Det står tre store aktører i ringen når storbankene møtes til kamp om mobilbetaling, men hittil er det DNB med Vipps og Danske Bank med Mobile Pay som har stått for de hardeste slagene. Nå kommer Sparebank 1 for alvor inn på banen, fire måneder etter at de kjøpte den norske delen av mCash. 

Appen i seg selv har relativt lang fartstid bak seg i markedet for mobilbetaling og var kuriøst nok finalist i DNBs egen innovasjonspris i 2012. Da DNB senere lanserte sin egen konkurrent Vipps, skjedde ikke det uten kritikk.

Les mer: - Vipps og DNB skremmer vettet av meg

MCash har så langt hatt 250.000 nedlastinger, mens DNB til sammenligning har hanket inn rundt halvannen millioner Vipps-kunder siden den storstilte lanseringskampanjen i fjor sommer. Mobile Pay har på sin side hanket inn kunder som Reitangruppen og Ruter for å få fotfeste i markedet. 

Marketingdirektør Tora Mellbye i Sparebank 1 mener mCash står unikt posisjonert til å ta opp kampen.

- MCash er basert på norsk teknologi og innovasjon og var den første mobilbetalingsappen i Norge. Vipps fungerer i dag bare til vennebetaling, mens mCASH sin løsning omfatter netthandel, kjøp i butikk, kantine, kiosk og selvsagt også vennebetaling – altså en komplett digital lommebok. Det er også dette vi har valgt å fokusere på i posisjoneringen, sier hun til Kampanje.

- Vi har videre valgt spesielt å rette oss inn mot lag og foreningsmarkedet, der mange aktører har en utfordring med kontanthåndtering – her løser vi et reelt problem både for foreningene, men også for den som skulle ha lyst på en kakebit, men ikke ha kontanter. 

Med seg har de reklamebyrået Kitchen som har utarbeidet konseptet «Den digitale lommeboken» som blant annet består av fire filmer sentrert rundt hvert sitt familiemedlem og skal vise frem alle de ulike måtene man kan bruke mCash.

Se den første filmen her:


- Er det plass til tre aktører i dette markedet, eller vil noen skvises ut?

- Det er vanskelig å spå om fremtiden, særlig når det gjelder teknologi. Det er ikke utenkelig at folk vil bruke ulike betalingsapper i ulike scenarier, akkurat som de fleste bruker ulike betalingskort til ulike formål, eller at man brukere flere typer meldingstjenester. I lengden tror jeg det er de appene som løser flest problemer for brukeren - enten brukeren er et utsalgssted eller en sluttkunde, som vil overleve, sier Mellbye.

Da Sparebank 1 kjøpte mCash i fjor høst, varslet kommunikasjonsdirektør Christian Brosstad en full omprofilering og nytt navn. Når mCash-navnet likevel består, forklarer Mellbye det slik:

- Da vi kjøpte mCash, overtok vi en allerede etablert merkevare. Det ligger en betydelig verdi i et merke som allerede er kjent, og som også var tatt i bruk av en mengde brukersteder. At merket også var assosiert med innovasjon og norsk gründervirksomhet bidro også til at vi har valgt å beholde mCash-navnet, sier hun.

Les mer: Vil vrake mCash-navnet

Nå bekrefter marketingdirektøren at store deler av markedsbudsjettet for første halvår går til å løfte appen. 

- Det jobbes også i alle bankene. Vi er en av Norges største breddesponsorer og har gode kontaktflater i norske lag og foreninger. Der kommer vi til å satse mye, sier Mellbye.

Se den andre filmen i kampanjen her:


At kampen om mobilbetaling tar uante vendinger så vi sist da DNB og Danske Bank endte opp i en bollekrig på Facebook.

Les mer: DNB og Danske Bank i bollekrig på Facebook