Medietilsynet kunne i dag notere seg en seier i kampen mot bettingreklame på norske tv-skjermer etter at Fox International Channels, som sender fra Spania, har stoppet praksisen på sine to norske kanaler.

Les mer: - Tv-kanal gir opp bettingreklame

- Ikke av ren godhet
Medietilsynet mener tv-kanaler som sender bettingreklame rettet mot et norsk publikum bryter loven, men årsaken til at tilsynet har lykkes med å stanse bettingreklamen som sendes fra Spania skyldes at de har klart å så tvil om kanalene følger spansk lov. Årsaken er at bettingaktørene som kjøper reklame på Fox-kanalene opererer med britiske lisenser, ikke spanske.

Fox har i dialog med det spanske medietilsynet derfor bestemt seg for å ta bort denne reklamen med virkning fra 1. november i år, forteller Country Manager Anders Borge i Fox International Channels til Kampanje.

- Brorparten av bettingselskapene som sender reklame i Norge har britiske lisenser, som gjør at Ofcom (det britiske medietilsynet, red.anm) oppfatter dem som registrert i det britiske territoriet. Vi har kommet frem til at de aktørene som vi har vist frem til nå ikke har en spansk lisens. Det vi har gjort inntil videre er å ta av dette til vi får en endelig klarhet fra spanske myndigheter om en endelig tolkning og hvordan vi skal forholde oss til det, sier han.

- Så dere gjør ikke dette av ren godhet?

- Nei, det er klart at betting står i dag for mellom 15 og 20 prosent av totalmarkedet og begynner å bli en stor aktør innen reklamespending på tv. Dersom vi kunne, hadde vi kjørt bettingreklame i dag også, sier Borge.

Kan flytte til Storbritannia
Ifølge tall fra Lotteritilsynet står Fox-kanalene for 15 prosent av den «norske» bettingreklamen, som i fjor utgjorde et marked på over 600 millioner kroner.

Les også: Seersuksess for tv-utfordrer

Discovery-kanalene Fem, Max, Vox, Discovery og TLC sender alle fra Storbritannia. Det gjør også MTG-kanalene TV3, Viasat 4 og TV6. Alle har sagt blankt nei til Medietilsynets forespørsel om å stanse bettingreklamen.

Én av mulighetene Fox nå vurderer er å flytte sendingene sine til Storbritannia.

- Det er klart at det er en teoretisk mulighet, men det vi først og fremst ønsker å gjøre er å kartlegge det spanske lovverket og gjøre et godt grunnarbeid før vi tar stilling til hvilken retning vi tar, sier Borge.

- Må jobbe hardere
- Hvilke følger får det økonomiske tapet for dere?

- Det var med en viss spenning vi gikk inn i november, men det er hyggelig å se at markedet greier å snu seg rundt. Vi har en veldig hyggelig omsetningsvekst i november og desember sett opp mot samme periode i fjor. Sånn sett lider vi ikke på kort sikt, men den store diskusjonen er på lang sikt. Betting står for en stor andel av totalmarkedet, så det er noe vi må vurdere fra måned til måned.

- Viser ikke det at man kan klare seg fint uten bettingreklame?

- Det tror jeg ikke, hvis du ser på totalmarkedet. Jeg ser ikke for meg at vi vil legge ned på grunn av dette, men vi stiller svakere konkurransemessig akkurat nå. Det betyr at vi må jobbe hardere ved siden av å være den minste aktøren i markedet per nå.

- Når ser du for deg at dere kan vise bettingreklame igjen?

- Det viktigste er at grunnarbeidet gjøres godt nok. Vi forhaster oss ikke og forholder oss ærlig og redelig overfor spanske myndigheter og har en god dialog med norske myndigheter.

Det som er helt klart er at Fox-kanalene ikke har tenkt å slå seg til ro med dagens situasjon.

- Vi ønsker ikke å være unnlatt 15-20 prosent av totalmarkedet. Det sier seg selv.