Tidligere i dag omtalte Kampanje bråket mellom interesseorganisasjonen Sveriges Annonsører og den svenske mediebyråforeningen. Den svenske annonsørforeningen reagerer kraftig på de nye tilleggsavtalene som gjøres mellom annonsørene og byråene, der sentrale prinsipper om transparens og uavhengighet «settes til side».

- De lurer kundene sine i en felle, sier Stefan Barholm ved Sverige Annonsörer till Dagens Media.

I den norske Mediebyråforeningen ønsker man ikke å kommentere det som nå skjer i Sverige. Foreningens leder Tonje Gjerstad sier man ikke har jobbet med å sette opp nye tilleggsavtaler som skal gjelde på det digitale markedet og er knyttet til teknologi som nyutviklede produkter, RTB eller programmatic.

- Det har ikke vært et tema i foreningen å utarbeid en slik tilleggsavtale; så når det gjelder disse spørsmålene blir det opp til hvert enkelt medlem å svare for seg, sier Gjerstad.

Heller ikke styreleder i Mediebyråforeningen, Espen Klepper, vil kommentere dette på vegne av foreningen.

- Dette har ikke vært tema i Mediebyråforeningen. Det må derfor eventuelt være opp til enkeltmedlemmene å uttale seg om dette, sier Klepper.

I saken på Dagens Media nevnes store og velkjente mediebyrånettverk som Group M, Aegis og Vivaki som eksempler på aktører som har innført den ny praksisen og de nye avtalene. Dette er aktører som også er til stede på det norske markedet og flere av dem er også medlemmer av Mediebyråforeningen.

Medlemmene i Mediabyråforeningen er byråer fra blant annet nettverk som Aegis, Group M, Omnicom og Interpublic. Her finner en kjente byråer som Carat, Mediacom, OMD og IUM.

Administrerende direktør i den norske annonsørforeningen ANFO, Jan Morten Drange, sier han har fått med saken i Sverige, men legger til at diskusjonene mellom mediebyråer og annonsører i Sverige ofte har vært litt spissere i kantene enn i Norge.

- Jeg er selvsagt kjent med saken de løfter. Den synes vi er veldig aktuell. Dette handler også om en del utilsiktede konsekvenser av ny teknologi, nye måter å kjøpe annonser på gjennom programmatic og ikke minst eierskap til data, sa Drange til Kampanje tidligere i dag.

Les også:  - Bulkkjøp er uakseptabelt