Tidlig i januar kunne Kampanje melde at Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) lanserte en ny kampanje som demonstrerer hvor farlig kosedyr kan være dersom de ikke vaskes ofte nok.

For å få frem dette budskapet ble det skapt kosedyr som skulle forestille Kim Jong-il, Muammar al-Gaddafi og Adolf Hitler. 

Kampanjen er laget av reklamebyrået Kitchen, og fikk oppmerksomhet i flere norske medier etter at den ble omtalt i Kampanje. 

Les mer herHitler-bamse skal skremme barnefamilier

Det siste døgnet har bildene av bamsene spredt seg til aviser over hele verden. The Mirror, Daily Mail og Newsweek er blant de som har omtalt kampanjen. Førstenevnte omtaler bildene av bamsene som bisarre.

- Dette er gøy! Vi er veldig stolte over både kampanjen og LHL Astma og allergi. Når kampanjen etter bare fire dager ble omtalt på Nytt på nytt på NRK trodde vi det ikke kunne bli bedre, men nå har altså det viktige budskapet om at bamser kan være farlige støvsamlere spredd seg til alle verdenshjørner, sier Haakon Dahl i Kitchen i en pressemelding.

Kampanjen har blitt kritisert av blant annet BI-professor Peggy Brønn, som mener Kitchen og LHL synker lavt når de demoniserer kosebamsen.

Les mer her: Å demonisere kosebamsen er å synke lavt

Dahl forklarer bamsevalget slik:

- Vi har bevisst valgt å bruke noen av nyere histories verste despoter som eksempler. Vi kunne brukt mindre farlige slemminger, som eksempelvis Kaptein Sabeltann, men da opplevde vi at budskapet ble mindre tydelig. Vi ønsket en relevant stoppeffekt, noe som er helt tvingende nødvendig for at LHL skal komme igjennom med budskapet sitt, og bare etter få dager opplevde vi at alle hadde tatt poenget.

Han utdyper:

- Målet med kampanjen var å gå til kamp mot støv på barnerommet. LHL Astma og allergi ga oss et enkelt oppdrag – å vise hvor farlige støvete kosedyr kan være. Og vi viste bamsenes sanne ansikt med litt hjelp av en flink dukkemaker og litt Photoshop. Dette er det samme lekne grep karikaturtegnere har gjort med disse despotene i flere tiår, og får frem poenget på en veldig enkel måte.

- Antallet barn med astma har blitt firedoblet siden 70-tallet, og hvis denne kampanjen kan være med på å snu trenden er vi veldig fornøyd.