23. oktober 2000 lanserte Google AdWords som små annonser i høyremargen når du gjorde et søk. I helgen har annonsene her forsvunnet. Det er smart av Google og en god nyhet for brukerne. Men det betyr trøblel for annonsører som ikke følger med i timen.

I de siste 15 årene har vi fått flere og flere annonser i margen hos Google. Etterhvert ble det også to annonser på toppen av søkeresultatet, deretter tre, de siste månedene har de testet med fire annonser på toppen. Etter at annonsene i margen forsvant viser Google nå på svært mange søk fire annonser i toppen.

Hva gjør Google i praksis?

 • Fjerner annonsene i margen: Det er altså gjort allerede etter at kunngjøringen for de fleste kom som lyn fra klar himmel fredag. Det viser fleksibiliteten i Googles annonsesystem. Alle annonsene ligger klare, laget av annonsøren, mens Google suverent bestemmer plasseringen.
 • Oftere fire annonser på toppen: I dag finner vi fire annonser på toppen på langt flere søk enn for to dager siden. Det betyr ikke at du er garantert en topp fire plassering bare du byr nok for annonseplassen. Du må fremdeles ha relevante annonser som får tilstrekkelig med klikk.
 • Produktoppføringsannonser beholdes. I margen kan du fremdeles se produktoppføringsannonser.Disse annonsene blir stadig viktigere for nettbutikker som kan feede inn tusenvis av produkter her.

Produktoppføringsannonsene får fremdeles lov å boltre seg i høyremargen. Disse blir nå antagelig viktigere på desktop.

 • Kunnskapspanelet beholdes. På svært presise søk, f.eks. søk etter et enkelt hotell, en kjent person eller en bedrift dukker et kunnskapspanel opp i margen. Dette beholdes. Vi kan kanskje anta at det nå vil vises ennå oftere, og det vil bli viktigere etter hvert som mer rikt innhold blir tilgjengelig her.

Hvorfor er dette smart av Google?

Med færre annonseplasser tilgjengelig vil annonsørene bli tvunget til å lage bedre og mer relevante annonser for å kjempe om plassene som finnes. På Google er annonsene en viktig del av innholdet. Bedre annonser gir bedre produkt.

Når det blir færre annonseplasser kan vi også anta at flere bedrifter vil legge økt vekt på søkemotoroptimalisering for å kjempe om de ubetalte plassene.

Det vil også gjøre Google til et bedre produkt. Søkemotoroptimalisering handler i mindre og mindre grad om “tekniske triks”, mer om godt innhold som er presentert slik at Google lett kan vise vei til det. Google og vi brukere liker nettsteder som er opptatt av å gi oss godt og relevant innhold.

Annonsene vi har sett i margen har sjelden i stor grad beriket Google som søketjeneste. Kunnskapspanelet og produktoppføringsannonsene oppleves av mange som langt nyttigere. Men innholdet her kommer jo ikke av seg selv. Det er å håpe at flere nå vil være opptatt av et godt kunnskapspanel knyttet til egen bedrift og at nettbutikkene virkelig skjønner verdien av produktoppføringsannonser.

Google har lenge sagt Think Mobile First. På mobil finner vi jo ingen marg. Jeg tror på å gjøre brukeropplevelsen likere på nett og mobil og å tvinge annonsørene til å utvikle nettsider som fungerer bedre på mobil (her har mange fremdeles mye å gjøre). Nå fjerner Google annonsene i margen som har vært en trafikkilde for nettsider med dårlige mobilsider. Vi opplever nå at Google dytter litt på oss markedsfører for å sikre at vi også tenker mobil først.

Hva bør annonsørene gjøre?

1. Velg hvem som skal få se hvilke annonser når

Den enkle løsningen er jo å tenke at nå må jeg by mer for annonseplassen for å sikre meg at annonsen min fremdeles blir vist. Vi tror at klikkprisene kan komme til å øke. Men det betyr jo ikke nødvendigvis at du skal by mer! Mye Google-annonsering er allerede ulønnsom fordi annonsører byr for mye for annonseplassen, enda flere betaler for mye for plassen fordi de ikke har gode annonser. Helgens endring fra Google betyr at annonsørene må bli flinkere til å analysere Google-kampanjene sine og velge.
Når skal annonsen vises? Er annonsene like effektive på mandager som på søndager? Hvilke klokkeslett fungerer best? Bør vi koble annonsene til TV-kampanjen for å være mer aggressive på annonseplassen i minuttene etter at TV-reklamen er vist (og ja, det er mulig å laste visningsplanen for TV-annonsene opp til Google)?
 • Hvor skal annonsen vises? Bør vi gjøre en test-kampanje i Fredrikstad før vi ruller ut i resten av landet? Hvilke geografier skal vi være tilstede i? Skal vi ha handel i fysiske butikker? Bør vi da legge inn adressedata på hver enkelt butikk og by mer jo nærmere brukeren er butikken (spesielt på mobil fungerer dette ypperlig)?
 • Til hvem skal annonsen vises. Her svikter mange i dag. De viser samme annonser til eksisterende kunder, tidligere kunder og potensielle kunder. Å skreddersy Google-annonsene ved hjelp av kundedata og remarketing blir nå ennå viktigere.
Googles endring har gjort det ennå viktigere at vi er flinke til å styre hvem som skal få se hvilke annonser når. Google har gjort et imponerende produktutviklingsarbeid de siste årene som gjør det mulig for oss å lage svært avanserte kampanjer. Det triste er at for få tar mulighetene i bruk.

2. Lag bedre annonser

En gang i tiden var Google-annonser tre linjer med tekst. I margen har det i hovedsak vært tre linjer med tekst som har vært vist. Men når annonsene løftes opp på toppen av søkeresultatet åpner det seg langt flere muligheter. Du kan legge til flere direktelenker, lage nettellingsfunksjoner (xx timer til salgsstart), koble på kart, telefonnummer, åpningstider etc. Koster det noe? Nei! Du betaler kun pr klikk og med bedre og “fristende” annonser blir gjerne klikkprisen lavere. Bedre annonser blir verktøyet annonsørene nå må bruke for å få trafikken fra Google til en akseptabel pris.

3. Tenk på kunnskapspanelet og gode brukeropplevelser

Margen vil fremdeles brukes til kunnskapspanelet. På et presist søk etter din bedrift vil den dukke opp her. Her må du sørge for at basisinformasjonen er rett: Telefonnummer, kart, åpningstider.
Så vil gjerne Google ha anmeldelser fra oss brukere. Vurderingen vi gjør med 1 til 5 stjerner blir stadig mer synlige. Jakt på gode brukeranmeldelser. Først og fremst skal du levere veldig gode tjenester, men det kan være lov å lede kundene rett vei for å gi en anmeldelse også? Kanskje kan en eiendomsmegler oppfordre til det etter et vellykket salg?

4. Tenk på Facebook - også for søk

Vi skal bruke passe mye ressurser på å hente lønnsom trafikk fra Google. Men det er jo ikke den eneste kilden vi har til trafikk og oppmerksomhet på nett. Ikke den eneste søketjenesten heller. Overraskende for mange er det at Facebook nå har passert 100 millioner søk hver måned i Norge, mer enn en milliard i året. Tidligere var disse søkene stort sette etter venner. Nå er de oftere og oftere etter tannleger og advokater, åpningstider, kart og telefonnummer og ikke minst hva vennene våre synes om varer og tjenester.

Som tradisjonell søkemotor har jo Google nå totalt dominerende posisjon. Men det er ikke det eneste stedet vi leter etter varer og tjenester. De tradisjonelle katalogtjenestene som Gule Sider har hatt en sterk posisjon, men svekkes. Opp vokser en rekke tjenester andre. Tripadvisor og Finn er lett å tenke på. Facebook vil bli dramatisk mye viktigere, ikke minst for lokal markedsføring. For å lykkes her trenger man da mer enn en overordnet side. Du finner hver eneste McDonalds-restaurant og hver eneste kaffebar fra Starbucks på Facebook for å gjøre de tilgjengelig ved lokale søk. Hver frisørsalong i frisørsalong-kjeden må finnes her, hver eneste bilforhandler og hvert eiendomsmeglerkontor.

Når du hører søk-markedsføring skal du kanskje tenke “Å ja, det er Google og Facebook”.

Oppsummert:

 • Husk at verden er mobil
 • Det blir viktigere å måle lønnsomheten av Google-annonsene
 • Viktig målretting og god utforming blir viktigere
 • Tenk innholdsmarkedsføring og søkemotoroptimalisering samlet og vurder ressursbruken her opp mot annonsering.
 • Facebook vokser kraftig - også innen søk


Også skal vi smile litt av at Google igjen har tatt et grep som gjør de til enda mer brukervennlig tjeneste.