Mediebyrået Carat går helt til topps blant de norske byråene i den internasjonale bransjerangeringen Recma. Det er første gang Carat troner alene på toppen. Rangeringen gjøres to ganger i året og ved forrige korsvei måtte Carat dele førsteplassen med Starcom.

Evalueringen er basert på 17 kriterier innenfor de fire områdene konkurranseevne, momentum, bredde i det totale rådgivningstilbudet og klientprofil. Den totale poengsummen tar også utgangspunkt i utviklingen over de siste tre årene.

Carat Norge får tildelt 18 poeng i den nyeste rangeringen, to poeng foran Starcom. Begge byråer har en profil basert på de fire sentrale områdene som karakteriseres som «high». Ingen andre byråer kan skilte med samme karakteristikk.

- Dette er en bekreftelse på vår fine utvikling, vårt brede rådgivningstilbud og ikke minst vår evne til å tiltrekke nye, spennende kunder. At vi i tillegg har en spennende kundeportefølje fra før gjør at det er veldig gøy å arbeide i Carat om dagen, sier Carat Norges administrerende direktør Pelle Stensson.

Les også: Schjærven skifter ut mediebyråsjef (krever innlogging)

Kniver også i «Byråprofil».
Carat og Starcom har også knivet om førsteplassen på Kampanjes årlige omdømmeundersøkelse «Byråprofil». I fjor måtte byråene dele førsteplassen både på Recmas rangering og på «Byråprofil». Når Carat nå går forbi Starcom på den nyeste Recma-rangeringen, kan det være et varsel til Starcom om at de må kjempe for å beholde førsteplassen i «Byråprofil».

Les mer: Her er årets Byråprofil-vinnere (krever innlogging)

Administrerende direktør i Starcom, Peder Mittet, sier til Kampanje at de har sluttet å abonnere å Recmas rapporter, men at han registrerer at de i likhet med Carat oppnår «high profile» som de enste norske byråene og med god margin til enste på listen.

- Vi synes det er gøy å knive med Carat om toppen i denne typen kåringer. Samtidig er vi faktisk to ganske ulike byråer, som også bekreftes av denne rapporten: Starcom har den høyeste andelen «non-traditional activity» av alle byråer og leverer alle fagområder integrert, mens Carat er langt mer tradisjonelle i sin virksomhet og må hente hjelp hos sine søsterbyråer på leveranser utenfor det tradisjonelle, sier Mittet til Kampanje.

Han tar ikke tungt på at Carat nå har gått forbi eget byrå.

- At Carat slår oss med to fattige poeng i sammendraget lever vi greit med, og det skyldes først og fremst at vi i fjor deltok i langt færre pitcher enn normalt, og dermed scorer lavere på «newbiz activity». Vi takket i fjor høflig nei til 8-10 store pitcher, og satset i steden alle newbiz timer på å vinne Telenor - som vi lyktes med. Samtidig har vi hatt fokus og en flott utvikling på eksisterende kunder, som tross alt er det aller viktigste. I sum ble 2015 enda et år med over 20 prosent vekst for Starcom.

Hentet inn Elkjøp og Santander
Carat har det siste året knyttet til seg flere store kunder, som Elkjøp, Ellos og Santander, og holdt på viktige egne kunder som Enova og Arla.

- Vi har bevisst bygd opp tydelige kunde- og strategiseksjoner som arbeider parallelt. Dette gir oss frihet og fleksibilitet til å levere merverdi til våre kunder gjennom et bredt spekter av strategiske tjenester – fra innsiktsrådgivning til marketing consulting, digital strategi og effektmålinger, sier Carats kundedirektør Stian Jansen.

Franskeide Recma er den eneste uavhengige organisasjonen som rangerer mediebyrå på verdensbasis. Selskapet samler inn og analyserer data fra mer enn 880 mediebyrå i 50 land. Deres første globale medierapport ble publisert i 1999.

Her er rekkefølgen i RECMA sin evaluering for 2016:
Plassering Byrå Poeng
1. Carat 18
2. Starcom 16
3. Vizeum 11
4. Mediacom 10
4. OMD 10
6. IUM 8
7. PHD 2
8. Maxus 0
8. Zenith 0
10. Mec - 3

På de neste plassene fulgte Mindshare, Red Media og BPN.