Tirsdag kunne Kampanje melde at Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) lanserer en ny kampanje som skal demonstrere hvor farlig kosedyr kan være dersom de ikke vaskes ofte nok.

For å få frem dette budskapet har de brukt dukkemaker, fotograf og etterarbeid for å gjenskape Kim Jong-il, Muammar al-Gaddafi og Adolf Hitler som kosedyr. Disse vil man de neste ukene se på boards, annonser og på Facebook i Kitchens nye kampanje.

Kampanjen er laget av reklamebyrået Kitchen.

- Gjennom et fokus på barnerommet ønsker Kitchen å stoppe problemene før de oppstår. Vi prøver å vise hvor farlige kosedyr kan være hvis de ikke vaskes ofte nok og blir for mange, sier Bendik Romstad i Kitchen.

- Vi bruker en relativt kraftig stoppeffekt for å gjøre småbarnsforeldre bevisste på viktigheten av å forebygge disse sykdommene, sier generalsekretær Trond Solvang i LHL Astma og allergi.

Les mer her: Hitler-bamse skal skremme barnefamilier

Vekker oppsikt: Slik ser kosedyrene ut i den nye kampanjen til LHL ut.

- Dette er smakløst
- Jeg skulle likt å se forskningen på at en skremmemelding som dette vil få den effekten at foreldre vasker barns kosedyr oftere, sier BI-professor Peggy Brønn til Kampanje.

- Folk kommer til å snakke om den utrolig smakløse skremselspropagandaen, men ikke om astma og allergi hos barn. Å demonisere bamsen, som er det mest ikoniske kosedyret, for å skape sjokkreaksjoner er å synke ganske lavt i min bok, sier hun videre.

Brønn mener dette er enda et eksempel på en kampanje som kommer til å bli ansett som suksessfull fordi den får så mye oppmerksomhet.

Les mer her: - Aldri greit å lyve for å nå frem

- Dette er en falsk påstand og diskrediterer PR-yrket, som er i stand til å produsere svært effektive helsekampanjer.

- Det er faktisk en positiv kampanje fra Kids Preferred som oppmuntrer foreldre til å kjøpe sunne kosedyr for barn. Jeg syns det er en mye bedre og mer effektiv måte å kommunisere dette på enn å bruke skremselspropaganda. «Buzz» kan være til hjelp når det gjelder å oppnå noe dersom det er gjort riktig og etisk.

- Tusenvis har brukt denne referansen før
Anders Granås Kjøstvedt, som forsker på nazismen og Det tredje riket ved Universitetet i Oslo, synes ikke det er uproblematisk å bruke diktatorer som symbol på noe som potensielt kan være farlig for barn.

- Det er fine bamser, da, men jeg tenker at det er noe de har valgt for å bruke litt harde effekter. Tyranner er ikke noe du forbinder med kosedyr, så det er for å lage et skille mellom det trygge og nære og skumle og fjerne.

- Ikke et forsøk på å renvaske diktatorene
- Er det greit å bruke diktatorer i en reklamekampanje for å demonstrere at noe - i dette tilfellet støv - er farlig for asmatiske og allergiske barn?

- På den ene siden så kan man som puritansk faghistoriker si at man ikke kan bruke noen av de personene de har gjort i den konteksten. På den andre siden er særlig Hitler en veldig kjent person, særlig i den vestlige kulturen er han en av de mest gjenkjennelige personene historisk sett. Sleiken, den lille barten, det er lett gjenkjennelig å bruke den referansen som tusenvis har gjort før dem.

- Noen har reagert negativt på kampanjen, blant annet i Kampanjes kommentarfelt. Kan du forstå det?

- Ja folk reagerer på mange forskjellige måter, men jeg ser ikke på dette som noe forsøk på å normalisere og renvaske disse personene.