, sier Widerøe.

Hun ønsker på det nåværende tidspunkt ikke å si hvordan skolen vil stille seg til kravet.

- Vi må først se på den juridiske holdbarheten av det, sier hun.

DN har avslørt en rekke forhold ved Westerdals. Blant annet har elever som gikk på skolen mellom 2002 og 2012 betalt rundt 70 millioner kroner for mye i skolepenger.

Avisen har også skrevet at Anthon B. Nilsen-konsernet (ABN) skal ha overført 105 millioner kroner for å omgå reglene for utbytte fra statsstøttede skoler. Konsernet bestrider dette, men har betalt pengene tilbake for å «skape ro» etter oppslagene i DN.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget holder høring om saken og om Kunnskapsdepartementets kontroll med statsstøttede privatskoler 20. april. (©NTB)