Reklamebyrået SMFB er klar med tallene for fjoråret og er dermed først ut av de store toneangivende reklamebyråene til å slippe sine regnskapstall for 2015. Overskuddet før skatt endte på 14 millioner kroner og det var mer enn dobling enn hva tilsvarende overskudd var i 2014. Den gang endte overskuddet på drøye seks millioner kroner.

Dagens Næringsliv var de første til omtale resultatet til SMFB onsdag kveld, men til Kampanje sier byråleder Christian Steen at de gode resultatene skyldes «en gjeng særdeles hardt arbeidende medarbeidere med et tydelig kreativt fokus» og «en samling særdeles kompetente kunder som ønsker moderne kommunikasjon».

- Veldig gøy å levere på øverste hylle økonomisk. Det føles også rettferdig at hardt arbeid over lang tid skal gi resultater, sier Christian Steen til Kampanje onsdag kveld.

Også byråinntekten øker kraftig og har på to år vokst med 123 prosent fra 35,7 millioner kroner i 2013 il fjorårets snaue 80 millioner kroner.

Det betyr at SMFB kommer til å klatre høyt på listen over de største reklamebyråene i år og vil plassere i nest øverste sjiktet om en legger byråinntekt til grunn. Kun Try og Schjærven vil høyst sannsynlig være større. En driftsmargin på 21 prosent må også sies å være respektabelt i en bransje som i snitt hadde en driftsmargin på ti prosent i 2014.

Jobber internasjonalt
SMFB jobber med store kunder som Freia, IKEA og Tine, men har også fått stadig flere internasjonale oppdrag med Geox og Diadora som Kampanje tidligere har omtalt.

Les også: - En drømmeoppgave

Men den største fjæren i hatten i 2015 var nok seieren i den internasjonale pitsjen til det internasjonale konsernet Alimentation Couche-Tard og merkevareomlegging fra Statoil til Cirkle K.

Les også: SMFB får full tank av «nye» Statoil

- Er Cirkle K den største bidragsyteren til veksten?

- De er en av de største. men det er summen av kundene vårene som bidrar til lønnsomheten og selv uten den kunden er vi et solid og lønnsomt byrå, sier Steen.

Null gull i Gullblyanten
Dermed kan SMFB legge skuffelsen i årets Gullblyanten bak seg. Som Kampanje skrev denne helgen ble årets reklamekonkurranse Gullblyanten en nedtur for byrået som for to år siden ble det mestvinnende byrået. 

- Hvor skuffet var dere etter uttellingen i årets Gullblyanten?

- Vi får vel som fortjent, og forventer ikke å få i pose og sekk. Heldigvis vet hele byrået hva som kreves av oss for lykkes neste år, så derfor er allerede listen hevet betydelig for og planen for lengst igangsatt, sier han.

Lyspunktet på årets Gullblyanten var at en av de fem opprinnelige grunnleggerne av SMFB, Stig Bjølbakk, fikk hedersprisen og til Kampanje kunne Bjølbakk endelig bekrefte ryktet om at reklamebyrået ble startet med det som mål å dra til Las Vegas å satse alt på rødt på ruletten.

- Blir det nå å satse overskuddet på rødt i Las Vegas?

- Ha, ha. Men vi har ikke hatt styremøte enda, og merkeligere beslutninger har jo blitt tatt før der. Vi får se., noe smart skal vi i hvert fall bruke det på, sier Steen.

Ny vekstmotor
Noe av det SMFB og Christan Steen har brukt penger på de siste årene er nysatsingen SMFB Engine som nå virkelig begynner å bidra positivt på resultatet. Det nye selskapet etter bare to år, allerede teller 30 mennesker, kan slå i bordet med en omsetning 25,7 millioner kroner og nesten fire millioner i overskudd på driften.

- Det er ingen hemmelighet i vår bransje handler alt om mennesker. Det var et lykketreff at Engine ble startet med et fantastisk team bestående av Kim Herlung og Kristjan Mar Hauksson. Sammen har vi etter beste evne forsøkt å gjøre det vi mener er riktig for våre kunder og våre ideer, og dermed skapt reell verdi i en ny mediehverdag.

Engine er et eksempel på hvordan reklamebyråene nå begynner å spise seg inn på mediebyråene jaktmarkeder ved å ta større eierskap også til distribusjonen av de kreative ideene. I det ligger også mer kjøp av digitale medier i nye kanaler som Facebook, Google og YouTube.

- Kreativitet og digital distribusjon kan ikke lenger sees på som to ulike prosesser eller leveranser, de funger best i en symbiose. De må fungere sammen, for at begge deler skal fungere optimalt, sier han.

- Har Engine satt fyr på hele SMFB?

- Jeg vil ikke si satt fyr på, men Engine tilfører oss noen nye dimensjoner som gjør oss i stand til å utføre nye oppgaver, men lokomotivet i alt det vi gjør er kreativiteten og den idéutviklingen som skjer i SMFB, sier han.

- Vil veksten fortsette for SMFB i 2016?

- Vi forventer fortsatt vekst i inneværende, men forhåpentligvis ikke i samme tempo. Vi har mer kapasitet, og ingenting trigger oss mer enn å få jobbe med spennende kommunikasjonsoppgaver, men vi har ikke noen konkret vekstmål, sier Steen.

Her ser du alle tallene til SMFB på konsernnivå*. Alle tall i millioner kroner.

SMFB 2015 2014 Endring i prosent
Omsetning 140,7 101,1 + 39,2
Driftsresultat 16,7 7,7 + 116
Res. før skatt 14,0 6,1 + 128

* Tallene inkluderer resultatene i både reklamebyrået SMFB, SMFB Engine og SMFB Factory.