De samlede reklameinvesteringene i Norge fortsetter å synke, i alle fall om man legger den mest komplette reklamestatistikken til grunn. For IRM, som finteller norske reklamekroner, har nå fasiten for fjoråret klar. Den viser at det ble omsatt reklame for totalt 18,7 milliarder kroner i fjor. Det tilsvarer en nedgang på 400 millioner eller 2,2 prosent sammenlignet med året før.

I 2014 falt reklameinvesteringene med 3,6 prosent. Det betyr at over én milliard kroner er forsvunnet ut av markedet i løpet av to år. I 2013 ble det omsatt reklame for 19,8 milliarder kroner i Norge. I fjor var omsetningen på 18,7 milliarder. 

- Mye penger forsvinner
- Det har vært to tunge år for mange. Nedgangen i 2015 var mindre enn i 2014, da markedet gikk ned med 3,6 prosent, men likevel er det mye penger som forsvinner, sier Madeleine Thor, daglig leder i IRM, til Kampanje.

Verst har det vært for trykte medier. I løpet av to år har til sammen 1,6 milliarder kroner i reklameomsetning forsvunnet fra papiravisene. Samtidig har reklameinntektene i magasin- og fagpressen falt med 220 millioner kroner.

- I samme periode har de digitale reklameinntektene i markedet vokst med 920 millioner kroner, som altså ikke er nok til å demme opp for fallet i trykte medier. sier Thor.

- Vi ser ingen vekst i 2016
Om én uke skal hun og IRM presentere en helt ny prognose for 2016.

 - Vi ser ingen vekst i 2016, men vi tror reklamemarkedet vil begynne å stabilisere seg. Det er grunn til å tro at nedgangen i avis- og magasinmarkedet vil minke, hvilket har vært en trend i Storbritannia, USA og Danmark. Denne utviklingen har vi ikke registrert i Sverige eller Norge ennå, men vi tror den kommer. Reklamefallet i trykte medier ventes å bremse opp noe framover, sier Thor.

I 2015 hadde avisene en nedgang i annonseinntektene på 16 prosent, et fall på nivå med året før. Avisenes annonseomsetning var på 3,6 milliarder kroner i fjor.

- Det pågår en tøff omstilling i avisene og den vil fortsette for fullt, konstaterer Thor.

Rekordår for tv
For de kommersielle tv-kanalene ble 2015 et rekordår.

- Det gikk bra for tv-kanalene i fjor med all time high. Veksten var på 1,4 prosent og endte på 3,9 milliarder kroner. Det var en forbedring i forhold til foregående år da tv hadde en marginal nedgang, forteller Thor.

Investeringene i digital reklame i 2015 (sosiale medier blir ikke målt) steg med åtte prosent sammenlignet med året før, og omsatte totalt for 6,5 milliarder kroner. Størst økning hadde merkevare på mobil, søk og web-tv.

Kampanje har tidligere skrevet at Google og Facebook ventes å omsette for 3,8 milliarder kroner i Norge i år.

Les også: Så mange reklamekroner tar Facebook og Google i Norge (krever innlogging)

Les også: Største annonsefall for riksavisene siden 2006