Toppsjef og gründer Sir Martin Sorrell i verdens største byrånettverk, WPP, fikk i går en bonus på 62 millioner pund. Det tilsvarer 750 millioner kroner. 

Bonusen kommer på toppen av hans årslønn på 1,15 millioner pund (13,9 millioner kroner). Regner man med alle ytelser, får WPP-sjefen utbetalt 65 millioner pund (786 millioner kroner). Sorrell slår dermed sin gamle rekord fra 2004 da han fikk utbetalt 53 millioner pund. Totalt har Sorrell fått utbetalt 150 millioner pund fra WPP siden 2010, altså 1,8 milliarder kroner.

Den 71 år gamle Sorrell har lenge vært en av Storbritannias best betalte sjefer. Årets rause bonus gjør ham til den nest best betalte i Storbritannia gjennom historien, skriver Daily Mail. Bart Becht, daværende administrerende direktør i Reckitt Benckiser, fikk 90 millioner pund på konto i 2009. 

Les også: WPP vokser mindre

Tidligere punget WPP ut for Sorrells kones reisekostnader også, men for tiden blar Sorrell selv opp for fruen når hun er på reisefot. I 2014 utgjorde hennes reisekostnader totalt 274.000 pund. Det tilsvarer 3,3 millioner kroner.

Utbetalingen av bonusen på 750 millioner kroner er en del av et omstridt bonusprogram for direktørene i WPP.  Bonusenes størrelser er basert på WPP-resultatene de siste fem årene. Markedsverdien på WPP har i samme periode steget med over 100 prosent, fra 9,9 milliarder pund til 20,2 milliarder pund.

Tross kraftig verdistigning, er de enorme bonusene kontroversielle i Storbritannia og ikke minst blant WPP-aksjonærene. 60 prosent av aksjeeierne i WPP stemte mot bonusprogrammet på generalforsamlingen i 2012. Bonusprogrammet vil som følge av aksjonæropprøret fases ut neste år og blir da erstattet av et nytt program som innebærer at bonusene blir en god del mindre. Da skal ikke bonusene til Sorrell overstige 20 millioner pund.

WPP er verdens største byrånettverk. Selskapet, som ble startet av Sir Martin Sorrell i 1985, har kunder som Coca-Cola og Ford i porteføljen. I Norge eier WPP PR-byråene Burson-Marsteller og Gambit H+K, mediebyråene Mediacom, Maxus, Mindshare og Mec, samt analysebyrået TNS Gallup. De har for tiden ingen norske reklamebyråer i stallen, etter at Bates ble lagt ned i 2014.

Les også: Sorrell: - Skandinavia er et vanskelig marked

Les også: WPP vil bli større i Norge