Du skal tro på selvskryt. Som oftest er det svært så oppriktig. I den tabloide versjonen av vurderingen av det digitale markedet hevder Grønbech i Dagens Næringsliv at norske annonsører har sovet i timen, og følger gamle planer.

Sannheten er at norske annonsører har vært, og fortsatt er både framtidsrettede og innovative i sine markedsføringsvalg, godt hjulpet av mediebyråer og dyktige medier.

I statistikken har søkeannonsering en nedgang på 6,6 prosent mot fjoråret samtidig som Google selv fjernet sine annonser på høyre side i søkeresultatene. Det siste er et skritt mot flere mobile søk, og her er også gigantens store søkeproblem. Omtrent halvparten av oss søker aldri på mobilen per dag. Ting utvikles, forandres og tilpasses.

Facebook på sin side blir stadig mindre populært blant de yngre, og har fått større problemer med falske profiler (CNN har meldt rundt 83 millioner) og virus. Vokseproblemene er der, noe som også kom fram tidligere denne måneden da det ble meldt at deling var ned 21 prosent på tjenesten.

Betyr det at gigantene ikke er store? Selvfølgelig ikke. Facebook og Google er fortsatt kjemper, og de to største digitale tjenestene i Norge. Utfordringen, som begge gigantene kjenner så godt på, er at uten innhold er de to steindøde. Google har initiert sitt Digital News Initiative, som både Dagbladet og Nettavisen er med på. Facebook tillater innholdsmarkedsføring fra mediene på Facebook-sider. Det tilpasses og tilbys.

Den digitale kaken øker, og selv om konkurransen er vridd hvor de amerikanske aktørene kjører med egne skattespilleregler, så er det kake til alle.

Grønbech har for øvrig helt rett i at den nye programmatiske verdenen gjør det mulig for små annonsører som har mistet sine største muligheter for annonsering i den døde papiravishesten å fortsatt nå sine målgrupper. Der er Googles innkjøpte teknologi fra Doubleclick for eksempel langt framme, og Facebooks segmenteringsmuligheter vil for mange virke som en lekekasse det er vanskelig å ikke leke med.

Der det bommes er premisset. Istedenfor å plassere ballen i krysset så bommes det på åpent mål.

De norske annonsørene og mediebyråene er flinke til å plassere penger, og gjør som man skal – de følger vinden og snur seg fort etter den. Derfor er Norge ledende i annonsering hos sosialt viktige personer, på innholdsmarkedsføring og svært ofte i offensive, kreative løsninger for de store merkevarene. Teknologien som tilbys av gigantene brukes av norske medier for å tilpasse seg hverdagen og framtiden.

Den digitale kaken øker, og selv om konkurransen er vridd hvor de amerikanske aktørene kjører med egne skattespilleregler så er det kake til alle. Det som er jobben for norske medier, og norske annonsetilbydere generelt, er å bruke riktig teknologi og være kreative nok i tilbudene samtidig som vi fortsetter å skape innhold som folk vil ha. Skape gode flater i riktig kontekst som sikrer at annonsører møter lesere i riktig modus.

Så får vi heller spille ball sammen med noen giganter, for selv ikke Messi er et helt lag alene.