Det fortsetter å blåse friskt rundt det børsnoterte katalog- og søkeselskapet Eniro. Siden 2014 har det nærmest haglet med dårlige nyheter, og nå er det klart at fem styremedlemmer hopper av og takker nei til gjenvalg på generalforsamlingen i vår. Det skriver den svenske avisen Dagens Industri.

De fem er styreleder Lars-Johan Jarnheimer, som har vært det hard pressede selskapets ansikt utad de siste årene, den norske Starcom-toppen Leif Aa. Fredstedt, United Screens-sjef Stina Honkamaa Bergfors, Cecilia Lager og Anna Settman, tidligere administrerende direktør i Schibsted-eide Aftonbladet og nåværende partner i riskkapitalselskapet The Springfield Project. 

- Et uvanlig arbeidskrevende år
Fredsted bekrefter overfor Kampanje at han trekker seg. Den nordiske Starcom-sjefen avviser at det ligger noe dramatikk bak han beslutning om å tre ut av styret.

- Dette har vært et uvanlig arbeidskrevende år. Årsaken til at jeg ikke tar gjenvalg er så enkel som at jeg vil prioritere andre arbeidsoppgaver,  andre styreverv og jobben i  Starcom. Det er til det beste for Eniro og til det beste for meg, sier Fredsted til Kampanje.

Det var avtroppende styreleder i Eniro, Lars-Johan Jarnheimer, som fikk Fredsted til å innta Eniro-styret.

- Jarnheimer var konsernsjef i Tele2, og vi ble kjent med hverandre da Tele2 var Starcom-kunde. Det var han som brakte meg inn i styret for to år siden.

- Kan du si noe hva du tror om Eniros framtid?

- Nei, Eniro er et børsnotert selskap, så det kan jeg ikke kommentere.

Les også: Fredsted på mediebyrå-toppen

Les også: Tar over som nordisk sjef

Og på børsen er det lenge siden festen tok slutt for selskapet. Eniro-aksjen har falt med 97,5 prosent siden toppen i begynnelsen av 2014, som ble et annus horribilis for Eniro. Høsten 2014 fikk Johan Lindgren sparken og ble politianmeldt for bokføringsjuks. I 2015 ble partene enige om et forlik som innebar at Lindgren avsto fra alle krav om lønn i oppsigelsestiden og sluttpakke, mens Eniro droppet erstatningskrav. Avtroppende styreleder Lars-Johan Jarnheimer sier til Dagens Industri at striden mellom Eniro og Lindgren tok mye tid og krefter.

Les også: Turbulens i Eniro

Inntektene falt med 591 millioner
Også Eniro Norge har vært sterkt preget av den økonomiske nedturen de siste årene. Etter flere år med turbulens, sliter bedriften fortsatt med å komme seg på de digitale beina. Selskapet avviklet papirkatalogen Gule Sider i 2012 og mye har handlet om å skape digitale inntektsstrømmer. I løpet av fem år har omsetningen til Eniro Norge falt med 591 millioner kroner, fra 1,352 milliarder i 2009 til 761 millioner kroner i 2014. Det tilsvarer en nedgang på hele 44 prosent. Tall for 2015 er ennå ikke blitt offentliggjort.

I juni i fjor skrev Kampanje at  Eniro hadde kuttet den norske bemanningen med 44 prosent på to år. Samtidig ble det klart at de svenske, norske og danske salgsavdelingene slås sammen for å spare 65 millioner svenske kroner. Eniro strøk stillingen Norge-sjef fra organisasjonskartet og dermed sluttet også Country Manager Thomas Bjerkeli i selskapet.

Les mer: Eniro Norge kuttet 50 ansatte - inntektene faller

Det har betydelig gjennomtrekk på toppen i selskapet. Pierre Mårtensson ledet Eniro Norge fra august 2013 til januar 2015.  I februar 2013 måtte selskapets forrige norske toppsjef, Morten Algøy, gå på dagen som følge av misnøye med de økonomiske resultatene. Algøy hadde vært 20 år i selskapet. Våren 2015 mistet også Eniro Norge sin digitaldirektør da Rune Paulseth forlot selskapet og ble norgessjef i Facebook.

Les mer: Han blir den første Facebook-sjefen i Norge

Les mer: Eniro kvitter seg med norgessjef