En lang prosess hos Cannes Lions-sekretariatet har endt med at Norge i år kun skal få to jurymedlemmer i år under årets kreativitetsfestival. De to blir Egil Pay fra Try, som skal sitte i film-juryen og Heidi Holm fra Dinamo som skal sitte i PR-juryen.

I Norge er det kinoselskapet Capa som er Cannes Lions-representant, og Espen Strand Henriksen er bindeleddet mellom Cannes Lions og Capa. Han er skuffet over at det kun blir to norske navn på listen over jurymedlemmer.

- Vi må tilbake til 2004 for å finne et år hvor Norge kun hadde to jurymedlemmer i verdens viktigste festival for kreativitet og reklame. Men den gang var Cannes Lions ganske mye mindre. I 2004 utgjorde nordmenn 1,6 prosent av alle jurymedlemmene. I 2016 kommer vi til å ha en «markedsandel» på rundt 0,5 prosent, sier Strand Henriksen.

I fjor var det totalt 366 jurymedlemmer i Cannes Lions, og hvilke land disse kommer fra, henger sammen med hvor mange bidrag som sendes inn og hvor mange løver man vinner.  I 2004 vant Norge 1,01 prosent av alle løvene som ble delt ut, mens vi i fjor stakk av med 0,39 prosent av løvene. Så Strand Henriksen forstår at tallene henger sammen.  

- En ting er at Cannes Lions minst har doblet seg på alle områder siden 2004, men utfordringen oppstår når ikke Norge følger denne utviklingen og dermed utgjør en stadig mindre del av Cannes Lions. Selv om kvalitet og kreativitet ikke nødvendigvis handler om tall og markedsandeler, så er det ingen tvil om at vi marginaliseres mot resten av den kreative verden. Vi trenger sikkert ikke legge oss ned for å dø, men det er på høy tid å sende en bekymringsmelding. Men til hvem, spør Strand Henriksen bekymret.

- Vil kjempe for norske løver
Men de to jurymedlemmene som skal representere Norge gleder seg naturlig nok likevel til å ta turen til Rivieraen i juni.

- Det blir kjempespennende å sitte i filmjuryen i år. Film-kategorien har jo forandret seg masse på bare et par år, det viste fjorårets Grand Prix i Film med Geicos «Unskippable» YouTube-prerolls. Jeg gleder meg til å se alt fra klassiske amerikanske reklamefilmer til ikke fullt så klassiske filmer fra Asia. Det er litt synd vi mister et jurymedlem i år, men jeg lover å kjempe så godt jeg kan for norske løver, sier Egil Pay.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Heidi Holm fra Dinamo skal sitte i PR-juryen, mens Egil Pay fra Try skal sitte i Film-juryen. Foto: Dinamo (Holm) og Eivor Eriksen (Pay).

I fjor fra det Eva Sannum fra Geelmuyden Kiese som satt i PR-juryen, men i år er det altså Heidi Holm fra Dinamo.

- Jeg er både ydmyk og stolt over å få være med på å kåre verdens beste kommunikasjonsjobber. Prosessen har strukket seg over et halvt år, så jeg hadde for lengst gitt opp håpet om at jeg skulle bli en av de heldige utvalgte. Jeg kan faktisk ikke tenke meg noe mer inspirerende enn å sitte timesvis inne på et klamt juryrom i Cannes sammen med flinke fagnerder fra hele verden, sier hun i en kommentar.

Det er en egen komité som nominerer norske navn til Cannes Lions jurytjeneste.

- Vi som representanter må forholde oss til at Cannes Lions favner bredere, og etter Cannes Lions 2014 etablerte vi en egen Lions Komité i Norge med medlemmer som representerer annonsører, designere, mediebyrå, PR-byrå i tillegg til de tradisjonelle reklamebyråene, forteller Espen Strand Henriksen.

I denne komiteen sitter følgende åtte personer; Thomas Askim (SMFB), Maja Folgerø (POL), Finn Christian Knudsen (Try/Apt) og Jens Petter Aarhus (Anorak) som representerer reklamebyråene.  Eva Sannum (GK) representerer PR-byråene, Henrik Habberstad (Statoil) er annonsør-representant, Hanne Thomassen (IUM) er fra mediebyråene og Endre Berentzen (Anti) fra designbyråene.

- Hvert år får vi forespørsel om å plassere nordmenn i de respektive kategoriene Norge får tildelt en jury-plass i. Bakgrunnen for tildelingen skyldes hvor kvalifisert Norge er til å vurdere bidragene i de respektive kategoriene. Sender vi inn få bidrag i for eksempel radio og aldri vinner en radioløve, er vi som nasjon ikke kvalifisert til å ha et jurymedlem i den kategorien. Og motsatt, sender vi inn en del bidrag i Film, og vinner løver i den kategorien, er vi kvalifisert til å vurdere bidrag fra hele verden, sier Strand Henriksen.

Etter at komiteen har nominert tre navn til hver av juryplassene, velger Cannes Lions selv til slutt hvilken norsk bransjeperson som skal representere Norge.