I disse dager kjøres paller med sladdet ost inn i norske butikker. Det skjer etter at Tine fikk medhold medhold i deres begjæring om midlertidig forføyning i Follo tingrett for å stanse Synnøve Findens bruk av begrepet «jarlsbergost-type» om den nye Kongsgård-osten. Synnøve Finden har svart med å klistre lapper på emballasjen som forteller kundene at osten er sensurert.

- Vi har brukt en beskrivelse av en ostetype som vi mener er vanlig fremgangsmåte i bransjen. Denne ostetypen eksisterte på 1850-tallet, lenge før Tine eksisterte. Tine har hatt monopol på å lage ost og under dette monopolet prøvde de å gjøre ostetypen til sin egen, hevder Magnus Tollefsen, kategoridirektør for ost i Synnøve Finden.

Les mer: Synnøve Finden med «sensurerte» oster

Han forteller at de har satt i gang en kjempedugnad på fabrikken i Alvdal der idrettslag og frivillige i og rundt selskapet har jobbet hardt for å sladde alle emballasjene.

- Vi var veldig opptatt av at vi ikke måtte kaste mat, men vi har satt i gang en dugnad for å sladde osten og tar det derfra.

Tollefsen avviser at de hadde bestilt disse klistremerkene før kjennelsen i Follo tingrett, slik det ble hevdet i Aftenposten, men bekrefter at de hadde en backup-plan.

- Det gjorde vi da vi fikk dommen. Vi kjenner Tine og hadde en backup-plan på emballasjen. Det handler om å ha ansvarlig drift. Vi kunne ikke leve med ikke å ha produktet ute hos kundene i startfasen dersom Tine skulle agere mot lanseringen vår, som de har gjort tidligere – for eksempel under smørkrisen.

Synnøve Finden har et reklamesamarbeid med Kitchen, men foreløpig står de ikke klare med reklamefilm eller reklamekampanje for Kongsgård-osten, selv om tv-kampanjen er booket ifølge Tollefsen.

- Vi har lagt opp til en normal lanseringskampanje, men vi har ikke hatt tid til å tenke på om det er noen endringer vi må gjennomføre og hvilke konsekvenser dette får for kampanjen, sier han.

- For å være ærlig har vi ikke hatt tid til å tenke på reklame i etterkant av at saken har dukket opp.

Etter at konflikten med Tine oppstod har Synnøve Finden hyret inn et PR-hjelp for å bistå med kommunikasjonen.

- Vi har ingen informasjonsavdeling. Da denne saken brått ble så omfattende, har vi fått bistand fra noen ulike rådgivere i prosessen.

- Hvem har dere hentet inn?

- Det vil vi ikke kommentere.

Tollefsen avviser samtidig at det hele er snakk om et PR-stunt.

- Vi synes det faller på sin egen urimelighet. Tine har prøvd å stoppe vår lansering. Vi kunne ikke forutse at det ville bli så mye oppmerksomhet.