De nyeste tallene fra Mediebyråforeningen viser en svak nedgang i reklamemarkedet i 2015. Mediebyråene kjøpte reklame på vegne av de største annonsørene for 9,106 milliarder kroner i 2015 og det var 0,3 prosent mindre enn året før.

Les også: Trykte medier tapte 300 reklamemillioner

Og det er lite som tyder på at 2016 blir noe særlig bedre. Farten inn i det nye reklameåret var heller ikke spesielt god og tall for desember-måned isolert viser en nedgang på 1,6 prosent.

Om inngangen på det nye reklameåret sier mediedirektør i Group M, Jarle Thalberg, følgende:

- Januar er lavsesong for tv, men Discovery har allerede stengt salget fordi de er utsolgt. Jeg tror videre at digitalt vil vokse, men veksttakten blir betydelig mindre fremover. En del av budsjettene går mer over til innholdsproduksjon, egne sider og Facebook-sider. Dette er ofte penger som kommer fra mediebudsjettet. 2016 blir et spennende og sikkert turbulent medieår, med utfordringer for mange, sier Thalberg til Kampanje.  

- Til himmels for noen og rett i avgrunnen for andre
Forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Dentsu Aegis er spent på utviklingen fremover:

- Det er vanskelig å finne ett adjektiv som dekker året foran oss, nettopp fordi både usikkerheten og kompleksiteten er så stor. På mange måter er det paradigmeskifte i måten man tenker mediekommunikasjon, på den andre siden er det store muligheter – og dragning i en usikker tid – mot trygge og kjente mediekanaler som beviselig gir høy return of investment, for eksempel tv og DM. Men dette varierer jo også veldig fra bransje til bransje, sier han.

-  Sånn sett kan man kanskje si at 2016 blir mosetningene år? Det blir både og, ikke enten eller. Det kan gå til himmels for noen og rett i avgrunnen for andre. Vårt råd til annonsørene er å tenke nøye gjennom hva som er riktig for dem selv; ut i fra deres egen bransje, konkurransesituasjon og utfordringer. Det er ikke én løsning som gjelder for alle, så det å hive seg på «motebølger» fordi man tror alle andre gjør det kan være katastrofalt, sier Eide-Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Krevende år: - Vårt råd til annonsørene er å tenke nøye gjennom hva som er riktig for dem selv; ut i fra deres egen bransje, konkurransesituasjon og utfordringer, sier forhandlingsdirektør Harald Eide-Fredriksen i Dentsu Aegis.

- Stadig mer penger til innholdsmarkedsføring
Kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom tror penger vil flyttes fra tradisjonelle medier til nye kanaler i enda større grad i 2016.

- Det går mot enda tøffere tider for reklamebærende medier. Stadig mer penger flyttes over til innholdsmarkedsføring – hvor det er merkevarenes egne medieflater som er investeringsobjektene. Dermed vil mediene miste penger til annonsørenes egne flater. I tillegg ser vi store endringer i fordelingen mellom aktørene, sier Gimnes.

Han utroper de internasjonale gigantene til reklamevinnerne i 2015:

- Det er de multinasjonale selskapene som er vinnerne i reklamemarkedet i Norge i 2015, med Google og Facebook i spissen. Her har norske og nordiske medieselskaper en enorm utfordring. Det er ikke mange norske og nordiske medievinnere i mediemarkedet i 2015. Ingen tvil om at mediemarkedet, inkludert reklamemarkedet, endte med borteseier i 2015, sier Gimnes.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spår mer trøbbel: - Mediene vil miste penger til annonsørenes egne flater. I tillegg ser vi store endringer i fordelingen mellom aktørene, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Gimnes i GimCom.

Nedgang i desember
Går man desembertallene nærmere i sømmene, så sved reklamekjøperne av snaue 623 millioner kroner i desember i fjor og det var ti millioner mindre en på samme tid i 2014.

Tallene viser også at annonsørene prioriterer ned mediekanaler som print, ukepresse, utendørs og DM for å friste julegavehandlerne. I stedet ble det lagt mer penger i kanaler som radio, tv, internett, kino og fagmedier.